2008-03-31

Så börjar då känslan för en bajare

Under vintern kan man lätt glömma bort känsla av att hålla på Hammarby. De där eviga motgångarna och uppförsbacken är liksom bortblåsta.

Men så börjar då allsvenskan och denna gång bär det iväg för lag och supportrar till Ljungskile i Bohuslän för en solklar vinst mot nykomlingarna i Ljungskile SK. Och plötsligt inställer sig de där sunda motgångarna och kämpandet som hör Bajen till.

Hammarby vinner men detta tack vare att Ljungskile gör självmål!!!

Men man är väl optimist. Denna säsong kommer det att gå som på räls. Nästa vecka kommer GIF Sundsvall till Söderstadion för att åka tomhänta hem till Medelpad.

DN, Hammarby besegrade nykomling, SvD

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Gamla gubbars hushåll

Det ringde från ett marknadsundersökningsföretag nu ikväll. Jag blev en smula konfunderad när jag hörde att man ville tala med den yngste mannen mellan 16 och 79 år som fanns i hushållet.

Yngste man upp till 79 år? Nog för att det kan finnas ett och annat hushåll med två gubbar i åttioårsåldern men är det liksom någon idé att överhuvudtaget fråga efter en maxgräns.

Skulle man inte nå samma resultat även om man ringde till Göte 82 år och Birger 85 år?

Gahrton friad

Kristianstads tingsrätt friar Per Gahrton för rattfylleri samtidigt som man fäller honom för vårdslöshet i trafik. Gahrton frias från rattfyllan på den grunden att han hävdar så kallad eftersupning. Tingsrätten anser det inte uteslutet att han kunnat hinna med dricka en liter öl olycka och därför kan man inte fälla honom.

Förhoppningsvis tog Gahrton till sig något av det kammaråklagare Christofer Ramkvist sa i sin slutplädering. Kammaråklagaren berättade att statistiskt sett ljuger nästan alla som påstår eftersupning.

- Jag kan inte förstå hur en allmänbildad och kunnig person som Per Gahrton, och som dessutom nyligen dömts för rattfylleri, börjar dricka direkt efter att han krockat. Ingen normalt funtad människa skulle göra det, var kammaråklagaren Cristofer Ramkvists slutsats.

Det har diskuterat att i Sverige liksom i en del andra länder göra eftersupning straffbart. Men sanningen är att många som hävdar eftersupning trots detta kan fällas eftersom man genom upprepade mätningar kan avgöra när alkohol intagits. Gahrtons gamla parti, folkpartiet, tillhör dem som föreslagit förbud mot eftersupning och alliansen har ställt sig bakom att kriminalisera förbud mot eftersupning (Betänkande 2005/06:JuU23).

Det hör dock till saken att det bara är 10-20 personer per år som går fria då de påstått att de intagit alkohol efter bilkörningen och i regeringsställning, då populism inte står högt på agendan, är lag mot eftersupning en ickefråga. (Läs pressmeddelande 2007-04-14). Men det är klart nu sällar sig en kändis som torskat för rattfylla för bland de friade. Kanske ska man då tänka om. Särskilt som Gahrton överklagade sin förra dom där han bevisligen var full men där polismannen saknade behörighet att använda evidensmaskinen (Intoxilyzer/Evidenzer). Lyckligtvis beslutade dock Högsta domstolen att inte bevilja prövningstillstånd.

Gahrtons omdöme verkar svikta rejält och det är bra att han i alla fall fälls för vårdslöshet i trafik.

Kristianstadsbladet, DN , SvD

om: ,

Absolut sjunger på sista versen

Det franska företaget Pernod Ricard uppges enligt TT, som citerar Wall Street Journal, ha tagit hem budet på statliga statliga Vin & Sprit.

Det är många som tror att Absolut är ett så starkt varumärke att tillverkningen blir klar i Åhus. Finansmarknadsminister Mats Odell talar euforiskt om spekulanter som kommit till Skåne och kysst den skånska jorden.

Min reflektion är att Absolut givetvis är förknippat med skånska grödor men att det knappast påverkar konsumenterna i stora världen. Amerikanen som tar ett glas en sen natt på Manhattan har inga känslor för det vackra skånska landskapet och den ansvarsfulle skånske bonden. Varumärket är bara byggt kring marknadsföringen. När V&S jobbar med smaker som aprikos och citron är det uppenbart att man fjärmar sig från skånska åkrar och ålagillen. Om Pernod Ricard nu tar över lär de inte koncentrera sig på just varumärket Absolut. Absoluts tid är snart förbi ersatta av någon grumlig Pastis från Pernod eller den polska vodkan Wyborowa. Åhusfabriken börjar sjunga på sista versen. Att hoppas på något annat är inte realistiskt.

DN, SvD, Kristiansstadsbladet

Nu inväntar jag Kristianstadsbladets mer initierade kommentar.

Bloggar om

2008-03-30

Bjereld om kristdemokraterna

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap skriver i dagens Sydsvenskan att kristdemokraterna kan komma att mer eller mindre tvingas att lämna regeringssamarbetet för att kunna hålla sig ovanför fyraprocentstrecket.

Jag tror att Bjereld har rätt i sin analys att misslyckandena i några profilfrågor kan vara avgörande om nu de övriga allianspartierna försöker tvinga kristdemokraterna att ställa upp bakom en könsneutral äktenskapslagstiftning. De sista veckorna har det blåst mycket kring kristdemokraterna och partiet har mött borgerligt motstånd i flera utspel. Det har handlat om fastighetsskattens komponenter, ett specifikt flyktingärende och krav på en civilkuragelag. Den uppmärksamme kristdemokratiske väljaren måste fundera över hur partiet uppfattas bland de borgerliga väljarna i gemen. Den kristdemokratiske väljaren blir knappast tryggare av att partiledaren Göran Hägglund inte når fram i media.

En liten randanmärkning vid bedömingen av professor Ulf Bjereld som vetenskapligt sanningsvittne är att han är aktiv socialdemokrat och ledamot av förbundsstyrelsen för Sveriges kristna socialdemokrater - Broderskapsrörelsen.

Ulf Bjerelds blogg
Dagen

Bloggar om ,

Guds hand inför premiären i Allsvenskan


Jag noterar att Svenskans kultursskribent Mats Gellerfelt under rubriken En kärlek svår att förklara skriver positivt om den nyutkomna boken Guds hand : om röda djävlar och glidtacklande ... av Expressenjournalisten Petter Karlsson. Gellerfelt skriver:
I sin utomordentligt välskrivna och kunniga essäsamling Guds hand (Verbum) tar Petter Karlsson, fil kand i teologi, mer djupgående upp fotbollen som ett näst intill religiöst fenomen, men också hur religionen påverkar spelare och supportrar. Det är sannerligen ingen lätt uppgift. Det är inte svårt att hamna i kvasifilosofiskt snömos och många har gjort det, dock inte Karlsson

En lite mer svåråtkomlig recension återfinns i magasinet Offside. I sina reflektioner över Petter Karlssons bok polemiserar doktoranden i kyrkohistoria, Joel Halldorf, med en Expressenartikel av ateisten och sturmarkaren Björn Ulveaus. Halldorf skriver:

De flesta av oss går inte ut på fotbollsplanen eller in i kyrkan för att tjäna pengar. I avslutningen på sin Expressen-artikel reflekterar Ulvaeus över ett kyrkbygge och tycker att det »borde ha funnits nyttigare saker att ägna sina krafter åt«. Vad skulle han då säga om flickorna som sparkar boll i fyrtiogradig hetta i fattiga Burkina Faso? Dem möter Karlsson också. Inte minst i hopplösheten är den på ytan onyttiga leken och ritualen ett hoppets tecken. Som någon sa: »Om ni inte blir som barn kommer ni aldrig in i himmelriket.«

Köp boken Guds hand
TV 4 Morgon, Inslag om boken "Guds hand"
Läs även om rättvisemärkta fotbollar

Slutligen är det på plats att länka till en synnerligen god text i samma ämne som ovan. Aftonbladets krönikör Jennifer Wegerup skriver om Allsvenskan under rubriken: Inte störst, inte bäst…men för oss som älskar den – ändå så vacker

Bloggar om , , , , ,

GAIS vann första matchen

Änglarnas Pontus Wernblom och GAIS-spelaren Fredrik Lundgren inleder i dag sina bloggningar på Göteborgsposten. Om jag förstår saken rätt ska de hålla på hela säsongen.

