2006-04-30

Basker

När andan faller på pryder jag min hjässa med basker. Detta är ett plagg som inte helt uppskattas av övriga i familjen. I slutet av 20-talet blev baskern en riktig modepryl för fritidsbruk.
 
När jag nu antecknar detta den 30 april 2006 gör jag detta för att inom ett år konstatera att jag alltid ligger före modet.

Höga vågor i farvattnen utanför Gotland

Den starka vinden stoppade nu på söndagen Destination Gotlands tur från Visby till Nynäshamn kl. 12.55. Våghöjden, på minst 3,5 meter, gjorde det olämpligt att köra med snabbfärjan HSC Gotlandia. De stora båtarna påverkas inte av sjögången. På sträckan Landsort - Häradsskär blåser det 10-14 m/sek.

På onsdag är det derby mellan Hammarby och AIK. Än går det vågor på Hammarby sjö trots att denna sjö försvann för mer än 80 år sedan.

Subtil kritik av monarkin

DN:s och Aftonbladets ledare
På Kungens sextioårsdag läser jag två ledare som på ett subtilt sätt ifrågasätter monarkin. Ledarskribenterna synes inte vara några samhällsomstörtare. I Dagens Nyheter är temat att Kungens växande opinionsmakt inte ska underskattas. Aftonbladets Olle Svenning basunerar ut att det just nu pågår en författningsutredning. Den leds av Lars Engqvist som Svenning citerar: ”Vi ska inte utreda statsskicket, monarki eller republik”.

Svenning har missat 99 år
Svenning avslutar med att alludera på C V A Strandbergs "Kungssången" genom att säga att kronan på Carl Gustafs huvud blivit lättare än på decennier. När Carl Gustaf tar emot folkets undergivna hyllande vet han säkert att han är Sveriges siste kung.

Svenning tycks mena att det inte går att leva upp till valspråket "För Sverige i tiden". Han menar, och den risken finns, att moderna attribut [folklig musiksmak, motorsport, brist på klassisk skolning etc. (Kyrkoordnarens kommentar)] kan synas en smula banalt för den som är född att symbolisera landet, bekräfta ålderdomliga hierarkier och den traditionellt härskande klassens förnäma smak.

Men där har Svenning fel. Kronan på Kungens hjässa blev lättare redan 1907 då Gustaf V inte lät sig krönas. Kronan blev lätt så lätt när den låstes in bland riksregalierna. Kronan blev symbolisk och kungen kan inte ens själv gå ner och hämta upp den. Det krävs två kammarråd, vilka ju numera är underställda regeringen, för att låsa upp montern.

Det går att förena det som kan upplevas som banalt med den trygga symbolfyllda traditionen. Kronprinsessan Victoria utgör ett bevis på detta. Varje gång hon framträder eller ger intervjuer visar hon att hon kan axla manteln. Vår regentlängd kommer inte att brytas efter Carl XVI Gustaf. Nästa statschef kommer också att ha kunglig börd. Även Victoria kommer att klä sig i generals- och amiralsuniform. Eller varför inte polisuniform med ovanstående gradbeteckningar. Polisen är en rätt bra symbol för vårt land och vår demokrati. En synlig närvaro för att upprätthålla demokratins ordning och grundvärden. I morgon kommenderas poliser ut för att se till att demonstrationståg kan genomföras. Detta är Sverige i tiden. Tack för det Gustav V, Hjalmar Branting, Per-Albin Hansson, Gustav VI Adolf, Tage Erlander, Olof Palme och Carl XVI Gustaf.

Kungen och tron

Inför sin födelsedag intervjuades kungen av TT.

TT: Hur ser Kungens tro ut?
-Jag tycker att biskop Caroline Krook har uttryckt det bra. Hon sade "Det är lätt att födas med Kalle Anka, men det är svårt att dö med Kalle Anka". När sista dagen kommer är man väldigt ensam.

Bra uttryckt av biskop Caroline Krook och mycket bra förmedlat av Kungen. Tack

Carl XVI Gustaf fyller 60 år och Kyrkoordnarens matminne

Idag fyller Konung Carl XVI Gustaf 60 år. Solen börjar spricka upp över Stockholm och det blir säkert fina ceremonier kring slottet och i kortege genom staden. Kyrkoordnaren skrev sin hyllning till Torekovöverenskommelsen den 24 mars 2006.

P1 gör alltid bra radioprogram och igår hörde jag kungen intervjuas av Ulf Elving i programmet Meny. Kungen fick frågan om det finns någon matupplevelse som han minns särskilt. Kungen hade inget svar vilket väl måste kännas bra för alla dem som lagat mat och serverat honom. När man är 60 år är nog matminnen förenade med negativa bilder, typ vidbränd anka.

Men Kyrkoordnaren har ett löjligt matminne.

Runt 1973 berättade några klasskamrater att det öppnats en ny hamburgerrestaurang på Kungsgatan. Vi var ett gäng som bestämde oss för att åka dit på eftermiddagen efter skolan. Restaurangen, som var knökfull, hette Mc Donalds och kompisarna beställde var sin hamburgare á två kronor. Jag bestämde mig dock för att uppgrader och valde en cheeseburgare för två kronor och tjugofem öre. Detta var en otrolig upplevelse. Varmt mjukt omslagspapper och en härlig doft. Upplevelsen vid första tuggan var sagolik.

Nu har jag tröttnat på Mc Donalds hamburgare och den fantastiska kulinariska upplevelsen skulle jag egentligen ha kunnat vara utan.

2006-04-29

Körning med släp


Att köra med släp är väldigt roligt. Men roligast är att backa med släp.

Men när behöver man körkort med behörighet "BE"?
Svaret finns på denna länk.

Renare miljö med EU

I början av året antog EU-kommissionen en vitbok om europeisk kommunikationspolitik. Ansvarig är kommissionären Margot Wallström och syftet med processen är hur vi ska kunna överbrygga klyftan mellan EU och dess medborgare. Detta är en demokratifråga.

EU handlar om gemenskap och utveckling och i den svenska debatten ser man bara samtal kring de ifrågasatta förslagen från Bryssel. Vi har alla ett ansvar för att i vår vardag erövra och sprida information om visionen i EU.

I dagens Aftonbladet skriver ledarskribenten Mats Engström under rubriken "EU:s utvidgning är en framgång". Engström radar upp ett antal positiva effekter av EU-utvidningen som inte ges det stora debatturymmet:
1. Renare vatten och luft genom att fler länder följer EU:s miljölagstiftning.
2. Arbetstidsdirektivet ger bättre förhållanden för arbetare i forna össtater.
3. Handeln ökar.
4. Minoriternas rättigheter stärks.
5. Människor kan resa fritt.

Demokratin har erövrats och dikaturerna har förpassats till historien. Engström är mycket klar på en punkt som är känslig i debatten: Kritikerna siktar in sig på fel mål. Utflyttningen av tillverkning från Sverige skulle ha skett i alla fall. Låglöneländerna i Asien som förbjuder fackföreningar är det stora hotet mot jobben i Sverige, inte demokratierna i Europa.

För mig finns ett mantra när jag tänker på EU. Detta mantra är FREDSPROJEKTET EU.

2006-04-28

Kulturhuset i Stockholm har många utställningar

Just nu pågår en animerad kyrklig debatt om den kommande utställningen Revelation/uppenbar(a)t, på Kulturhuset, Stockholm. Mer om detta kan man läsa på Karin Långström Vinges, Brygubbens och Marta Axners bloggar. Biskopen i Stockholm har avgett ett uttalande i debatten och Kyrkans Tidning är givetvis en säker källa.

Jag vill berätta om en annan utställning som kommer att visas på Stockholms Kulturhus. I samband med Pridefestivalen den 1-7 augusti visas utställningen NORMEN SKAVER som producerats av Arbetets museum. Den finns just nu på Malmö museer.

I denna utställning ställs vi inför frågan om sexuell läggning har någon betydelse på arbetsplatsen? Hur stor del av privatlivet visar vi på jobbet? Man konstaterar att omvärlden oftast är heterosexuell. I utställningen synliggörs heteronormen, den norm som skaver oavsett vilken sexuell läggning vi har. Utställningen är producerad i samarbete med NTG Fritt Fram, ett Equalsamarbete om sexuell läggning och Arbetslivsinstitutet. Kyrkoordnaren är lite försiktig med att på bloggen tala om sitt eget arbete. Men jag är så stolt (PRIDE) över att få ha jobbat i Normgivande Mångfald samt varit vice ordförande i styrgruppen för projektet "Fritt fram". Jag inte kan låta bli att visa på alla bra saker vi gjort. Studera materialet och du får stort förtroende för Svenska kyrkan, Polisen och Försvarsmakten.

Foto: Elisabeth Ohlsson Wallin

Zlatan - Vad arg du är!

Zlatan Ibrahimovic kom igår ihop sig med lagkompisen Patrick Vieira. Ryktena gör gällande att smockan hängde i luften.

Aggresivitet är en dålig egenskap. Mitt tips är att Zlatan går till en psykoterapeut. Psykoterapeuter kan hjälpa oss att hitta metoder för att undvika aggresivitet och minska effekterna av densamma.

Un errore del francese, Zlatan si scatenaMa la società minimizza: niente multa

Flytta matchen, flytta matchen

Stoppa matchen är en av de bästa progglåtar som gjorts. Det var Hoola Bandoola sätt att protestera mot en Davis Cup-matchen i Båstad 1975. Sverige skulle möta Chile där ju Pinochet på den tiden plågade stora delar av folket.

Jag kommer i helgen att skriva om texten på låten men nu med temat "Flytta matchen". Matchen som jag tycker borde flyttas är derbyt på onsdag mellan Hammarby och AIK. Hammarby vill köra på hemmaplan, Söderstadion, som ju har betydligt sämre säkerhet än Råsunda.