Men redan vid första bloggposten kan man konstatera att GAIS drar iväg med hästlängder och att det är sannolikt att IFK Götebórgs Pontus Wernblom måste sätta sig på avbytarbänken. Pontus Wernbloms texter håller inte måttet och är fullständigt obegripliga. Eller vad sägs om följande klipp:

Dessvärre känns det ju lite grann som om jag skjuter mot min egna placerad i
GP:s liberala skyttegrav.

Javisst. GP är en liberal tidning men hur dök den kopplingen upp? Jag förstår om fotbollspelare är skeptiska till journalister men hur kan en skyttegrav vara liberal?

Bakom oss lämnar vi bakfylla, hårdträning och ångest, vi tar med oss ett SM-guld, glädje, en jävla gemenskap och stolthet.

Ord som bakfylla och ångest väcker vissa frågor. Hur står det till i spelartruppen?

Här handlar det om vem som har mest hår på bröstet, vilka som vågar mest och slutligen vilket lag som krigar mest för sitt lag, sin stad.Jag hoppas vi vinner slaget och att Malmö är hårlösa, kissnödiga och har en bitter eftersmak av förräderi.

Här skrev Wernblom några rader som verkligen gav ordet pueril innebörd. Pueril är ju en benämning som betyder barnslig om vuxen person. Wernblom bidrar verkligen till att späda på fördomarn om unga män som spelar fotboll.

Om Wernblom startar svagt i bloggosfären har han en motsats i Fredrik Lundgren. För vem grips inte av ett första blogginlägg som börjar:

När jag var sex år släppte jag min mammas hand utanför den lokala fotbollsklubbens omklädningsrum. Där och då valde jag mitt liv.

Denna bloggöppning är en litterär skönhet i klass med Selma Lagerlöfs öppning i Gösta Berlings saga:"Äntligen stod prästen i predikstolen. Församlingens huvuden lyftes. Så, där var han ändå! Det skulle inte bli mässfall denna söndagen såsom den förra och många söndagar förut."

Den enda invändning jag har mot Wernbloms text är när han skriver: Permafrosten börjar äntligen ge med sig och världens längsta och mest utdragna.

Om man som jag har en dragning åt petimäterhållet kan man ju inte låta bli att påpeka att just permafrosten normalt sett är bestående. Man kanske då inte kan tala om att permafrosten börjar ge med sig. Permafrost innebär ju ständig tjäle eller mark som är frusen minst två år i följd. Vi får hoppas att makrillarna inte varit på träningsläger i sådan trakter eller att de funnits tendenser till begynnande permafrost i lagen under vinteruppehållet.

Pontus Wernbloms blogg
Fredrik Lundgrens blogg

Bloggar om , ,

2008-03-29

Bajen vinner i Bohuslän



Bild: Ett par fina klassiska kallingar i äkta lahmanstrikå från Resteröds Trikå i Ljungskile. Tillägnas Ljungskile SK som förra gången de var i allsvenskan sponsrades av baddräktsföretaget Panos Emporio. Då gick klubben under namnet Panos Ljungskile.
I övermorgon är det allsvensk premiär och Bajen inleder säsongen på ett friskt sätt genom att åka till västkusten och andas in lite bohusländsk uppfriskande havsluft. Samtidigt passar man på att hämta hem tre poäng tillbaka till Södermalm.

Den 10 oktober förra året skrev jag att man i Uddevalla var stolta över den lilla orten Ljungskile. SvD skrev att Uddevalla kommun skulle sponsra Ljungskile SK när de nu kommit upp i allsvenskan. Men i första läget handlade det knappast om sponsring utan man avsåg, som sig bör, att konstgräs skulle anlägges i Ljungskile. Formellt är Uddevalla kommun nu så kallad partner men vad värst var är att kommunen ville att Ljungskile skulle byta namn till Ljungskile / Uddevalla. Så fånigt. Antecknas bör att det i år är Starke Arvid som är Ljungskile SK:s huvudsponsor. Nu är alltså baddräkter utbytta mot hjälpmedel för byggjobbare.
I morgon ska jag skriva om Bajens nya partner, säkerhetsföretaget G4S. Kul för Bajen med en trygg partner men inte helt okomplicerat med en sponsor i säkerhetsbranschen. I sitt pressmeddelande skriver Bajen:
Det är ett unikt avtal som Hammarby Fotboll och G4S undertecknat då inget säkerhetsföretag av den storleken allierat sig med svensk klubbfotboll på samma
nivåer....
Det kanske finns skäl till att säkerhetsföretag tidigare inte lierat sig med svensk klubbfotboll. Min oro handlar inte om att G4S ser ut som GAIS om man som jag läser fort.
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Missad nyhet?

Bilden är mitt kollage från Hornborgasjön den 16 mars 2006

Hela Gotland berättar att Benny Forsman under fredagen sett tranor spatsera på Tofta skjutfält söder om Visby.
Ähh, det var väl inget. Jag såg tre tranor vid Sanda på Gotland för elva dagar sedan. Sanda funkar för tranor som ju bär det latinska namnet grus grus.
Förresten är Hela Gotlands rubrik kul: "Tranor siktade". Särskilt med tanke på att det var på ett skjutfält. Men att skjuta en trana torde vara jaktbrott.
Bloggar om

Fremskrittspartiet och klimatet

Jag hade i veckan ett samtal med en norsk stortingsrepresentant för Høyre. Han berättade uppgivet hur han fått lämna ifrån sig borgmästarkedjan i sin hemstad då det högerpopulistiska och främlingsfientliga Fremskrittspartiet nått stora framgångar kommunalvalet. Nu i veckan har Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen tagit upp ett nytt vapen i kampen mot de etablererade partierna. Hon hävdar nämligen att partierna för folket bakom ljuset med klimatbluffar.

Vi kommer snart att få denna debatt också i Sverige. Hitintills har försöken att vrida miljömedvetandet bakåt inte nått framgång. Det moderata kommunalrådet Paul Lindquist på Lidingö höll för knappa året sedan på att hamna i fällan (Klimathotet en bluff). Paul Lindquist hade nämligen hört docent Fred Goldberg på Kungliga Tekniska högskolan föreläsa om hur etablisemanget bluffat om klimathotet och eftersom det var en docent som talade imponerades Lindquist. Att FN:s klimatpanel gör en annan bedömning än Goldberg och att denne docent är expert på svetsteknologi bortsåg Lindquist från.

Men nu drar alltså Fremskrittspartiet i Norge igång debatten om "klimatbluffen". Till Fremskrittspartiets försvar skall dock sägas att de till skillnad från Lindquist inte offentligt visar skepsis mot klimathoten. Snarare inriktar de sig på att påstå, sin vana trogen, att alla politiska initiativ och åtgärder är fel.

Verdens Gang, Siv skal ta klima-bløfferne

Detta inlägg inspirerat av Strutsen luktar bensin

Bloggar om: , , ,

Vad bellar dinkan i Australien?