Mina argument är två:
1. Gårdagens derby mellan Djurgården och AIK omgärdades av stök på stan både innan och efter match.
2. AIK är bra just nu. Tänk om AIK slår Hammarby på Söderstadion. Varför inte ta chansen att i stället spöa AIK på deras hemmaarena.

Skolpoliser på post

Jag gillar skolpoliser. Eller skolpatruller som det egentligen heter. När man ser dessa levande varningsskyltar lättar man på gasen och det är alltid bra ordning kring övergångsställena. I Stockholms skolor avgör den lokala skolan om man skall ha skolpoliser på post eller inte.

Igår var det en skolledare som ville plocka bort skolpoliserna som han ansåg trafikfarliga. Polisen däremot menade att skolpoliserna var bra för trafiksäkerheten.

1970/71 och 1971/72 var jag skolpolis med post på Örby Slottsväg vid Gripsholmsvägen. Det var Sjöängsskolans mest trafikerade övergångsställe både vad gäller biltrafik och elever. Även tuffingarna stannade bakom våra utsträngda armar.

Skolpolisposten ersattes småningom av trafiksignaler och när Åbyvägen öppnades förbi Älvsjömässan försvann även trafiken. Vi var nog egentligen inte så trafiksäkra eftersom vi bröt mot regeln att inte stoppa bilarna. Vi agerade riktiga poliser och gjorde stopptecken. Därefter gick vi ut i vägbanan med tydligt stopptecken. Den enda tillfällen då vi följde reglerna var när någon polisbil passerade. När jag idag ser skolpoliser som agerar enligt regelboken tänker jag på att vår värld går framåt och att det inte var bättre förr.

Jag vill tacka de lärare som gav mig förtroendet trots att jag var stökigt. Det byggde själförtroendet. Roligt är det också att vi fick behålla vår utrustning bestående av manchetter och axelkoppel. 1974 blev skolpoliserna skolpatruller och då fick de nya en betydligt bättre reflexväst.

Stöd skolpoliserna. För det är väl knappast någon som säger skolpatrull?

2006-04-27

Läget i Allsvenskan

Björn Runström och Björn Runström gjorde Hammarbys mål.

Hammarby vann över IFK Göteborg på bortaplan med 2-1. Detta innebär att Hammarby ligger tvåa i serien på samma poäng som ettan AIK och trean Elfsborg.

Kyrkoordnaren utlovar följetong om hjälmar

Det slog alldeles nyss i dörren. Yngste familjemedlemmen begav sig ut i vårkvällen.
-Vad ska du göra, säger jag.
-Ut å skejta.
-Ta på dig hjälm.
-Nej!

Tråkigt. Hjälm är viktigt.

Jag har ett passionerat förhållande till hjälmar och kommer med början i morgon att inleda en bloggföljetong i ämnet.

Stängselnämnden

Lägg inte ned Djurskyddsmyndigheten
Den 17 april avgav jag en kärleksförklaring till Djurskyddmyndigheten under rubriken Lägg inte ned Djurskyddsmyndigheten. Detta ämne berör uppenbarligen.

Kyrkoordnaren har ingen åsikt om Stängselnämnden
Låt oss nu se om en annan myndighet kan intressera läsarna. Jag tänker på Stängselnämnden som prövar frågor om stängsel utmed järnväg enligt lagen om stängselskyldighet(1945:119). Kyrkoordnaren kan alltså kombinera sitt intresse för tåg och omsorg om djur.

Enligt lagen (1945:119) om stängselskyldighet för järnväg m.m. gäller olika regler för stängsel till skydd för större hemdjur respektive stängsel till skydd för allmänheten. Innehavare av järnväg är "pliktig att hålla stängsel utmed järnvägen till skydd för större hemdjur (hästar och nötkreatur) under betesgång, såframt kostnaden för stängsel icke är oskälig i förhållande till nyttan därav för betesbruket". Beträffande stängselskydd för allmänheten anges i lagen att ansvaret för hållandet av stängsel utmed järnväg i första hand är en kommunal angelägenhet. Kommunerna har sålunda rätt att inom sina områden besluta om var stängsel skall sättas upp och hur de skall utformas. Kostnaderna för sådana stängsel skall enligt lagen betalas till 90 procen av kommunen och till 10 procent av järnvägsinnehavaren. För stations- och bangårdsområden gäller dock att kostnaderna skall delas lika.

För att pröva frågor om uppsättning och kostnadsfördelning finns en särskild statlig nämnd, Stängselnämnden. Regleringen av järnvägens stängselskyldighet är tämligen gammal och avspeglar delvis en annan samhällsstruktur och ett annat trafiksystem än det som gäller i dag.

Stängselnämnden som inrättades år 1976 ännu inte haft ett enda ärende att avgöra.

Stängselnämnden kostar inte mycket. Ingenting faktiskt. Men kanske kan den vara bra att ha. Jag tycker att Djurskyddsmyndighetens styrelse kan utgöra stängselnämnden.

Tack till myndigheten Verva
Vid årskiftet fick vi den nya myndigheten Verva - Verket för förvaltningsutveckling . Tack vare den myndigheten kunde jag på ett enkelt sätt hitta Stängselnämnden. Trots att jag inte har har Statskalendern i bokhyllan.

2006-04-26

Smittad berguv funnen i Haninge


Jordbruksverket och Statens Veterinärmedicinska anstalt har idag meddelat att man konstaterat aggresiv fågelinfluensa hos en berguv* som hittats död på Haninge Strand golfbana här ute i Haninge.

Fågelinfluensan är en tragik för naturen och ett hot mot den näring som håller besättningar med tamfjäderfä. Själv oroar jag mig speciellt för det rika fågellivet i den konstgjorda sjön vid Årsta säteri. Detta är en damm för prydnad, fiske och jakt.

Den bästa informationen om fågelinfluensan hittar man på www.fagelinfluensa.info.

*Berguven är en rödlistad fågel (framtida överlevnad är inte säker). Det är givetvis svårt att se en berguv men ett hett tips är att gå ner till Årsta havsbad vid solnedgången för att få höra det karaktäristiska hoandet. Måtte den smittade berguven ha kvar sina släktingar i trakten. Och måtte några ungar kläckas nu i maj.

2006-04-25

Magnus Hedman om sexuell läggning hos idrottsmän

Klarsynt Hedman
Den förre landslagsmålvakten och fotbollsproffset Magnus Hedman säger i Sportbladet att han tycker att idrottsrörelsen lever i en inskränkt bubbla - långt ifrån verkligheten. - Det finns en nollacceptans i omklädningsrummet och det är skrämmande säger Magnus Hedman.

Magnus Hedman talar om hur det är att vara fotbollsproffs och berättar att samtalsämnena i omkläddningsrummen handlar om bilar, brudar, videofilmer och fotboll. Magnus Hedman är öppenhjärtig när han berättar att han under sin långa karriär aldrig träffat en öppet homosexuell i ett omklädningsrum. - Med tanke på hur samhället ser ut är det väldigt skrämmande fortsätter Hedman. Var tar alla vägen? Väljer alla homosexuella bort idrotten av rädsla, eller tiger man bara om sin sexuella läggning? är kloka frågor som Hedman ställer.

Normen är ett problem
Jag blir glad och imponerad när jag ser att Martin Hedman kopplar sina dubier till normen. Han fattar vad som är problemet. Nämligen att en majoritet fötrycker och utestänger människor med annan sexuell läggning.

Hedman är klarsynt men Sportbladets reporter fattar ingenting. Till artikeln fogar man en faktaruta med rubriken "Hedman inte ensam i debatten".

Jag rodnar när jag ser Sportbladet jämföra den klarsynte Hedman med den osedvanligt korkade f.d. Västeråstränaren Liston Söderberg. Han var ett riktigt stolpskott med sitt uttalande: -Jag har hållit på med idrott i hela mitt liv. Jag har aldrig stött på någon bög. Man brukar få reda på om någon jävel håller på med något skumt i duschen. Hade jag upptäckt någon bög i något av mina lag, då hade han fått sparken direkt. Det är annorlunda inom damfotbollen. Där får du inte vara med om du inte är flata.”

Sportbladet förstår inte
Sportbladet behandlar ett viktigt ämne men skriver slarvigt och sprider fördomar.

Varför refererar Sportbladet till omklädningsrummet? Fotbollsspelare uppehåller sig väl mest utanför omklädningsrummet.

Varför kopplar Sportbladet samman sexuell läggning och sexuell aktivitet?

Varför jämförs Sportbladet Magnus Hedman med Liston Söderberg? Magnus Hedman förstår saker och ting men Liston Söderberg var pinsamt okunnig och synnerligen fördomsfull.

Heja Hedman. Den 5 augusti i år skall jag gå i Pridetåget med plakatet "Stolt fotbolls- och speedwaypublik". Kommer Du med?

När Sportbladets reportrar är i Malmö under maj rekommenderar jag att de besöker Malmö museer och upplever utställningen Normen skaver - På jobbet är väl alla hetero.

Hedman har väl spelat ihop en slant i England.

Fantasisummor till fotbollsproffs är inget att uppröras över

Denna artikel är nog lite provocernande.

Bäst på plan – nu även på banken utropar Aftonbladets bilaga Sportbladet. Man konstaterar att Ronaldinho har gått förbi David Beckham på listan över de bäst betalda fotbollspelarna i världen. Barcelonaspelaren Ronaldinho påstås ha en årslön på 210 miljoner kronor följd av Real Madrids David Beckham som kan kvittera 168 miljoner kronor. Vare sig Zlatan eller Henke finns på listan över de 20 bäst betalda fotbollsproffsen.

Jag vågar jag sticka ut hakan och påstå att jag inte upprörs över dessa fantasisummor. Jag inser givetvis att dessa idrottsmän inte förtjänar sin lön men jag vet också att de är rena fantasifigurer. I alla tider har det funnits personer som tjänat fantasisummor och det har faktiskt varit få förlorare på detta. Vi kan ju tänka på de förmögenheter som bildades av handelsmännen i Ostindiska kompaniet. I Göteborg finns Sahlgrenska sjukhuset, en ursprunglig donation från en av ägarna till ett stort handelshus.

Fotbollsspelarna i denna klass glädjer massor av människor över hela världen. Intresset kring dessa fotbollens galjonsfigurer gör att miljontals barn och ungdomar spelar fotboll och håller sig i trim samtidigt som de identifierar sig med sin idol. En och annan kanske har orealistiska drömmar men det går nog inte att komma bort ifrån.

I stället för att ondgöra oss över ett fåtal fotbollsproffs löner borde vi rikta vår vrede mot brottslingar och gangsters som tjänar massor av pengar på brott där man utnyttjar och plågar medmänniskor. Dessa brottslingar finns över hela världen, även i Sverige.

Tiohundranämnden i Norrtälje

Kyrkoordnaren har bestämda åsikter men kommer gärna in i nya tankegångar. I förrgår beklagade jag mig över konstiga namn på kommunala nämnder i Trelleborg och Lilla Edet.

Men nu har jag forskat vidare och hittat en spännande nämnd i Norrtälje - TioHundra - nämnden för hälso-, sjukvård och omsorg.

2006 bildade Norrtälje kommun och Stockholms läns landsting en ny vårdorganisation för hälso-, sjukvård och omsorg i Norrtälje kommun. Man har bildat ett bolag som äger och driver Norrtälje akutsjukhus, kommunens äldreomsorg, socialpsykiatri, särskild omsorg (LSS), rådgivningsbyrån, ungdomsmottagningen, delar av skolhälsovården, familjecenter och vissa vårdcentraler. Vidare barn- och mödrarhälsovård,habiliteringscentrum för barn och vuxna, barn- och ungdomspsykiatrin, psykiatrisk öppenvård för vuxna och beroendevården.

Detta är nytänkande och det är genialt ur demokratisynpunkt. TioHundra är telefonnummret till förvaltningen (0175-10 100 och 0176-10 100). Vidare är det ett historiskt geografiskt namn - Tiundalands Roden. Härifrån seglade vikingar i österled.

Jag skall nu tänka helt fritt och inte hävda att nämnder skall namnges efter sitt kompetensområde. Namnet TioHundra- kommer ingen att glömma. Vem kommer t.ex. ihåg att nummret till polisen är 114 14 var man än befinner sig.

2006-04-23

Kom ihåg vår vän kungsörnen

Kungsörnsparet som jag skrev om den 9 april ruvar fortfarande på sina ägg. Kläckningen är beräknad till den 4 maj. Kolla in länken och titta på den vackra fågeln.

Kan en kommun ha en upplevelsenämnd?

Ljung (calluna vulgaris) - Västergötlands landskapsblomma

I Lilla Edets kommun har man två nämnder med de lustiga namnen individnämnden och upplevelsenämnden. Individnämnden ansvarar för socialtjänsten och upplevelsenämnden för kultur och fritid.

Individnämnd finns på flera ställen i Sverige och egentligen är det nog ett ganska bra namn. Det handlar ju om att sätta individen i centrum. Antagligen är det ovanan som gör att jag tycker att namnet är lustigt. Egentligen är det inte ett knepigare namn än omsorgsnämnd.

Upplevelsenämnd finns mig veterligt bara i Trelleborg och i Lilla Edet. Det är ett bra konstigt ord och känns som någon form av anpassning till det kommersiella fenomenet upplevelseindustri. Förvisso är det ju få som tänker på att kultur betyder odling men ändå.

Nåväl. I år är det 250 år sedan Linné gjorde sin resa till Västergötland. Detta behöver firas. Eftersom han nog även var i Lilla Edet blir det väl upplevelsenämnden som får ta sig an detta.

Man kommer i alla fall att fira i Bolstads prästgård och Frändefors kyrka där Linné var på besök. Det är platser i Dalsland som Linné besökte på sin västgötaresa. Ljung är Västergötlands landskapsblomma och Dalsland stoltserar med förgätmigej.

Från paradis i Kalmar till snusk söder om söder

Frimurarhotellet i Kalmar är toppen
Natten till lördagen tillbringade jag på Frimurarhotellet i Kalmar, ett mycket trevligt familjehotell som jag av någon anledning inte upptäckt förut. Detta hotell blir det givna förstahandsvalet vid framtida besök i Kalmar.

Vid min sena ankomst var hotellet obemannat men man lyckades få mig att känna mig välkommen genom att ha ställt in ett par smörgåsar och ett stort glas juice i kylen. Rummet var luftigt med trägolv, kaklat duschrum och en möblering med sent artonhundratalsstuk.

På morgonen stod en fräsch frukost uppdukad för ett riktigt skrovmål. Allt var rent, snyggt och fyllt med stil.

Frimurarhotellet i Kalmar finns på ROKS lista "Boka porrfritt" - en bokningstjänst.

Och en korvmoj söder om söder serverar fekalt - äckligt
Motsatsen till Frimurarhotellet mötte jag i sluttampen på den långa resan hem på kvällen.

Vid bussen hem kände jag ett sug i magen. Tanken dök upp att ta en varm korv.

Jag kliver in på korvmojen men ingen kommer till kassan. Jag plingar några gånger på klockan och efter en stund hör jag ett välbekant ljud. Rasslet av toalettpapper, spolning, dunk i locket och sedan en dörr som öppnas.

Det är gentligen ganska absurbt att höra så här mycket men det som upprör mig är det jag inte hör. Jag hör inte någon vattenkran som öppnas vid handfatet. Ut kommer en yngre man som kommer fram till mig. Lite nonchalant sköljer han någon sekund händerna vid kassan.

Ett äckel fyller mig och jag utbrister: - Använder du inte tvål?

Ingen reaktion.

Jag upprepar min fråga men lite mer detaljerat (Undanhålles läsaren).

Då kommer svaret: - Om du vill kan jag ta tvål.

För mig blir det höger, vänster, om. Jag lämnar korvmojen och är inte längra hungrig.

Väl ute möter en korvmojsgäst upp och ger mig en uppmuntrande kommentar. Men flickan som stod efter mig i kön drog inte rätt slutsats. Hon handlade av fecesmannen i korvmojen.

Äckligt! Inte hade han mössa heller!


2006-04-22

Tingsrätten friar Per Westberg

Den 16 april skrev Kyrkoordnaren om inspektor Per Westberg på Mellanskog som åtalats för brott mot skogsvårdslagen. Kyrkoordnaren hoppades på en friande dom med hänsyn till att brottet skulle bedömas som ringa.

I onsdags avkunnade Hudiksvalls tingsrätt dom. Per Westberg frias och tingsrätten konstaterar att det är skogens ägare (fastighetsägaren) som är skyldig att anmäla till Skogsstyrelsen om planerad avverkning. I detta fall hade Mellanskog fått uppdraget från skogsägaren - en donationsfond.

Tingsrätten anger att straffansvar inte kan överflyttas på annan person genom civilrättsligt avtal. Så är det säkert i detta fall men jag litar inte riktig på att min källa, tidningen Ljusnan, refererat domen rätt.

Men den viktiga frågan återstår. Är det rimligt med straffansvar för sådana här administrativa misstag? Sanktionsavgifter kan var nog så verksamma.

LO-distriktet i Stockholm stödjer Bajen

Aftonbladets bilaga - Sportbladet låter i dag meddela att AIK-fans och Djurgårdssupportrar rasar över att LO-distriktet i Stockholm sponsrar Hammarby IF. Gunilla Björnberg, informationsansvarig på LO-distriket säger till Dagens Arbete att hon förstår om folk blir upprörda. -Skulle de resa sig upp och säga stopp får vi ompröva beslutet.

Jag har bara tre kommentarer. - Kan inte Djurgårdarna nöja sig med att LO-distriktet har Björnberg som informationsansvarig. Det enda björnberg jag känner till i Stockholm ligger ju väl inhängnat på Djurgården. Det kanske t.o.m. finns folk i LO:s ledning som är både Djurgårdare och AIK:are. LO:s förste ordförande var Fredrik Sterky en Stockholmare som sannolikt inte höll på Hammarby. Han hann nog inte eftersom han föddes 1860 och dog blott 40 år gammal 1900.

För några år sedan köpte Svenska kyrkan aktier i ett AIK som möjligen skulle noteras på börsen. Detta ledde till mycken kritik från Djurgårdare och Hammarbyare.

Själv är jag med i JUSEK och mitt fack sponsrar ingen idrottsförening. Närmast till hands skulle nog vara AIK som ju haft justitieministern som back. Den sponsringen skulle jag inte ha något emot trots att jag inte är AIK:are. Det viktigaste är inte laget utan idrotten och intresset för idrotten.

Nu stannar tåget i Norrköping. Peking har det lite motigt i fotboll just nu. Näst sist efter första omgången. Jag denna anrika klubb, som tog SM-guld 1989, att åter komma upp i Allsvenskan. Andra lag i Superettan som jag önskar spelade i Allsvenskan är Degerfors, Landskrona och Åtvidaberg. Det är synd om Norrköping som får spela mot Qiding FiF. Qiding FiF är en förening med ursprung i Kålltorp, Fräntorp, Härlanda, Björkekärr, Bagaregården och Örgryte. Vem håller på Qiding FiF.