I natt ställer vi om klockorna till sommartid. Det kommer jag att klara av. Men detta med tidszoner och Day Light Saving kommer jag aldrig att haja. När jag i morse ringde till Australien verkade det som att man i Brisbane, Queensland redan skruvat på klockan. Åtminstonne antydde man det men de var samtidigt väldigt osäkra. Kanske är det en härlig australiensk anda att ta detta med tiden som en klackspark. Jag hörde att de i bilen inte var riktigt överens om vad klockan egentligen var.

När min klocka stod på 08.00 visade den 17:00 i östra Australien. Detta stämmer bra när jag vet att Stockholm är GMT+1 och östra Australien är GMT+10. Men när jag tittar på den webbplats för internationell tidscheck som jag brukar använda visade den att klockan i Brisbane skulle vara 18:00 - Timeticker.

Nåväl tiden i Australien är ur led. Dels har den stora kontinenten flera tidszoner. Dels byter olika delstater till vintertid vid olika tillfällen och dels finns det delstater som överhuvud taget inte tillämpat Day Light Saving. Om förvirringen kan man läsa på Confusion over Daylight Saving Time in Australia and New Zealand.

När jag växte upp använde vi uttrycket: -Vad bellar dinkan? som alternativt utrryck för: -Hur mycket är klockan?

Norsk media uppmärksammar mat-Tina

Jag blir lite förvånad att norsk media uppmärksammar finalen i TV4:s Let´s dance. I Dagbladet lyser rubriken: Mat-Tina er blitt Danse-Tina via truse-Tina (tros-Tina). Nu tittar många förvisso många norrmän av tradition på de terrestera kanalerna i svensk TV men den största förklaringen ligger förhoppningsvis att Tina Nordströms blivit välkänd i Norge genom att "Tinas kök"sänts på NRK.

Det är lite pösigt att värdera kulturnyheters internationella värde men att den svenska finalen i Let´s dance har bäring över kölen är inte helt upplyftande. En tidning som med rätta i alla fall uppmärksammar Tina Nordström och Tobias Karlssons seger är givetvis Helsingborgs Dagblad.

DN, SvD

Bloggar om

2008-03-28

Kristdemokraterna går sin egen väg

UPDATE: DN 29 mars, Henrik Brors skriver om att småpartiernas utspel kan splittra alliansen

Stefan Attefall, ordförande i riksdagens finansutskott och ordförande för kristdemokraternas arbetsgrupp om etik och ekonomi gör på dagens DN Debatt ett utfall om några av komponenterna i den förändrade fastighetsskatten. Artikeln kommer sannolikt att ge statsministern vissa bryderier om var han har kristdemokraterna och hur lojala de egentligen är till de kompromisser som de medverkat i. Men även den kristdemokratiske partiarbetaren som inför sina väljare ska försvara att just kristdemokraterna ses som de största löftessvikarna [läs bensinskatten (ett i och för sig väldigt klokt realpolitiskt svek efter ett osedvanligt korkat populistiskt förslag från Göran Hägglund)].

När nu Attefall gör utspelet på DN Debatt att den borgerliga regeringen måste slopa räntebeläggningen på uppskjutna skatter, som ju var den viktigaste komponenten i reformeringen av fastighetsskatten, blir det plötsligt mycket svårt.

Vilken väljare blir klokare när han eller hon läser:


Vi kristdemokrater utgår ifrån en människosyn och en etik, som avviker från den neoklassiska ekonomins. Enligt den kristdemokratiska personalistiska människosynen är människan både självständig och social. En personalistisk människosyn ger utrymme för såväl människans egenintresse som hennes sociala
kapacitet att samarbeta. Där finns äganderätten, som ett uttryck för hennes integritet och rätten till frukten av hennes arbete.
Det kanske finns en och annan beläst person som förstår vad som avses men annars ser det mer ut som en föreläsning i praktisk filosofi med gräns till teoretisk filosofi. Man blir knappast mer kunnig om man läser Attefalls historielektion.

I sak finns det även anledning att ifrågasätta hållbarheten i Attefalls förslag. Att kunna prognosticera innebörden i skattelagstiftningen är ett fundament i rättssäkerheten. Skattelagstiftning får inte ha retroaktiv verkan något ju Attefall själv konstaterar. Men Attefall och kristdemokraterna måste betänka att det finns många människor som kalkylerat med räntan på uppskovet och som därmed dragit slutsatsen att de omdelbart ska betala in sin uppskjutna realisationvinst.

Attefall påminner om den begränsade skara kommunister som hade ett praktisk förhållande och såg Karl Marx egendomliga och teoretiska utsagor i Das Kapital som en riktningsvisare.

SvD

Bloggar om , ,

2008-03-27

Missionskyrkan nu också ett registrerat varumärke


Patentbesvärsrätten har gett Svenska Missionskyrkan rätt att få sitt namn registrerat som varumärke.

Patent- och registreringsverket får nu bakläxa efter att ha nekat Missionskyrkan att registrera sitt namn som varumärke. Bakgrunden är att Svenska Missionsförbundet (SMF)2003 bytte namn till Svenska Missionskyrkan. I samband med detta ville man registrera sitt namn som varumärke men nu blev det stopp. Patent- och registreringsverket (PRV) läste Nationalencyklopedien och konstaterade "Missionskyrka" står för "kyrka för frikyrklig rörelse" eller "kyrka vid missionsstation". På den grunden menade PRV att namnet saknade särskiljningsförmåga.

Men nu upphäver prejudikatinstansen, Patentbesvärsrätten, PRV:s beslut och konstaterar att Svenska Missionskyrkan "är ett välkänt frikyrkligt samfund i Sverige" och att märket SVENSKA MISSIONSKYRKAN därmed är notoriskt för de tjänster som ligger inom ramen för ett frikyrkligt samfund.

Jag gillar Nationalencyklopedien men man kan inte dra alltför stora växlar på vad som står där. PRV slog upp ordet missionskyrka i obestämd form. Missionskyrkan i bestämd form är något helt annat och det ordet kommmer säkert inom kort att hänvisa till artikeln "Svenska Missionskyrkan".

Svenska Missionskyrkans tidning heter Sändaren. Denna veckotidning veckotidning är organ för Svenska Baptistsamfundet och Svenska Missionskyrkan. Tidningen grundades 1992 genom sammanslagning av den baptististernas Veckoposten och dåvarande Svenska Missionsförbundets Svensk Veckotidning.

Jag undrar om PRV vid beviljandet av utgivningsbeviset för Sändaren tittade i Nationalencyklopedien. Där anges att sändare är kortform för radiosändare och även benämning på den sändande parten i en dubbelriktad telekommunikation. ??? Men man anger även att sändare är en person som producerar ett meddelande eller dylikt.

Bloggar om , ,

2008-03-26

Stämmer det att Kappa stämmer Bajen

SvT Sport uppger att det italienska klädföretaget Kappa stämmer Hammarby fotboll på det anmärkningsvärt höga beloppet 28 774 000 kronor. Bakgrunden är att man menar att Bajen brutit avtalet med sin huvudsponsor, ett avtal som skulle gälla hela 2009. Denna säsong spelar Bajen i Nike.

-De /Kappa/ anser uppenbarligen att vi brutit mot vårt avtal och vi i vår tur anser att de brutit mot det genom att inte leva upp till sina leveransåtaganden i form av kvalitet och kvantitet, säger Hammarbys vd Henrik Appelqvist i Bajens pressmeddelande.

Det känns väldigt skakigt detta. Det är ju ovanligt att stora företag stämmer varandra i tvistemål och sådana beslut brukar vara mycket väl underbyggda. Dessutom är det lite förvånande att denna typ av avtal hamnar i tingsrätten. När man talar om avtal i den storleksordning som ett huvudsponsoravtal utgör är det inte ovanligt att tvister ska avgöras av skiljemän.