Vacker arbetsplats

Kyrkoordnaren tycker att det ibland kan vara motigt att arbeta på en lördag. Men så har det inte varit idag. Jag har haft en otroligt vacket utsikt från föreläsarplats i Kalmar. Ett strålande solsken norrut över Kalmarsund med ett långsträckt Öland i öster. I fonden har jag hela dagen sett den imponerande och smäckra Ölandsbron. Kursdeltagarnas utsikt har kanske inte varit den roligaste. De har ju sett mig.

Jag läste här på tåget Aftonbladet som låter berätta att vi importerar får och lamm som plågats. Man kastrerar och kuperar lammen genom att med hjälp av ett gummiband strypa blodtillförslen kring testikel och till svansen. Följden blir att kroppsdelen ruttnar och ramlar av. Under föruttnelsen känner djuret så stark smärta att de knappast kan resa sig.

Vad är det människan håller på med? Nästa gång frågar jag efter får som inte plågas på detta sätt. Är man i Kalmartrakten kan man t.ex. välja att handla i en gårdsbutik.

Aftonbladet ställer ICA till svars som ju har ett program som innebär att de krav som man ställer på importerat kött skall motsvara svenska regler. -Det är helt fel, säger veterinären Ulrika König på Svenska Djurhälsovården. -På Irland och Nya Zeeland utsätts lammen för ingrepp som är helt otänkbara i Sverige.

Konsumentjournalistik är viktig. Marknaden vimlar nu av kvalitetsangivelser och program som skall få oss att få positiva känslor och därmed bli konsumenter.

Tack Aftonbladet för att ni uppmärksammar detta.

2006-04-21

Vän av ordning, skydda, hjälpa och ställa tillrätta

Jag ser dåligt men också bra.

Under förmiddagen var jag ute i skärgården och när det småningom blev middag tog jag bilen in till stan. På en höjd invid Nynäsvägen vid avfarten till Trångsund ligger kriminalvårdsanstalten Beateberg. Det är en anstalt med 50 platser och de intagna kommer från mellansverige. De intagna sitter inne med korta straff och de kan också befinna sig i slutfasen av ett längre eller medellångt straff. Anstalten har också intagna som är dömda till livstids fängelse.

När jag passerade fängelset hajade jag till. Såg jag rätt. Var det orangeklädda personer som gick på rastgården? Å nej tänkte jag. Inte har vi väl tagit över Guantanamofångarna och fortsätter förnedringen.

Men jag hade fel. Det var några koner som använts för lek och idrott.

I nästa stund såg jag dock ett tiotal lastpallar som stod mot staketet. Vän av ordning som jag är ringde jag centralvakten som tackade och tog emot tipset. Man hinner se mycket fast man kör 110 km/h. Något rumningsförsök har inte rapporterats i medierna.

Trött på enkäter

Jag sitter på tåget till Kalmar. Jag blev lurad av SJ att svara på en enkät om Internet på tåget. Omöjliga och löjliga frågor. Dessutom lovade man att enkäten skulle ta tio minuter att fylla i men det blev dryga 20 minuter.

Vägra enkäter. Det måste finnas bättre sätt att mäta kundtillfredställelse och pejla marknad.

2006-04-20

Gå på speedway - En familjesport


Den 2 maj är det elitseriepremiär i Speedway. Stockholm gör nu åter entré i speedwaytoppen genom Bajen Speedway med hemmaarena i Gubbängen. Det kommer att bli en spännande säsong och alltfler kommer att upptäcka hur kul bra publiksport speedway är. Man förstår reglerna, det är kul att räkna poäng och det är inte långtråkigt mellan heaten. Trav och galopp är jättetråkigt mellan loppen om man inte springer till spelkassorna.

Min uppmaning blir att du skall besöka en oval* någonstans i Sverige. Om du är i Stockholm rekommenderas ett besök på Gubbis. Där finner du sport, kultur, stämning, förort och befinner dig söder om söder. Skiner solen en majdag kan inte kvällen bli finare. Ta med öronproppar till barnen och dig själv.

Länk till Hammarby Speedway.

*Oval är banan man kör på.

2006-04-19

Insamling till böter

Färjestads Per Ledin har ju varit lite arg den sista tiden. Humöret har runnit över och Ledin har i sin upphetsning skrikit några ord för mycket. I den näst sista slutspelsfinalen skrek Ledin dumma kommentarer till måldomaren. En av effekterna är att intresset blir större för Ledin som person än för spelet och kampen.

För sitt tilltag gentemot måldomaren har Ledin av ishockeyförbundets disciplinnämnd dömts att "böta" 20 000 kronor. Fansen har dock ordnat en insamling och hade tidigare idag fått ihop 14 000 kronor som stöd för sin käre idol. Supporterföreningen Wolfpack deklarerar dock att man inte ställer sig bakom Ledins uttalanden.

Jag är väldigt skeptisk till företeelsen att samla in pengar till böter. Sådana insamlingar går oftast till personer som redan är stadda i kassa och där böterna inte svider så mycket. Folk skall i princip klara sina böter själva oavsett om det är ishockeförbundets disciplinpåföljder eller den straffrättsliga påföljden böter ådömda av polis, åklagare eller domstol.

Ledin som nu lär känna ånger bör uppmana supporterklubben Wolfpack att skänka pengarna till några som behöver dem. Det finns massvis med bra 90-konton.

Läs SvD:s krönikör Jan Majlard som skriver om företeelser som Ledin ägnar sig åt. Majlard delger oss många tänkvärda iaktagelser och erfarenheter

Berlusconi kan åka hem till Milano

Italiens högsta domstol har i kväll sagt sitt. Berlusconi förlorade valet om än knappt. Återstår att se om han tar reson.

La Cassazione ha confermato l'esito della consultazione elettorale: "Ha vinto l'Unione". Lo scarto tra le due coalizioni alla Camera è di 24.755 voti per il centrosinistra, 469 in meno rispetto ai dati diffusi dal Viminale. Anche il ricorso di Calderoli sui 45 mila voti contestati è stato respinto.

2006-04-18

Färjestads BK svenska mästare och lag om skydd mot olyckor

Grattis Färjestads BK till SM-guld i hockey.

Nej Frölunda. Ni har missförstått allt. Lag om skydd mot olyckor innebär inte ett skydd mot olyckan att gå på pumpen i hockeyfinalen.

Jag känner sympati för och glädjs med Färjestads BK eftersom min morfar var från Värmland. Färjestads BK är en trevlig företeelse. Morfars far var indelt soldat vid Grums kompani, Värmlands regemente, ända till 1905.
- Frederiksodde 1657
- Tåget över Bält 1658
- Lund 1676
- Landskrona 1677
- Narva 1700
- Düna 1701
- Kliszow 1702
- Fraustadt 1706
- Malatize 1708
- Gadebuch 1712
Idrott är bättre än krig men Värmland är Värmland
- SM-guld, 1981, 1986, 1988, 1997, 1998, 2002 och 2006 (I morgon köper jag Löfberg lila)

Kyrkoordnaren tänker på lag (2003:778) om skydd mot olyckor när det gäller Karlstad. Där ligger ju Räddningsverket och 1865 hade man en stadsbrand som gjorde 4 700 människor hemlösa. Landshövdingen grät och bad och biskopen svor och släckte. Biskopen var Anton Niklas Sundberg, sedemera ärkebiskop.

2006-04-17

Om knoppar och rådjur

Idag inleder jag missionen "Beware of the Tulips".

Snälla rådjur (Capre´olus capre´olus). Skogen häromkring är full av god näringsriktig mat. Tulpanerna i vår trädgård är från Holland och jag avråder bestämt från att äta dessa.

Med tillönskan om en god säsong i skog och mark. Ver god efterlev, i likhet med harar och kaniner det budkskap som jag satt ut i trädgården / Per Westberg

Lägg inte ned Djurskyddsmyndigheten


Djurskyddsmyndigheten kom till 2004 och har som övergripande mål att säkerställa ett gott djurskydd. Myndigheten har fattat en del beslut som vållat debatt. Det handlar t.ex. om reglerna kring utegångsdrift och vad som tolkats som ett förbud att använda levande fisk som agn.

Det höjs idag politiska röster för att lägga ned Djurskyddsmyndigheten. Dagen Eko låter berätta om förbud mot hästar i spiltor och förbud mot utegångsdrift. Men detta är ju inte sant. Det handlar inte om förbud men väl om regler för hur stora spiltor skall vara och förutsättningarna för att hålla djur på utegångsdrift. När det gäller levande fisk som agn handlar det om en tolkning av djurskyddslagen. Det fanns faktiskt redan i början 1900 talet fällande domar för djurplågeri när det gäller fisk. De avsåg t.ex. fall som där fisk blivit fenbenskurna eller avflådda levande. Fy för Sören!

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund säger att myndigheten blivit en lekstuga för djurrättsaktivister. Denna kritik är svepande och det är klart tveksamt och tendentiöst att använda begreppet djurrättsaktivister. Detta begrepp synes syfta till att svartmåla myndighetens tjänstemän och tankarna går lätt till militanta veganer som släpper ut minkar, hotar forskare, idkar skadegörelse mot pälshandlare och bränner slakteriernas fordon.

Men djurrättsaktivister är något annat. Djurrättsaktivister har fått oss att förstå att gåsleverproduktionen är avskyvärd. Detta har lett till att produkten plockats bort från Stockholms krogar (Artikel i Svenska Dagbladet den 16 april 2006). Djurrättsaktivister reagerar med rätta på pälsproduktionen och grym val- och säljakt och sätter djuren i centrum. Djurskyddsmyndigheten består inte av terrorister. Där arbetar välutbildade veterinärer, zoologer och andra naturvetare med djurfocus som ledstjärna.

Låt oss i stället uppmärksamma allt bra arbete Djurskyddsmyndigheten utför. Den är faktiskt statens erkännande av alla de som arbetar för att djur skall få det bättre.

Bara för att vi varit taskiga mot djur genom hela historien behöver vi ju inte fortsätta att vara det. Visst kan vissa beslut av Djurskyddsmyndigheten ifrågasättas men låt då göra det genom seriös debatt och inte genom Alexanderhugg*.

* Spådomen lät berätta den som löste den komplicerade surrning som förband oket med vagnsstången på en helig vagn i Zeustemplet i Gordion skulle bli Asiens härskare (den godiska knuten) . Alexander den store lät 334 f.kr. slå upp knuten med hjälp av sitt svärd (Alexanderhugg). En annan version är att han drog ur en sprint.

2006-04-16

Per Westberg åtalas vid Hudiksvalls tingsrätt

Det är inte jag som åtalas utan inspektor Per Westberg på Mellanskog i Bollnäs. Inspektor Per Westberg har glömt bort att göra anmälningsavverkan för ett litet skifte på 1,8 hektar och åtalas nu för brott mot skogsvårdslagen (1979:429). Enligt uppgift är detta det första åtalet i sitt slag.

Det känns inte bra att den här typen av uppenbara misstag leder till åtal trots att vare sig biotop eller fornminnen skadas. Ingen skugga över åklagaren med sin åtalsplikt eller Skogsvårdsstyrelsen som gjort anmälan. Men är straffsanktion verkligen rätt medel på detta område?

Nu står hoppet till att tingsrätten finner att brottet varit ringa och frikänner Per Westberg. Det vore bra.

Läs mer i tidningen Ljusnan.

Åklagaren yrkar på lägsta straff

Ledarkommentar i tidningen Ljusnan den 1 april

I ledarkommentaren den 1 april (SIC!) blandar tidningen ihop en massa saker. Det gäller att skilja på straffrättsliga påföljder och myndigheters tillsyn. Man ondgör sig över att en gammal tant döms för nedskräpning när hon dumpat en stekpanna bredvid en återvinningsstation. Damen skyller på att hålet var för litet. Men grejen är att det knappast fanns återvinningskärl för miljöskadligt där damen la ifrån sig stekpannan. Alla som varit på en återvinningsstation och sett svineriet inser att något måste göras. Vi skall vara rädd om vår natur, bötfäll återvinningsstationsmarodörerna.

Ljusnan ondgör sig vidare över att Rissnekyrkan i Sundbyberg fått klassning som livsmedelslokal och därmed måste vidta en massa administrativa åtgärder. Här handlar det inte om att någon åtalas utan tidningen ondgör sig av svenska myndigheters strikta tolkning av regelverket. Man säger att övriga Europa inte är så rigorösa och hänvisar till trevliga caféer i södra Europa som nog tar detta med hygien från den lättsamma sidan.

Jag tror inte att tidningen skall vara så säker i sin idylliska beskrivning av södra Europa. Myndigheternas tillsyn över restaurangbranschen i de sydeuropa är mycket strängare än vad man kan tro.

Tidningen måste var lite försiktig i sina omdömen och inte blanda ihop äpplen och päron.

För några år sedan var det ett antal äldre personer som avled i Tierp efter att ha serverats uppvärmd ärtsoppa. Hade då Ljusnan sagt att det verkar byråkratiskt med livsmedelsregler och krav på den personal som hanterar dessa. En kokerska åtalades för vållande till annans död men frikändes småningom.

Man skall inte underskatta EU-initierad lagstiftning. Den brukar i allmänhet var väldigt välmotiverad och efterlevas i medlemsstaterna. I Sverige brukar myndigheterna vara smidiga i sin tillämpning.

Som vanligt gäller:
1. Respektera lagar. Men var generös med bedömningen vad som utgör ringa brott.
2. Prata med din riksdagsman om du är tveksam över lagars utformning. Din riksdagsman hittar du på www.riksdagen.se .

Freedom of the Seas passerar Stora Bältbron med liten marginal


Den norska kvällstidningen Verdens Gang rapporterar idag att världens största passagerarfartyg passerat under Stora Bältbron för full maskin. Fartyget har i dagarna sjösatts på varvet i Åbo och stävar nu mot Oslo. Det är en cool båt som erbjuder bergsklättring, surfing och skridskoåkning ombord. Antagligen fullständigt onödigt.

Marginalen under bron vid passsage var bara 1,5 meter och egentligen är fartyget för högt för att gå fritt under bron. Men om hon går för full maskin ligger fartyget lägre i vattenlinjen och det är möjligt att passera.

Min tankar går till höstens händelse där kranen Lodbrok gick under Essingeleden. I för låg fart eller?

Kryssningsfartygets egen webbplats

Skrämmande uppgifter om stort dolt stöd för brittiskt nationalistiskt parti


Labour is to blame for the drift to the BNP (British National Party)?

When I knock on doors I say to people, 'are you tempted to vote BNP?' and many, many, many - eight out of 10 of the white families - say 'yes'.

I dagens Sunday Telegraph återger Blairregeringens arbetsmarknadsminister Rt Hon* Margaret Hodge en skrämmande interiör från en pågående kampanj som har samband med kommande lokalval. Hodge representerar som Member of Parliament valkretsen Barking i östra London och knackar nu tillsammans med 50 andra parlamentsledamöter dörr i sina valkretsar där val till lokala councils äger rum den 4 maj. Det högerextrema BNP satsar hårt på att hetsa mot främlingar och invandrare och partiet ser ut att vinna framgångar. Hodge hävdar att åtta av tio i "vita familjer" som hon pratar med vid dörrknackning förklarar att de kan tänka sig att rösta på BNP.

Hodge menar att det krävs ett starkt och tydligt budskap från de etablerarade partierna för att driva tillbaka BNP:s framgångar. Det handlar om att lyfta fram de fördelar som finns i ett mångkulturellt samhälle.

Ett inslag som prövats i kampanjen mot främlingsskapet har varit att dela ut flygblad med det engelska fotbollslandslaget. Detta skall få folk att tänka till. I laget spelar fyra mörkhyade spelare och det är väl svårt att tänka bort t.ex. Rio Ferdinand i laget.

Vid senaste World Cup stöttade BNP det danska landslaget i protest mot de färgade spelarna. På flygbladet polemiseras nu och man säger att konskevensen av BNP:s rasistiska människosyn utelsuter att David Beckham, som är kvartsjude, och Wayne Rooney som har härkomst från Irland spelar för England.

BNP:s taktik är att, i likhet med Sverigedemokraterna, bli ett rumsrent parti. Partiledaren är en välklädd akademiker som undviker att omge sig av kortsnaggade skinheads med nazistiska attribut.

* - Rt Hon betyder Right Honourable och är den titel som används på medlemmara och f.d. medlemmar i det brittiska kabinettet.

Sunday Telgraphs ledare den 16 april

2006-04-15

Deppa inte över politiker som begår brott. Det är värre på spanska solkusten

Den senaste tiden har vi läst många artiklar om svenska politiker som begått eller misstänks ha begått brott. Allt ifrån misstanken om Göran Perssons bagatellartade arbetsmiljöbrott till de relativt allvarliga brott som Anna Sjödin misstänks för att ha begått under rusets inverkan. Folkpartiet har ett skattebrott och ett rattfylleri att göra upp med och miljöpartiet plågas av två kommunalpolitiker som gjort sig skyldiga till otukt med minderåriga. En moderat riksdagsman har för några år sedan ådömts den mycket ovanliga påföljden där rätten skiljer vederbörande från förtroendeuppdraget som riksdagsman.

Men det är värre på spanska solkusten. I Marbella har borgmästaren, vice borgmästaren och 19 presumtiva kumpaner bestående av politiker, tjänstemän och advokater anhållits för korruption. Vid husrannsakningar har man hittat stora mängde kontanter och en del av politikerna har unnat sig ett liv i lyx. Regeringen i Madrid med Zapatero i spetsen har haft ett extraordinärt sammanträde med anledning av korruptionsskandalen. Resultatet blev att kommunfullmäktige i Marbella upplöstes och de lokala angelägenheterna fick hanteras av staten. Detta är mycket unikt och första gången sedan Franco dog som så sker.

Kan vi dra några slutsatser för svensk del?

1. Mycket av korruptionen emanerar ur byggprojekt.

Per Westbergs kommentar: Man skall alltid ha extrakoll på byggprojekt. Dessa har en tendens att, i likhet med krogbranschen, åtföljas av brott av alla de slag.

2. Den lokala polischefen misstänktes under en tid för brott. Nu har han efter att ha varit sjukskriven en tid för depression begärt entledigande.

Per Westbergs kommentar: Det höjs ibland röster för att vi i Sverige skall få en kommunal polis. Glöm det! I Spanien var det den nationella polisen som klarade av denna härva. Den lokala polisen har vare sig kompetens eller kompetens. Jag menar då kompetens utifrån behörighet och kompetens utifrån förmåga.

Spaniens polisväsen är ett sammelsurium där det finns två polisstyrkor på nationell nivå (Guardia civil och Polícia Nacional), i del regioner en polisstyrka på regional nivå och så slutligen en kommunal polis. För att veta hur allt hänger ihop behöver man en spansk statsvetenskaplig examen.'

Samhällsinformation om korruptionen i Marbella

Dum spiro, spero - Så länge jag andas finns hopp

No alle prove di forza, cerchiamo soluzioni nuove

Berlusconi klamrar sig kvar trots att Prodis vänster/centerallians vunnit det italienska valet. Idag visar han det dåliga omdömet att bjuda upp Prodi till dans då han i dagstidningen Corriere della Sera föreslagit en allians för Italiens omedelbara konstitutionella och ekonomiska behov. Prodis enda kommentar var:- Spelet är över, det är dags att avsluta denna absurda komedi och gå vidare.