Denna process lär ta tid om man inte gör upp i godo bums och det finns anledning att känna oro. Ett stort klädföretag som vill skapa en position på den svenska marknaden drar sig sannolikt i det längsta för att exponera sig i ett negativt sammanhang om man inte känner stark övertygelse att vinna framgång. Och även om man vinner framgång skapar man dåliga framtida relationer till en stor del av fotbollssverige.

Det ska bli spännande att småningom se vad Kappa har på fötterna :) och hur substansen ser ut i Bajens genmäle. Nu gäller det att hålla tummarna och hoppas att Kappa är ute och cyklar men jag är pessimistisk.

Det skulle vara kul att se rättens ledamöter testa Kappas fotbolssdojor.

Hammarbys pressmeddelande

SvD, DN, Sportbladet, Sydsvenskan

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2008-03-25

Gotländsk isenkræmmer säljer olämplig leksak

När jag var på Gotland i förra veckan skojade jag om att jag behövde en kofot. Jag kom nämligen inte in genom en dörr som jag borde kunna öppna och då skulle "stora nyckeln" komma väl till pass. -Var kan jag köpa en kofot? frågade jag några förbipasserade. Dessa förstod lyckligtvis mitt skämtlynne.

Senare på kvällen slog det mig att det finns väldigt få järnhandlare nuförtiden. Kanske borde man skaffa en metalldetektor för att hitta en sådan detaljist. I Danmark däremot är det lätt att hitta en isenkræmmer.

Döm om min förvåning när jag i dagens Gotlands Allehanda läser att Järn AB Södertorg i Visby sålt metalldetektorer under en tid. Förvisso har det handlat om leksaker men de är fullt fungerande. Otroligt knäppt. Särskilt på en ö som gång efter annan hemsöks av samvetslösa gravplundrare.

I 6 kap. 18 § lag (1988:950) om kulturminnen anges att man inte får använda en apparat som kan användas för att på elektronisk väg spåra metall föremål under markytan (metallsökare). Det är även förbjudet medföra metallsökare på fasta fornlämningar annat än vid färd på sådan väg som är upplåten för allmänheten. Riksantikvarieämbetet och Försvarsmakten får använda metallsökare och länsstyrelsen kan i särskilda fall bevilja tillstånd. Typ om vigselringen tappats på gräsmattan.

Bloggar om

Kaknästornets arkitekt död


I dagens Svenska Dagbladet har arkitekt Hans Murman skrivit en nekrolog över sin kollega Hans Borgström (1921-2008). Murman skriver om hur Hans Borgtröm tillsammans med Bengt Lindroos (född 1918) vinner en arkitekttävling och hur de får uppdraget att rita Söderledskyrkan i Hökarängen. Detta blir den nybildade Farsta församlings huvudkyrka och den invigs 1960. Söderledskyrkan är en varm men samtidigt i volym imponerande kyrka, rik på spännande detaljer. Genom särskilt beslut skyddad enligt kulturminneslagen. En stolthet för söderort.
I nekrologen nämns även studentbostäderna på Lappkärrsberget som välkända byggnader som ritats av Borgström.
Men jag undrar varför Hans Murman inte nämner den kanske mest berömda stockholmska byggnaden som tillskrivs duon Borgström och Lindroos. De har nämligen ritat det 155 meter höga Kaknästornet på Gärdet i Stockholm. Detta TV-länktorn, som invigdes 1967, är 155 meter högt och ett måste vid Stockholmsbesöket. Ett måste som många missar.
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2008-03-24

Lyssna på de engelska lärarna

Jag har tidigare förvånats över skolminister Jan Björklunds enkla lösningar för en bättre skolpolitik. Inte minst har jag upprörts över det populistiskt svepande omdömet "flumskola" och att man mot majoriteten av pedagoger förespråkar betygsliknande omdömen från första årskurs.

Jan Björklund och alla som tror på betyg till små barn uppmanas läsa artikeln "Teachers criticise over-testing" som nyss publicerades på BBC:
UK tests and league tables have made children the unhappiest in the western world, teachers have claimed.
Men det är klart. När kartan inte stämmer överens med verkligheten för förutvarande majoren Björklund är det bara att peka med hela handen och skrika: -FLUM.

SvD, SvD

Andra bloggar om: , ,

Norge flyttar till söderort


Bor Du i Hökarängen?

Då kommer Du att få åka en Oslobuss med detta budskap i morgon. Men jag är rädd att bussarna är bombade med klotter om en vecka. Om jag såg rätt kommer även några bussar från Örebro att ersätta tunnelbanan mellan Skärmarbrink och Farsta strand den 25 mars till och med den 18 augusti 2008.
Främmande bussar i SL-land förgyller alltid tillvaron.
Det verkar ha varit ett och annat problem i kollektivtrafiken idag på grund av busvädret. SvD. Men i morgon kommer Gullmarsplan att bli en myrstack med förvirrade resenärer. Själv har jag bestämt mig för att gå över Skanstullsbron.

Apekatta


Apekatta ett objekt i Volvosamlingen.

Ej blott snö snöga

Jag har sett att det gamla fina ordet snöga, som inte finns i Akademiens ordbok, åter börjar komma till heders. Det är i allra högsta grad dialektalt. Alldeles nyss var jag ute och försökte hjälpa en holländsk långtradarchaufför som kört fast. När jag stod och hjälpte honom att backa tänkte jag: -Det snöar inte, det snögar.

DN:s språkexpert Catarina Grünbaum har skrivit om ordet snöga på denna länk och här.

Strindberg använder ordet snöga i Röda rummet:
Det rådde några minuter en tystnad, som påminde om landskyrkans före predikan; ett sakta knaprande ljuder genom salen. »En råtta», tänker han; men så upptäcker han genom rymden på referentläktaren mitt emot en liten nedtrampad figur, som formerar en blyertspenna på barriären och han ser hur spånorna snöga ner och lägga sig på borden inunder.
När jag skulle fråga holländaren om han hade en skyffel tappade jag det engelska ordet shovel. För man kan väl inte fråga efter en "spade". Det finns ju ett engelskt uttryck som heter: "Call a spade a spade", det vill säga "kalla saker vid deras rätta namn".

Bloggar om

Det är svårt att komma på något nytt


Det är inte lätt att skapa bilden av ett småföretagarvänligt parti. Det visar socialdemokraternas senaste förslag om särskilt stöd till småföretagarna. Ska man ta över en politisk idé som motståndaren skaffat monopol på måste man vara uppfinningsrik och hitta på något nytt. Men socialdemokraterna lyckas uppenbarligen inte med detta. Däremot tycker uppenbarligen den moderata arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin att socialdemokraterna kommer med ett utmärkt förslag enligt DN.

Enligt SR Ekot kommer man senare i vår föreslå att det tillskapas ett riskkapitalstöd som ska kunna bevilja bidrag stöd till småföretagare som fortfarande har en anställning. Målet är att dessa ska våga ta steget att säga upp sig och driva sitt företag på heltid. Hur detta ska finansieras framgår inte och det skulle också vara roligt att veta hur många småföretagare som egentligen befinner sig i den här situationen. Finns det skäl att tro att Luciano Astudillo, ordförande i partiets rådslag för jobb, verkligen har på fötterna när han påstår att särskilt kvinnor skulle gynnas av detta förslag. Har man analyserat risken med att det i själva verket är hobbybetonade bisysslor som skulle utvecklas till mindre bärkraftiga företag?

Att stödet skulle vara beroende av att man säger upp sig från en anställning känns också tveksamt. Framförallt kvinnor drabbas av gisslet med deltidsanställningar och de ser ju inte ut att vara några större vinnare på detta förslag. Här handlar det istället om de allmänna förutsättningarna för företagande som ju i mångt handlar om att stimlera till en företagsamhet som leder till fler anställda i företaget.