Berlusconi verkar gå omkring i ett skal och sakna förmåga att sätta sig in i hur andra tänker. Han visar exempel på ett narcissistiskt förhållningssätt då han inte tar konsekvenserna av ett uppenbart valresultat utan talar om valfusk. Omgivningen utsätts för ett totalt förakt. Han visar ett grandiost beteende.

Berlusconi har i dagarna besvarat kritiken mot att han inte avgår med uttalandet: - Dum spiro, spero - Så länge jag andas finns hopp.

Jag hoppas Berlusconi tar ett djupt andetag så att han även syresätter hjärnan.

Underbar dag med sångsvanar


Foto: Per Westberg

Nu smälter snön fort och det bildas små sjöar där det normalt är torrt. Svanar tillhör andfamiljen och här på Södertörn är sångsvanar (Cy´gnus cy´gnus ) framförallt gäster på våren innan de drar vidare norrut.

Hammarby mot toppen

Hammarby möter Malmö FF borta i allsvenskans tredje omgång nu på måndag (annandag påsk). Hammarby kommer med all sannolikhet att vinna liksom AIK som möter Örgryte hemma i Solna. Detta innebär att att AIK och Hammarby kommer att kämpa om ledningen i Allsvenskan. Det känns verkligen att detta är Hammarbys år och man kan se fram mot guld. AIK kommer snart att distanseras.

2006-04-14

Silvio Berlusconi tramsar

However official figures show there are too few disputed ballots to deprive the centre-left coalition of victory the italian PM Silvio Berlusconi is refusing to accept defeat in the nation's general election, saying the results are "not clear cut".

Romano Prodis allians har förklarats som vinnare i det mycket jämna valet i Italien. Inrikesdepartementet har nu räknat röster och under långfredagen förklarat att Silvio Belsusconis allians omöjligen kommer att bli vinnare. Detta till trots klänger sig Berlusconi kvar på regeringstaburetten. Nu återstår högsta domstolens klubbslag.

Det kan inte var lätt att vara president och statschef i Italien med en sådan regeringschef som Berlusconi. Vi får hoppas att italienarna nu förstår att Berlusconi inte är deras man och att han drar sig tillbaka som pensionär.

Långfredagen är för övrigt ingen helgdag i Italien.

Smaklöst, tarvligt och vulgärt

Kvällstidningarnas har ett sorgligt sätt att närma sig nyheter. För att skapa känslor använder man närgångna personbeskrivningar kring nyheter. Turerna kring den s.k. Hagamannen är exempel på detta. Nu trummar Expressen ut att sambon skall få besöka den misstänkta våldtäktsmannen i häktet. Det är svårt att granska detta källkritiskt, vare sig förundersökningsledaren eller Kriminalvården lär väl uttala sig om en sådan detalj. Förhoppningsvis håller även den offentliga försvararen, advokat Silbersky, tyst.

Nyheten har bara ett syfte. Som läsare skall vi bli mer intresserade genom att vi får en stark maggropskänsla. När vi läser artikeln skall vi leva oss in i hur denna kvinna känner inför sin sambo - odjuret.


Smaklöst
I dagens Aftonbladet och Expressen skriver man om en 17-årig flicka i Västerås som avlidit efter att ha smittats med meningokocker. Helt i enlighet med kvällstidningarnas regelbok namnger man flickan och publicerar en bild som man sannolikt fått från bekantskapskretsen. Därefter intervjuar man några så kallade vänner. Jag skriver ”så kallade” eftersom det väl inte är helt ovanligt att de som uttalar sig i tidningen kanske inte är just de allra närmaste. Det är inte särskilt svårt att få någon att uttala sig.

Tarvligt
I Expressen är rubriken ”Hon lyste upp hela gården”. Denna rubrik är utformat som ett citat men sannolikt är det en reporter som lagt orden i munnen på någon annan. Jag har en bestämd känsla att 17-åringar i allmänhet inte använder sådana uttryckssätt. Tekniken är enkel. Reportern ställer en fråga. Denna besvaras jakande och därmed har man fått ett pratminus - ett citat.

Vulgärt
Men Aftonbladet når dock den lägsta nivån när man beskriver begravningen: - Det var helt overkligt att se henne ligga där, helt stel och kall och med blodblåsor över hela kroppen, säger N.N.

Vi vet Aftonbladet. Döden är overklig. Ni behöver inte ge oss detaljerna. Vi förstår ändå.

En bättre rapportering finns i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten. Båda texterna är TT-rapporter. Slutligen vill jag rekommendera Landstinget i Västmanlands webbplats.

2006-04-13

Släppt från häktet - Finaste bilen väntade

Att diplomati handlar om sedvänja och koder i umgänget vet vi. För oss lekmän är detta dolda språk ofta okänt men ändå fascinerande.

Jag såg ett TV-inslag alldeles nyss som fick mig att fundera.

Bakgrunden är att en 29-årig rysk gästforskare vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala, greps och häktades den 17 februari misstänkt för spioneri och olovlig underrättelseverksamhet. Enligt åklagaren hade gästforskaren haft hemliga möten med en diplomat från Rysslands ambassad. Misstankarna mot ryssen ledde småningom till protester från den ryska staten. Åklagaren har nu lagt ned förundersökningen med motiveringen att brott ej kan styrkas.

På TV visar man hur den frisläppte mannen kommer ut från Kronobergshäktet och möts av en diplomatbil. Det är väl helt okej att en ambassad hjälper en egen medborgare som suttit häktad under en längre tid för ett allvarligt brott. Men det som får mig att reagera är att den diplomatbil som hämtar har registreringsnumret DL001A. DL står för Ryska Federationen och 001 är numreringen på ambassadens bilar. Den sista bokstaven är "A" och det är alltså den bil som disponeras av beskickningschefen, Utomordentlige och Befullmäktigade Ambassadör i Konungariket Sverige.

Vad betyder det då i diplomatins kodspråk att en av de största beskickningarna i Sverige upplåter ambassadörens bil för att hämta en medborgare på häktet.

Fortsättning följer?

Årets trancrescendo vid Hornborgasjön är över

Kunde Du läsa ordet i rubriken? tran-crescendo
Nu tycks antalet tranor vid Hornborgasjön ha nått sin höjdpunkt. Måndagens notering om 9 920 tranor ser ut att ha blivit årets högsta. Skärtorsdagen notering blev 8 350. Hallå Norrland nu kommer grus grus.

Transtatistiken vid Hornborgasjön

Idéburna organisationer inom den offentliga hälso- och sjukvården och äldreomsorgen

Regeringen tillsatte igår "Delegationen om villkor för idéburna organisationer inom den offentliga hälso- och sjukvården och äldreomsorgen". Delegationen ska utreda villkoren för ideella organisationer inom offentlig hälso- och sjukvård. Utredningen ska också se över om äldreomsorgen kan använda entreprenörer på något annat sätt än genom upphandling under lagen om offentlig upphandling.

Detta är ett bra initiativ från regeringens sida även om det borde ha kommit för flera år sedan. Statsrådet Ylva Johansson måste dock bli mer tydlig när det gäller vad de idéburna organisationerna kan tillföra genom sina idéer och engagemang. Intresset från regeringens sida får inte bara inskränkas till att man genom reformer kan stänga ute vinstdrivande företag.

2006-04-12

Att skriva med versaler


Arbetsmiljöverket har anmält statsministern och Systembolagets vd till åklagare då de misstänks ha struntat i att upprätta en arbetsmiljöplan för sitt husbygge. Arbetsmiljöplan är viktigt och bra men det känns lite överdrivet att underlåtelsen är straffsanktionerad.

Nu har dock statsminister svarat på Arbetsmiljöverkets kritik. I brevet meddelar han att en plan nu har upprättats och placerats på bygget. Detta är helt enligt den formella och den informella regelboken. Det är aldrig för sent att ändra sig. Hoppas nu åklagaren avskriver ärendet.

En sak måste jag ändå ha en synpunkt på. Perssons brev är trevligt handskrivet, och till skillnad från mina handskrivna brev, är det full läsligt. Men lite skumt är det att han skriver i versaler. Det skall man väl inte göra. Det går långsammare att läsa sådan text och det ser lite barnsligt ut. JAG SKRIVER BARA MED VERSALER NÄR DET HANDLAR OM ENSTAKA ORD I EN RUBRIK ELLER SOM SIGNAL. (Föregående mening är ett undantag)

Luleå kommun segar kring kulturarvet

Igår skrev jag med en ton av stolthet om vägskyltning av världsarvet. Jag njöt i morse när jag gled fram på Nynäsvägen. Jag gjorde också en kommentar om Kyrkstaden i Nederluleå.

Nu får jag reda på att Luleå kommun segar med att finansiera skyltningen.

Skärpning Luleå kommun. Ni har nycklar i ert stadsvapen och nyckeln till besökarna kan var dessa skyltar. Visst skall ni ha de fina skyltarna och visa stolthet över ert kulturarv.

Det är bara för gatuchefen att ringa nedanstående leverantörer. Vägverket fixar montering. Jag räknar med att göra en okulärbesiktning av utfört arbete innan årsskiftet. Till stadsarkitekten säger jag att skyltarnas färg matchar den rostbruna färgen på malmvagnarna till och från SSAB.

Skyltar & Märken i Huddinge
Meag Genevad

Jag rekommenderar Meag Genevad som försett mig med skylten "Harar äga inte tillträde i rabatten". Den har stått i min trädgård sedan 1990 och är fortfarande lika fräsch. Inga harar har heller synts till.

2006-04-11

Expressen mobbar Färjestads Per Ledin

Vid den första SM-finalen i söndags skämde Färjestads Per Ledin ut sig då han intervjuades i TV. Den lynniga Ledin avbröt intervjun och skrek "tjockis" åt Frölundas målvakt Tommy Salo. Därefter hotade Ledin att "sänka" Frölundamålvakten.