Nej detta delresultat i det socialdemokratiska rådslaget verkar inte skapa förutsättningar för "Nya socialdemokraterna". I stället borde man plocka ipp något som motståndarsidan inte uppmärksammar. Till exemple det faktum att stora företag tar mark i branscher där småföretagande handlat om avknoppningar. Uppmärksamma hur personalkooperativ efter personalkooperativ förlorar upphandlingar då man inte har de stora företagens administrativa resurser och ekonomiska uthållighet.
Inte heller videon med Mona Sahlin och Adam Tensta i Tensta är helt övertygande.
Det är nog inte på YouTube socialdemokraterna vinner nästa val.

SvD, DN

Bloggar om ,

2008-03-23

En tappad ring byts mot fem ringar

En intressant konstitutionell debatt är under uppsegling i Danmark. Det är universitetsadjunkten i statsvetenskap/offentlig rätt vid Köpenhamns universitet, Jens Elo Rytter, som uppmanar kronprins Frederik att dra tillbaka sin kandidatur till ledamotskap i Internationella Olympiska kommittén - IOK. I likhet med Sverige har det danska kungahuset inget politiskt ansvar för landets styre och därmed fordras neutralitet i exempelvis utrikespolitiska spörsmål. Men som ledamot i IOK skall en ledamot rösta fram värdland och vara lojal till beslutet. Om valet av värdland senare skulle bli ifrågasatt och om den danska regeringen skulle dra politiska konsekvenser skulle kronprinsen, som ju är statschefens (drottningen)ställföreträdare, hamna i en lojalitetskonflikt.

Den danska regeringen har vid flera tillfällen varit på kant med IOK. Tidningen Politiken skriver:
Under den første verdenskonference om doping i sport i 1999 var Danmarks daværende kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen (R) eksempelvis på direkte kollisionskurs med den olympiske organisation. I strid med IOC’s ønsker krævede hun på den danske regerings vegne, at det nye antidopingagentur WADA skulle være fuldstændigt uafhængigt af IOC.Året efter skrev IOC’s daværende præsident Juan Antonio Samaranch i et brev til Danmarks daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) en opfordring til den danske regering om at støtte IOC’s ønske om at få en særlig sportsartikel skrevet ind i EU-traktaten. Men heller ikke her ønskede regeringen at forsvare IOC’s interesser.
Jag noterar att prins Albert II av Monaco (eller är han furste?), prinsessan Anne av Storbritannien, prinsessan Nora avLiechtenstein och kronprins Willem-Alexander av Nederländerna alla är ledamöter av IOK. Men de kommer från länder med andra konstitutionella regler för monarkin. Mig veterligt har ingen medlem av det svenska kungahuset suttit i IOK. Prins Bertil var förvisso ordförande i Sveriges Olympiska kommitté men det är en annan sak.

Jag läste för ett par veckor sedan att kronprins Frederik förlorat sin vigselring vid dykning utanför Florida. Frågan är nu om han vill ersätta en förlorad ring av grönländskt guld med fem olikfärgade olympiska ringar?

Politiken, Kronprins Frederik skal sværge troskab til IOC
Politiken, Ekspert i forfatningsret: Træk dit kandidatur, Frederik

Bloggar om

Inklusivt språk* är bra i frågesporter


Svenska Dagbladet bjuder på påskpyssel och har bland annat tio spännande frågor om konst. Och ibland får man hjälp på traven. SvD frågar: Vem målade en björn när han skulle illustrera Johan Ludvig Runebergs Björneborgarnas marsch år 2003.
Kan man möjligen välja bort Helene Billgren bland svarsalternativen?
Kanske är det också en liten slamkrypare att tillskriva Johan Ludvig Runeberg Björneborgarnas marsch. Förvisso har han författat en text till denna honnörsmarsch men kompositören är okänd.
*- Inklusivt språk är ett begrepp som genomsyrar bearbetningen av kyrkliga texter i Svenska kyrkan. Det handlar om att välja ord som inkluderar både man och kvinna. Ersätter man ordet "Herre" med "Gud" är det ett exempel där man skapar ett inklusivt språk. Bruket av ett inklusivt språk kan vara ett sätt motverka diskriminering och bryta invanda mönster. Något att tänka på närman gör frågor i frågesport.

Näpp - Låt fortkörning vara ett brott


Bilden föreställer Banverkets kamera på nedspåret vid Riddarholmen. Kameran är uppsatt för att övervaka strömavtagarna på tågen som lämnat Stockholms central.
Att införa administrativa sanktioner vid hastighetsöverträdelser vore ett steg bakåt för rättssäkerheten. Att lika fall ska bedömas lika och att principen hellre fria än fälla borde även fortsättningsvis gälla hastighetsöverträdelser.
Överåklagare Sven-Erik Alhem föreslår på DN-Debatt att ett ägaransvar införs när det gäller fortkörning. Alhem dammar av de gamla idéerna att införa ett administrativt påföljdssystem där en avgift debiteras ägaren till fordon som ertappas vid elektronisk hastighetsövervakning.

Läsaren av denna blogg vet att jag är positivt inställd till fartkameror. Men mest positiv är jag till att polisen utför hastighetsövervakning och rullar omkring i trafiken och kollar beteenden hos trafikanterna. Det faktum, att om alla höll hastighetsgränserna skulle mer än 100 liv sparas varje år, talar sitt tydliga språk - beteendeövervakning och motivation att följa reglerna är viktigt.
Sven-Erik Alhem har som vanligt goda motiv för sina förslag och han ser med införandet av ett administrativt påföljdssystem möjligheten att förenkla övervakningsutrustningen och därmed "lagföra" fler överträdelser. Alhem försvarar ett utomstraffrättsliga påföljdssystem genom att jämföra med den oljeutsläppsavgift som kan drabba en redare vars fartyg ertappas med att släppa ut olja [lag (1980:424) om åtgärder mot förorening från fartyg]. Ett annat exempel skulle kunna vara lag (1976:206) om felparkeringsavgift där ju bilägaren kan påföras en avgift för överträdelser av föreskrifter som rör parkering eller stannande av fordon.
Men även om Alhem menar att nuvarande system för övervakning och lagföring av hastighetsöverträdelser inte fungerar är det inte motiverat att införa ett administrativt påföljdssystem. Rättssäkerheten måsta hållas högt. Lika fall ska bedömas lika och det är av vikt att hellre fria än fälla. Trots allt är det många som fälls för hastighetsöverträdelser även när det gäller fartkameror. Att folk åker omkring i tomtemasker är en myt och att motorcyklister inte kan identifieras är knappast något stort problem. Realiter förekommer det att närstående till ägaren får bötesföreläggande då de kan identifieras på bilderna.
Nej detta förslag från Alhem kan kastas i papperskorgen. Denna gång föll Alhem in i den vana som denna bloggs innehavare har. Nämligen att tycka något om allt.

DN, Både förra och nuvarande regeringen har lagt detta förslag åt sidan

Bloggar om

2008-03-22

Ge blod

Under påskafton hade två av Stockholms blodcentraler öppet för att öka tillgängligheten för blodgivning inför påsken. Jag passade på och fick samtidigt smaka lite påskgodis.

Personalen på blodcentralerna är otroligt duktiga på att sätta nål. Om man känner lite obehag för sprutor botas den effektivt på blodcentralen. Sanningen är att det är läskigare att riva av plåstret på kompressen än att få nålen satt.

4,5 dl fattigare på blod kunde jag glatt lämna Södertappen på Magnus Ladulåsgatan. Snart är normalt antal blodkroppar i cirkulation igen.

Anmäl dig som blodgivare - Klicka här

Bloggar om

Så otroligt B

UPDATE: Nu på tisdagen meddelar polisen att man inte anser att bilderna var porr. Det varju bra. Men utredningen fortsätter och jag utgår ifrån att det trots allt kan vara frågan om en brottslig handling. Enligt lag (1978:800) om namn och bild i reklam får en näringsidkare inte vid marknadsföring av vara, tjänst eller annan nyttighet använda framställning i vilken annans namn eller bild utnyttjas utan denne samtycker. DN

Jag undrar om inte TT missat vilken typ av brott som eventuellt kan ha ägt rum på Motormässan i Jönköping när man talar om ett beslag av bilder.
TT rapporterar att polisen beslagtagit bilder som använts av ett bilvårdsföretag i samband med motormässan på Elmia i Jönköping. Länsvakthavande säger att polisen rubricerar händelsen som otillåtet förfarande av pornografisk bild (Brottsbalken 16 kap. 10 §). Polisens ingripande har föranletts av att en 19-årig kvinna sett sig själv på bilderna som delats ut på mässan.

Enligt polisen finns det ytterligare en brottsaspekt när det gäller bilderna och TT uppger att det enligt anmälan fanns ett avtal när bilderna togs. Anmälaren och en kompis blev fotade för en bilmodell för tre år sedan. Dessa affischer skulle sedan säljas under en period av fyra månader.

Att bryta ett ingånget avtal är sannolikt ingen brottslig gärning och jag undrar om inte TT missat den brottsaspekt som polismannen sannolikt åsyftar. På SR Jönköping kan man läsa att kvinnan har berättat för polisen att bilderna togs för tre, fyra år sedan. Om kvinnan nu är 19 år är det sannolikt att bilderna utgör det allvarliga brottet barnpornografibrott om det realiter handlar om pornografi. Detta återstår att se.

Hur det än förhåller sig med just denna sak, brott eller inte, så är lättklädda kvinnor som används som kuttersmycken i bilrelaterad reklam så otroligt B. Det handlar om könsdiskriminerande reklam men är också förnedrande för män som förutsätts vara ärthjärnor.

Nu tycker jag dock att Bilsport Performance Show på Elmia bör uppmärksammas för att det är en rätt trevlig och välorganiserad tilldragelse.

Näringslivets Etiska Råd Mot Könsdiskriminerande Reklam

De mystiska bussarna

Bild: De norska bussarna står nu uppställda på en plats i södra Stockholm.

Jag har de senaste dagarna funderat över varför jag så många gånger mött en norsk linjebuss i de södra förorterna. Nu ger DN svaret. Det är nog inte en buss jag sett utan flera.

SL har hyrt in 47 norskregistrerade bussar, med chaufförer från Busslink, som från och med tisdag ska erätta all trafik på tunnelbanan mellan Farsta strand och Gullmarsplan. Nu kommer det bli skoj på Gullmarsplan när 30 000 extra tunnelbaneresenärer varje dygn ska sitta av och borda bussarna på Gullmarsplan. Redan i veckan som var flyttades en del av Södertörnsbussarna upp på Gullmarsplansterminalen vilket gav till resultat att Gullmarsplan liknade en hönsgård med förvirrade hönor.

Själv hoppas jag snart kunna plocka fram cykeln och därmed slippa Gullmarsplan.

Esse non videri

Bild: Vice häradshövding Marcus Wallenberg (1864–1943) farfar till Peter Wallenberg.
Så arg Bertil Torekull är idag när han på DN Debatt ondgör sig över att SvT:s Gregor Nowinski fått Hasse Olssons pris till Årets Ekonomijournalist 2007 för sin dokumentär om Wallenberg-dynastin. Motiveringen till priset lyder:
"För att han skapat ett imponerande dokument om familjen Wallenbergs unika maktposition i svensk ekonomi under 150 år. Nowinski visar hur kravet att säkra dynastin lett till spända relationer och mänskliga offer.”
Bertil Torekull konstaterar att ekonomijourmalistpriset sätter fokus på god ekonomijournalistik och att det är uppkallat efter Hasse Olsson som Torekull beskriver som: "en lysande tidningsmakare som de senaste decennierna byggt upp Dagens Industri till maktfaktor och en oöverträffad vinstmaskin i Bonnier-fabriken." Bertil Torekulls utfall mot juryn blir lite löjligt om man betänker att just instiftaren Hasse Olsson är ordförande i prisnämnden. Det är lite magstarkt att påstå att stiftaren har fel. Att Torekull däremot kan vara kritisk mot kvaliteten på den belönade journalistiken är en helt annan sak.

Personligen tycker jag att serien var bra. Att Peter "Pirre" Wallenberg (född 1926) skulle vara ett sanningsvittne tror väl ingen men det var ett varmt samtal där den store industriledaren berättade öppenhjärtigt om sina känslor för fadern - Marcus "Dodde" Wallenberg (1899-1982). Jag har hört tillräckligt många i Peter Wallenbergs generation tala om sin uppväxt och förhållandet till fädrena på det sättet för att inte se ett mönster om hur livet kunde gestalta sig i en familj på 20- och 30-talet.

Bertil Torekull och vi andra får nog finna oss i att en son uttrycker förakt för sin fader. Nog är det troligt att den som upplevt sin bror traumatiska suicid har komplicerade känslor för sin uppväxt.
Jag tycker att dokumentären "Historien om ett svenskt finansimperium" verksamt bidrog till att slå hål på myten att familjen Wallenbergs devis skulle vara "Esse non videri - Att vara utan att synas". Bakgrunden till denna sannolika skröna är häradshövdingen Marcus Wallenberg (1864-1943) hade Esse non videri som sentens på sin vapensköld som riddare av Sveriges förnämnsta orden - Serafimerorden.

I en intervju har bankdirektör Marcus Wallenberg den yngre förvisso kommenterat och bejakat devisen men det var snarare ett artigt svar på en fråga än ett bekräftande att mottot skulle vara något som vägleder familjen. Familjen Wallenberg är och har varit en betydelsefull familj i vårt land. Förvisso har man framgångarna parats med misstag men i mycket har familjen varit filantroper och deras stiftelser har stor betydelse för forskning och kultur. Detta är ett faktum som står orubbligt oavsett vad Peter Wallenberg tycker om sin far och vad Bertil Torekull anser vara god ekonomijournaistik.

Dagen imponerar

Den allkristna tidningen Dagen utkommer fyra gånger per vecka och har en upplaga på 17 800 exemplar. Detta till trots tror jag att tidningen har en av Sveriges vaknaste redaktioner. Den lilla redaktionen med webbreportern Leif Cyrillus tycks ständigt vara i farten och publicerar tätt egenproducerade nyheter på tidningens webbplats. Vardag eller helg, morgon eller kväll spelar ingen roll.

Att sedan redaktörerna bloggar flitigt gör inte saken sämre. Chefredaktören Elisabeth Sandlund har förresten skrivit klargörande om den egna tidningen under rubriken "En tidning för Småland"

Bloggar om

Danmark avskaffar helvetet

UPDATE: DN fångar också upp denna nyhet
Den danska tidningen Politiken skriver att det pågår en debatt i Danmark om att modernisera innebörden i begreppet helvetet. -Billedet af helvede som et varmt sted, hvor vi straffes med evig pine, er ubrugeligt. Gud har kastet sin evige kærlighed på os, og derfor er der ingen, der ender i helvede. Ikke fordi, at vi ikke burde, men fordi Guds store hånd løfter os ud, säger Jan Lindhardt, klok biskop i Roskilde.