Jag är övertygad om att Färjestads trygga ledning kommer att kunna hantera Ledin och reda ut denna olyckliga affär.

Men Expressen ger sig nu på att sänka Ledin då man förödmjukar honom med rubriken "Han får hjälp - av mamma". I eftertexten skriver man: Nu flyger mamma Mona ned från Luleå för att rädda sonens finalspel.- Jag behövs där nere, säger hon.

Tänk om media kunde hjälpa oss män att stå på egna fötter och svara för våra egna handlingar utan insinuationer på att mamma ställer upp.

Per Ledin är ingen elak typ. Han sover säkert dåligt efter sitt utfall. Ge honom en ny chans.

Hoppas förresten att Per Ledin, nummer 100 Pelle Prestberg och deras kompisar i Färjestad tar hem SM-guldet.

Världsarvet blir synligt


Redan 2002 fick vi trafikskylten Världsarv. Denna skylt är också möjlig att använda som vägvisare med vit text på brun botten. En lite ovanlig färgkombination på våra vägar. Nu i veckorna har vi fått en sådan skylt på Nynäsvägen i Stockholm. Den markerar vägen till Skogskyrkogården och jag ler igenkännande åt denna typ av skylt som jag tidigare bara sett vid pyramiderna och Pompeii.

Idag har jag inhämtat rapport från Nederluleå församling där Vägverket ännu inte monterat upp denna skylt.

Intressanta länkar:
World heritage - UNESCO förteckning på alla platser på Världsarvslistan

Riksantikvarieämbetets förteckning över Världsarv i Sverige

Skogskyrkogården, söder om söder

Länk till Gammelstads kyrkstad, Luleå

Länk till Stockholms kyrkogårdsförvaltnings register över grav. Där kan du bl.a. se var på Skogskyrkogården som Greta Garbo men också 500 000 andra som gravsatts på Stockholms begravningsplatser

2006-04-10

Mållöst i säsongens första Stockholmsderby

Djurgården (0) - Hammarby (0)
Huvudsaken är att Bajen inte förlorar.

Tala klarspråk med ungdomsförbunden

Turerna kring SSU-ordföranden Anna Sjölin aktualiserar den knepiga balansgången moderpartiet för i förhållande till ungdomsförbundet. Det tycks finnas en rädsla från moderpartierna att kritisera ungdomsförbunden. Man vill ju inte anklagas för att de äldre skall uppfattas som mossiga och ungdomsfientliga. Vi har sett detta många gånger t.ex. när CUF fösökte göra upp med centerns hållning i kärnkraftsfrågan. Det är bra att det finns socialdemokratiska politiker och ledarskribenter som vågat ryta ifrån.

I helgen har Moderaterna i Kronoberg haft partistämma. Vid stämman fanns en motion från Moderata ungdomsförbundet med kravet att släppa prostitutionen fri och ta bort sexköpslagen i Sverige. Motionen röstades lyckligtvis ned och det är skönt att höra den moderata riksdagsmannen och ledamoten i Europarådet Anders G Högmark. Detta är en politiker som har ett nyttigt europeiskt perspektiv.

– Jag tycker att det är prov på genuint dåligt omdöme och dålig politisk uppfattning att som organisation, som ungdomsförbundet med dess ordföranden i spetsen stå för de synpunkterna, säger Högmark.

– Nu tog stämman mycket klart avstånd från detta, det var väl bara fyra-fem personer som röstade för det i ungdomsförbundet, men jag blev mycket upprörd. Mina två döttrar var mycket undrande till vad det här ungdomsförbundet sysslar med, avslutar Anders G Högmark.

Fler politiker borde våga markera mot ungdomsförbund som ballar ur. Bra gjort Högmark.

Om någon tvivlar på sexköplagens betydelse kan man läsa en artikel som publicerats i Brottsförebyggande rådets tidskrift Apropå 2/2002. Socialarbetare och poliser som jobbar med prostituerade är eniga i sin övertygelse att prostitutionen minskat sedan lagen infördes.

Däckbyte

Nu på morgonen snöar det. Men är det bestämt att däcken skall skiftas så är det.

2006-04-09

Malta stärker fågelskyddet

För några år sedan var jag på tjänsteresa till Malta. På mornarna vaknade man av knallar från gevärsskott och uppe i bergen kunde man se silhuetter av pojkar och män* som gick med sina gevär på axeln. Traditionen på Malta är att minst två gånger per år ge sig ut på fågeljakt och det är givetvis flyttfåglar som skjuts flitigt. Det förekommer även nätfångst. Denna tradition har flerhundraåriga traditioner och redan på 1530 utfärdades en order om jaktförbud på Malta. De rättsvårdande myndigheterna verkar emellertid ha sett mellan fingrarna och lagstiftningen har varit minst sagt liberal.

Nu verkar det ändå som att Maltas EU-inträde ger frukt. Malta har nu förändrat sina jaktlagar i positiv riktning och det är bara att hoppas på att man klarar av att beivra brott för att om möjligt bryta en dålig tradition. Slutligen måste Cypern också göra samma sak.

Länk: Nyheter från Sveriges ornitologiska förening
EU:s fågeldirektiv: Rådets direktiv 79/409/EEG av den 2 april 1979 om bevarande av vilda fåglar

* Med män avses i denna artikel pojkar som slutat växa i fysiskt såväl som i beteendemässigt hänseende.

Aftonbladets och Expressens plumpa rubrik

Finurliga och roliga rubriker är alltid trevligt men det måste finnas gränser. I dagens Aftonbladet återfinns rubriken Blind man i vilt slagsmål – med döv .

Artikeln återger en händelse i Malmö där ett slagsmål brutit ut och där tidningen påstår att den blinde mannen inte uppfattade att den andre mannen var döv. Och tvärtom. Ordväxling och misshandel skall ha börjat med en fråga om hur mycket klockan var. Även Expressen har en liknande rubrik - Grannar i vilt slagsmål - blind slog ner döv.

I artiklarna finns uppgifter om alkoholintag och det är väl snarare där man skall leta upprinnelsen till bråket. Det är tragiskt när tidningar försöker göra sig lustig över människors funktionshinder och det är närmast kränkande mot läsarna och de som har funktionshinder. Man skall inte läsa om misshandel med ett leende på läpparna.

Denna typ av skämt kan möjligen höra hemma på Stand-up comedianscenen.

En kungsörn som ruvar på två ägg


Genom att klicka på denna länk kan Du se live-bilder från ett Kungsörnsbo i Finland. Boet finns i Pudasjärvi som ligger i höjd med Luleå. Honan ruvar sedan den 22 mars på två ägg och kläckningen beräknas till den 4 maj. Den blivande fadern är synerligen aktiv och vi han är sannolikt inte ute och svirar när han lämnar honan i boet.

2006-04-08

Myter kring risgryn

Det är en myt att risgryn skulle vara farligt för småfåglar.

Riskastning är en tradition
Att kasta ris över brudparet efter vigseln är en gammal tradition som förekommer i många kulturer. Denna ceremoni är ursprungligen en fruktbarhetsrit och användes redan av romarna som slog bröd över brudens huvud.

Experter avfärdar
Statens veterinärmedicinska anstalt avfärdar myten att risgryn på kyrkbacken skulle svälla upp i fåglarnas magar. Man menar dock att ris har ett lågt näringsvärde och att det av den anledningen är mera lämpligt med feta fröer. Men vi kan dra slutsatsen att risgryn på kyrkbacken inte utgör något hot mot fåglarna särskilt inte då vigslar oftast sker på sommaren då fåglarna i normalfallet har gott om föda.

Testa själv
Om man tvekar på experterna kan man lägga en näve riskorn i vatten över natten. Till skillnad från ärtor sväller inte riset. För att ris skall svälla fordras att vattnet hettas upp. Nu är det givetvis inte vatten fåglar har i sin mage. De har i stället starka magvätskor som bryter ned det mesta av organiskt material.

Att kyrkvaktmästaren däremot är lite skeptisk till risgryn är förståeligt. Stora delar av risgrynen hamnar inne i vapenhuset och det är svårt att städa bort de små grynen. Det finns även risk att risgrynen drar till sig skadedjur. Men detta går att ordna praktiskt om kyrkvaktmästaren snabbt stänger porten bakom brudparet.

Risgryn som dödsorsak?
I Vilhelm Mobergs roman Utvandrarna dör lilla Anna efter att ha förätit sig på korngrynsgröt. Berta sade: -Grynen i gröten hade svällt upp i hennes innanmäte och blivit dubbelt större, så att de hade spräckt magsäcken.

Lilla Anna var undernärd och det fanns säkert många orsaker till hennes död. Berta var inte patolog och hennes diagnos måste nog tas med en nypa salt men kanske har den tydliga bilden från romanen satt sig på vår näthinnor och odlat myten.

Skall jag rösta på L´Unione eller Casa delle Libertà?


I morgon och på måndag går italienarna till val. Valet står mellan den förre ordföranden i EU-kommissionen, Romano Prodi, och ledaren för partiet Forza Italia, mediamogulen Silvio Berlusconi. En mitten-vänsterallians utmanar en höger-mittenallians i ett land med svåra ekonomiska problem och en tradition av ständig politisk ombytlighet.

Om valet skulle avgöras av andra än italienarna vore utgången given. Berlusconis Casa delle Libertá skulle vara uträknade innan första ronden börjat. Men vad är det som gör att icke-italienare har så klart för sig att Berlusconi är en olycka?

Om världens ögon var riktade mot Sverige skulle då bilden vara lika entydig med Persson som en bluff och Reinfeldt som en frälsare eller vice versa?

Jag har inte svaret på frågan och det är absolut inte så enkelt som att Berlusconis egen företagssfär dominerar mediabruset. Möjligen kan det vara så att utomstående betraktare har lättare att avslöja populism. Det är ju uppenbart att Berlusconi kan sorters in i facket populister. Mot detta talar dock att Berlusconi själv hjälpt till att spä på politikerföraktet genom att undgå åtal och genom att schackra med rättsväsendet.

Själv kommer jag att rösta på Italia dei Valori. Ett parti inom Prodis allians som bildats av åklagarna bakom de politiska korruptionsrättegångarna under 80-talet. De verkar vara hyvens kvinnor och män.

Det slog mig dock att min röst inte kommer att räknas. Lika lite som min röst på Tony Blair, José Luis Rodríguez Zapatero eller Jan-Erik Enestam* har någon betydelse.

*Jan-Erik Enestam är riksdagsman i Finland och partiledare för Svenska folkpartiet.

2006-04-07

Anna Sjödin får stöd från SSU-distrikten

Den 5 april skrev jag om det väntade åtalet mot SSU-ordföranden Anna Sjödin. Idag har hon åtalats på flera åtalspunkter och åtalet är tyvärr mer underbyggt än jag kunnat fantasisera om. Jag gillar ju Sjödin. Dagens Nyheter har gjort en rundringning till SSU-distriktens ordförande och frågat om de har fortsatt förtroende för Anna som SSU-ordförande. Kommentarerna tyder på att SSU-distrikten inte har riktigt pejl på läget. Kanske borde man ligga lite lågt i sin naiva tro på att Anna Sjödin är utsatt för en komplott. Mina 46 år säger mig att jag i detta läge kanske måste vara lite skeptisk mot den person som jag känner sympati för. Bosse Ringholm och Lars Engkvist var bättre SSU-ordförande. Tror jag.

Men det finns ytterligare en person som gått för långt i denna såpa och som kanske förtjänar rättvisans lupp. Jag tänker Robinsonvinnaren Martin Melin. Välkänd polisinspektör i Stockholm med >egen blogg. Han lade ned sin blogg den 6 februari med hänsyn till konflikten med rollen som polis. Det var ett klokt beslut men innan dess hade han bloggat allt för offentligt då han återgett en kollegas beskrivning av gripandet av Sjödin. Melins försvar är tunt då han urskuldar sig med att kollegan uttalat sig på fritiden.

Själv vill jag blogga men inser att det finns en risk för konflikter med yrkesutövningen. Då avstår jag från att blogga i ämnet.

2006-04-06

Trandans 2006 och den yngre stenålderns Ekornavallen

Klicka på bilden för att se en större bild
Idag räknades det in 7 880 tranor vid Hornborgasjön. En havsörn och två fiskgjusar var också på besök men dessa lyckade jag inte se. Kylan bet idag och det småsnöade vilket innebar att tranorna inte var särskilt aktiva men det är en imponerande syn att se mängden fåglar. Nåväl lite trandans försigick ändå så det skall nog kläckas tranungar i sommar också.

Besök Hornborgasjöns webbplats

Ibland känns våra historiska platser lite futtiga. Vad är lite kritpipor från 1700-talet under Södermalmsgator mot Pompejis ruiner?

Men vi har fantastiska platser i vårt land också. En spännande sådan, alldeles i närheten av Hornborgasjön, är Ekornavallen. Här finns cirka 60 fornlämningar från forntidens alla perioder och de äldsta hällkistorna dateras till 3 000 år före Kristus. Det är i klass med Pyramiderna.

Länk till Riksantikvarieämbetets webbplats Ekornavallen

2006-04-05

Det sups för mycket

Om ett par dagar väntas åklagaren väcka åtal mot SSU-ordföranden Anna Sjödin. Brottsmisstankarna gäller enligt tidningsuppgifter våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, förolämpning samt stöld eller egenmäktigt förfarande. Det sista skall ha bestått i att Anna Sjödin under ett tumult slitit av en ordningsvakt hans förordnandebricka och sedan stoppat den på sig.

Tyvärr är det väldigt komprometterande uppgifter mot denna unga politiker och idrottskvinna. En lovande karriär kan komma att få ett abrupt slut. Om inte annat kommer denna krogkväll alltid att leva kvar i folks minnen. Många minns den gamle duktiga finansministern som alltid förföljdes av ett krogslagsmål i ungdomen och ofta kallades boxaren. Detta var en incident som inte renderade åtal.

Och allt är spriten fel. Det går inte att som officiell person hamna i en situation där man uppträder dyngfull. Omdömet sviktar och har man inte rätt sällskap kan det gå fullständigt åt skogen.

För inte så länge sedan fanns det arbetplatser där det inte var ovanligt att man drack efter passet/turen /skiftet men de senaste tjugo åren har spriten sannolikt gjort sorti från arbetplatserna (möjligen undantaget den löjliga pubkvällskulturen som anammats på hippa arbetsplatser). Exponeringen av alkohol i andra sammanhang har dock ökat och krogkulturen är mer utbredd än någonsin bland unga.

Om vi vågar fokusera på det tragiska i Anna Sjödins öde kanske någon kan komma till insikt om att spriten är skit. Hade Sjödin inte "förvärmt", nöjt sig med en enstaka öl och i övrigt druckit juice hade läget varit annorlunda idag. Men risken är nu att vi i stället får fokus óch misstänkliggöranden på Anna och de idéer hon står för. Slå mot spritkulturen i stället.

Det var från början minst sagt osmart av Marita Ulvskog att ge Anna Sjödin sitt stöd och därmed antyda att Anna provocerats. Även om det fanns en provokation är beteendet inte försvarbart och vi vet att den som har mycket alkohol i kroppen mister reflexen att fly. Man behöver inte vara partisekreterare för att veta att fyllskallar som måste försvara sig i efterhand underskattar både alkoholintag och berusningsgrad.

Sammanfattningsvis handlar denna affär om mesigheten när det gäller alkohol. Säg rakt ut som det är. Anna Sjödin hade supit för mycket.

Synd förresten att Bajen numera serverar starköl på Söderstadion. Det gick lika bra med folköl.

2006-04-04

Säsongspremiär på fotbollsstadion


Hammarby IF - Helsingborg IF
4-2

Att gå på fotboll är inte särskilt viktigt för mig. Däremot är det viktigt att följa Bajens strävsamma kamp i allsvenskan. Denna sker oftast i motvind.

Idag var det allsvensk premiär på Söderstadion och vid femtiden samlades små supporterskaror vid Björns Trädgård. Då är det en fröjd att arbeta vid Medborgarplatsen. Vid sjutiden åkte jag hem och bussen passerade förbi ett härligt publikjubel på Söderstadion.

Ronnie Hellström vaktade inte målet idag men det gjorde Ante Covic.

2006-04-03

Extra stor källkritik efter 1 april

Nu har lurardagen den 1 april passerat med två dagar. I år verkar det ha varit fler luringar än vanligt och några har haft kyrklig anknytning. Jönköpingsposten har låtit berätta att de som inte tillhör Svenska kyrkan skall få arbeta på röda helgdagar. Sveriges Radio Uppland släppte nyheten att Anna-Karin Hammar kan komma att bli ärkebiskop sedan man upptäckt en gammal ännu gällande regel om biskopsval. Slutligen har Ystads Allehanda låtit berätta att IKEA skall sponsra kyrkbänkar på Söderslätt.

Men det finns anledning att vara vaksam även efter 1 april. Ibland tar det lite tid innan nyheter når fram. När Svenska Dagbladet idag avslöjar att president Bush härstammar från Sverige genom en på 1600-talet utvandrad värmlänning blir man lite fundersam.

2006-04-02

Idag 1 100 tranor vid Hornborgasjön

Inga tranor har kommit till Haninge.

Dags med fokus på funktionshinder

Precis som i övriga Europa har vi diskrimineringslagar i Sverige. Det finns lagar som gäller endast i arbetslviet och det finns lagar som även gäller utanför arbetslivet.

I media förs ständigt en konstruktiv debatt kring diskrimineringsgrunderna jämställdhet, sexuell läggning och diskriminering med etniska förtecken. Den mediala uppmärksamheten är med rätta stor.

Nu är det dags att också sätt funktionshinder på kartan. Vi borde vara bättre på att uppmärksamma fysika och psykiska funktionshinder och skapa ett öppnare samhälle som i ökad utsträckning inkluderar medmänniskor med funktionshinder. Det är faktiskt ganska dåligt ställt nu.

2006-04-01

Ligghall på Lojsta hed?

På Lojsta hed på Gotland strövar 51 Gotlandsruss fritt. Det är en gammal och fin tradition. Enligt djurskyddslagstiftningen ska alla tamdjur som går ute på vintern ha tillgång till ligghall eller annan byggnad som ger dem skydd mot väder och vind. De skall också ha en torr och ren liggplats.

På Lojsta har man just nu dispens från kravet på ligghall men den måste förnyas om man inte skall tvinnga behöva ligghall innan årskiftet. Möjligheterna att få fortsatt dispens är osäkra.

Tillsynsmannen på Lojsta uttalar att man kommer att ta bort djuren om man inte får förnyad dispens.

Jag tycker att det är bra att hästar får gå ute men nog ska man ge dem en ligghall. Erfarenheterna visar att djuren använder ligghallarna och de mår därmed bättra och får större motståndskraft. Lite bra ska man väl ändå göra för hästarna. Inte bara sura och ifrågasätta regler som syftar till att förbättra djurskyddet. Det är vi djuren skyldiga. Även om hästar i tusen år strövat på Lojsta kan man väl göra det bättre. Tidigare gick russ hela livet i mörka gruvor. Det gör de inte idag och det finns ingen som tycker att gruvepoken var okej.

Jag blir sur när man gör sig lustig över djurskyddslagstifningen. Den var ju en gång en tiden regeringens present till Astrid Lindgren.