I Norge diskuterar det norska bibelsällskapet om man till och med ska ersätta begreppet helvetet med ett nytt uttryck. Just nu förekommer ordet helvetet bara fyra gånger i den norska översättningen av evangelierna. Ordföranden i det Norske Bibelselskapet, den tidigare Mørebiskopen Odd Bondevik, menar att det finns minst tio skäl att lyfta ut ordet helvetet. I en intervju för NTB säger han:
På den ene siden har vi disse fryktelige forestillingene om et middelaldersk inferno, og på den andre siden er ordet utsatt for en banalisering som har tappet det for meningsinnhold.
Kristelig Dagblad, Kirkefolk vil slukke helvedes flammer
Aftenposten, Helvete ut av ny bibeloversettelse

Bloggar om

2008-03-21

Rätt betalt till Maud Olofsson

Maud Olofsson har högst inkomst av de svenska politikerna. Förra året tjänade hon 1 212 000 kronor som statsråd och samtidigt lyfte hon 450 000 kronor som partiledare. Med det tillkommande partiledararvodet passerade hon statsministerns inkomst.

- Mitt parti tycker att jag är värd det och jag har faktiskt tre jobb, säger Maud Olofsson till TV4 Nyheterna och syftar på att hon är vice statsminister, näringsminister och partiledare.

Jag tycker också att Maud Olofsson är värd dessa pengar. Men det är ett hycklande att påstå att hon får betalt för tre jobb. Förklaringen till att hon, till skillnad från Torbjörn Fälldin och Olof Johansson, lyfter arvode från partiet handlar givetvis inte om extraordinära förmågor. I stället finns sanningen i att Centerpartiet efter försäljningen av Centerpress AB är ett av världens rikaste politiska partier. 1,8 miljarder kronor fyllde på partikassan och då kan man unna partiledaren ett arvode förutom en framtida Bramstorpsmedalj.

Det är också tramsigt att påstå att jobbet som chef för Näringsdepartementet och uppdraget som vice statsminister är två jobb. Det är lika dumt som att påstå att en taxichuafför har fyra jobb när hon kör passagerare samtidigt som hon tar betalt, tankar bilen och spolar av droskan efter passet.

Lars Ohly ylar om girighet men det är väl en ganska förutsägbar kommentar från honom.

Andra bloggar om , ,
SvD, Aftonbladet, DN

Halvvägs

Det händer ibland att man grundligt missar stavningen i ett ord. Vanliga exempel på detta är orden "öppenhjärtig" och "omständlig" som många har en felaktig uppfattning om hur de stavas och uttalas. Låt vara att Fredrik Lindström uttalat att man mycket väl kan säga "öppenhjärtlig". Själv är jag tveksam om detta är rätt. Däremot är det rätt att förstärka en hälsning genom att säga "hjärtliga hälsningar".

Nu i kväll ser jag att Helsingborgs Dagblad skriver att Johan Glans kommit "hallvägs" i sin turné. Tidningen skriver:
Turnén har kommit hallvägs och det har varit lapp på luckan överallt
Jag hajar till och tänker. Har jag missuppfattat även detta ord. En slagning på ordet "hallvägs" i Google ger mig taskiga vibbar - 173 träffar. Men jag tröstas snart. Ordet "halvvägs" ger 238 000 träffar och enligt Nationalencyklopediens ordbok finns inte ordet "hallvägs". Däremot finns orden hallvägg och halvvägg. Hallvägg är väggarna i hallen och halvvägg beskriver den främre formen på vittneskranken i forna tiders rättssalar.

Om jag nu ska vara petimäter noterar jag att Helsingborgs Dagblad även skriver:
Så även i Örkelljunga, där biljetterna till extraföreställningen också åt som smör i solen.
Jag skulle tro att det heter "som smör i solsken" Eller "wie warme Semmeln" som tyskarna säger.

Andra bloggare om

Nykterister

Bra att Aftonbladet uppmärksammar ett gäng kända ungdomar som valt att bli nykterister. Alltför ofta framställs nykterister som löjliga moralister samtidigt som vintips i tv-rutan skapar illussionen av förmågan att uppskatta det goda i livet.

Aftonbladet, Alkohol går inte ihop med min livstil

Bloggare om

Var är Jan Björklund

DN skriver att skolledare på skolor som samlar elever från de mer välmående kvarteren skriver under ledighetsansökningar en masse inför skolloven. Många föräldrar ser det som en självklarhet att åka på semester utanför loven med sina skolpliktiga barn, skriver tidningen.

Detta var i och för sig ingen nyhet. När föräldrar har flexibilitet i sina anställningar som gör att de kan ta ledigheter när andan och prislappen på semestervistelsen stämmer överens funkar inte inrutade lov enligt gammal tradition. Canada Goosejackorna och Ballykängorna måste luftas.

Men varför är inte skolminister Jan Björklund framme och beklagar sig över den dåliga ordningen i skolan. Har det plötsligt dykt upp en frågeställning där de populistiska argumenten inte håller?

Det ska bli kul att höra vad han har att säga denna gång.

Andra bloggar om

Kompis med hovdjuren

Charmiga kamrater man kan möta i hagen.
Men de är inte alltid snälla mot varandra. Ett fult sår förorsakat av ett bett genom täcket. Man kan tro att vissa hästar är kannibaler
Hästmassage i all ära men ryktning enligt klassisk manér skapar också¨välbefinnande.
Andra bloggare om

En åsna bakom ratten


Igår träffade jag en pensionär i 70-årsåldern med den goda egenskapen att äga en smula naiv spontanitet. Hon tittade på min bil och frågade:

-Är det Du som är åsnan?
Jag gav henne en föreläsning om att spanjorer har en tjur på sina bilar medan katalanerna har en åsna. Tyskar har en älg tror jag. Barack Obama och Hillary Clinton borde ha en åsna eftersom det är Demokraterna partisymbol. Själv skulle jag vilja ha ett Hammarbymärket men jag får vänta till nästa bil. Den har laminerat glas i alla rutor.

Den roliga damen drog därefter en skämtvits som jag inte förstod:
-Vet Du vad det är för skillnad på en snigel och en BMW? ????
- Snigeln har slem utanpå och BMW:n har slem inuti.
Slutligen drog hon en fräckis. Men den har jag glömt.
-Vi är pensionärer från Ekerö sa damen och hoppade in i sin S80.

Sharpevillemassakern

Idag är det 48 år sedan den så kallade Sharpevillemassakern. Sydafrikansk polis öppnade eld mot medlemmar av Pan-Afrikanska kongressen (PAC) som demonstrerade mot den vita apartheidregimens nya passlagar. Svarta sydafrikaner var tvungna att medföra pass utanför "homelands" och dessa passlagar statuerade även att svarta sydafrikaner inte kunde inneha högre positioner i ett företag än den lägst rankade vite. Målet med demonstrationen var att lamslå rättsväsendet som skulle behöva bura in en stor hop människor som rörde sig mot en polisstation i grannskapet och dit det fordrades pass för att nå.

Vid skotten i Sharpeville dödades 69 färgade, varav åtta kvinnor och 10 barn. 180 personer sårades och av dessa var 31 kvinnor och 19 barn.


Sedan 1994 firas Dagen för mänskliga rättigheter i Sydafrika och det var i Sharpeville president Nelson Mandela skrev under den nya konstitutionen den 10 december 1996. I århögtidlighölls minnet av massakern redan den 14 mars eftersom den 21 mars 2008 infaller på Långfredagen.
Wikipedia, Sharpeville massacre

Överreaktion

UPDATE: Dagen skriver den 2 april att åklagaren konstaterar att ingen brottslig handling timat. Anmälan skrivs av.

Jag läser i Dagen och Världen idag att Tommy Körberg varit och sjungit på Holmgrens Bil i Jönköping. I ett snack mellan låtarna har Körberg sagt sig ha förståelse för att människor ropar till Gud i nöd. Men samtidigt har han uttalat att det är "schizofrent" att tro att man kan få svar.

Detta har fått pastor Allan Wendefors i Svenska Alliansmissionens att lämna in en polisanmälan om kränkning av kristna. Jag förmodar att Wendefors avser brottet olaga diskriminering enligt 16 kap. 9 § brottsbalken.

En sådan anmälan är trams och ett onödigt ianspråktagande av rättsväsendets resurser. Olaga diskriminering råder om en näringsidkare, i detta fall Holmgrens bil, på grund av trosbekännelse inte går någon till handa på de villkor som näringsidkaren i sin verksamhet tillämpar i förhållande till andra. Det handlar knappast om vad någon säger. Inte heller torde det vara relevant att säga att ett sådant här uttalande kan kategoriseras som förolämpning.

Pastor Wendefors har uppenbarligen missat att ordet schizofrent i dagligt tal används i andra sammanhang än medicinsk terminologi. Personligen tycker jag att det är olämpligt att använda sjukdomsbegrepp på detta sätt men Körbergs utsaga får väl ses som ett inlägg i debatten. Ett sådant uttalande som den som tror på bönens kraft närmast bör skratta åt. Uppträder Körberg hos en bilhandlare kan den kristne i stället tänka på förlåtelsen. Rattfylleri kan förlåtas och rattfylleristen kan efter sonat straff få vara med och sälja bilar.

Hade Körberg däremot varit läkare hade det varit värre. Om inte annat hade han blivit av med legitimationen genom att ställa diagnos som inte haft sin grund i vetenskap och beprövad erfarenhet. Å andra sidan hade nog Körbergs legitimation varit indragen av andra skäl redan tidigare.

I artikeln berättas också att Körberg i nedsättande ordalag talat om Carola. Det är dumt att försöka tilltala publiken genom olika typer av personangrepp. Möjligen kan det till och med vara ärekränkande men om man vill förstå Körberg kanske han härdats av de återkommande angreppen och skämten om hans egen person. Skämten som handlar om kokainmissbruk och rattfylleri.

Det är en brutal och elak värld Körberg lever i. En värld där ironi på andras bekostnad står högt i kurs och ger poänger. Detta faktum verkar ha gått pastor Wendefors förbi.

Att Körberg kommit in på detta med bönens kraft verka ha berott på att alluderat på att Jönköping ibland kallas smålands Jerusalem. Att skämta om den ort man besöker är dömt att misslyckas. Jönköping är enligt min uppfattning en högst normal svensk stad väl värd att besöka. Själv ser jag fram emot två dagars besök i maj då jag hoppas att det fina vädret ska följa mig på en kvällspromenad utmed Vätterns strand.

En som däremot balanserar på linan genom att skoja om lokala företeelser är komikern Johan Glans som enligt Helsingsborgs Dagblad varit i Örkelljunga. Om man som Johan Glans är från Eslöv kan man sannolikt säga några roliga saker om Skånes Fagerhult utan att stöta sig med någon.

Själv har jag ett alldeles eget minne av Skånes Fagerhult. Här stannade jag en sen kväll och ringde familjen från en telefonkiosk. Det var sista gången jag använde en telefonkiosk innan jag fick mobiltelefon.

Bloggar om , ,

En morgon utan morgontidning

Långfredag är en morgon utan tidning. Det är liksom inte samma sak att sitta med tidningen Arbetarskydd framför sig på morgonen. Idag nog datorn göra sällskap vid frukostbordet.

2008-03-20

Den gamla skolan


Sydsvenskan skriver att Justitiekanslern inleder en granskning av Malmö Latinskola. Bakgrunden är att rektorn kritiserat en lärare som uttalat sig i Sydsvenskan med anledning av att tårgas spridits på skolan.

Tidigare i veckan skrev Sydsvenskan att Lärarnas Riksförbund inlett förhandlingar med skolan. -Rektorns agerande är ett helt oacceptabelt ingrepp mot en facklig representant, anser Ingrid Lindholm, regional ombudsman på Lärarnas Riksförbund. – Läraren har naturligtvis full meddelarfrihet.

Och Ingrid Lindholm har nog rätt.

Värt att notera är att denna meddelfrihet inte har sin motsvarighet i en privat skola. Men Malmö Latinskola är fortfarande en kommunal skola. Meddelarfriheten är viktig även om vissa kommentarer till media är korkade.
Malmö Latinskola startade 1406 då Skåne var danskt. Snacka om tradition.

Bloggare om

Skenövervakning


Den senaste veckan har jag funderat över vad det är för kamera som blixtrar när man kör över Centralbron i norrgående. Har Vägverket riggat fartkameror ovanför järnvägen i höjd med Riddarholmen? Det finns dock inga koordinater på fartkameror på Vägverkets webbplats som överenstämmer med dessa. Här finns kamerorna

Idag har jag dokumenterat dessa mystiska tingestar och konstaterar att det är Banverket som satt upp kameror för att fotografera tågen strömavtagare. En likadan kamera finns på uppspåret.

Men detta till trots håller man givetvis hastighetsbegränsningen på Söderleden. 50 km/h är motiverat med tanken på tät trafik samt tre filer med frekventa filbyten.

Bloggar om

Kustbevakad



I dag flög Kustbevakningens flygplan KBV 583 över mitt hus. I teleobjektivet kunde jag urskilja flygplansidentifikationen SE-IVE.

Det är bra att Kustbevakningen är uppe och spanar. De nuvarande planen CASA C-212 kommer under detta år att bytas mot tre nya flygplan av typen Bombardier Dash 8-Q300.

Hoppas att snöskotertillverkaren Bombardier gör hyggliga plan nu.

Andra bloggar om

2008-03-19

Problem på rederi

M/S Freja var namnet på det fartyg som var centrum för den härliga tv-serien Rederiet som gick i 318 avsnitt mellan 1992 och 2002. Vem minns inte Reidar Dahlén, Joker, Uno Rutger Kronkvist eller den galne kapten Viggo Strieber (spelad av Per Morberg). Om jag inte minns fel fick kapten Strieber en giftorm placerad innanför skjortan och det är inte bra för hälsan.

Den båt som presenterades exteriört i vinjetten var i själva verket M/S Birka Princess* som gick i trafik för Birka Line och nu verkar just Birka Line ha blivit ett litet "Rederiet" i verklighet. Den 7 mars skrev Dagens Media nämligen att en av befälhavarna på båten varit ombord på fritiden och levt rullan på fyllan. Bland annat ska han ha skällt ut en servitör så att denna börjat gråta. Samma dag svarar kaptenen att han bett alla inblandade om ursäkt och anser saken utagerad.

Men någon utagerad sak blev det inte. Idag berättar Dagens Media att kaptenen sagt upp sig eftersom det avslöjats att han 2006 ertappats körandes den privata motorbåten med 1,78 promille alkohol i blodet. När rederiet nu efter en lång tid fått reda på detta har tålamodet upphört.

Varför skriver nu Dagens Media om detta? Jo kaptenen är den fryntlige och jovialiske kapten som rederiet använt i reklamen. Nu får man nog skaffa ny kapten både på bryggan och i reklamfilmerna.

*M/S Birka Princess gick senare i kryssningstrafik på Medelhavet under namnet M/S Sea Diamond och sjönk utanför en grekisk ö våren 2007.

Svara inte - jag ser vem som ringer

"Halva befolkningen väljer att inte svara i telefonen när inte numret känns igen, enligt en enkät" skriver Svenska Dagbladet i sin ingress om att många ratar telefonnummer som inte syns i telefonens display.

Men läser man vidare i texten kan man konstatera att ingressen inte riktigt överensstämmer med enkätresultatet. Enligt undersökningen har 56 procent av de tillfrågade svarat JA på frågan om de någon gång låtit bli att svara när numret som visas i mobilens display tillhört någon okänd.

Att man någon gång låtit bli att svara är väl knappast samma sak som att man alltid väljer denna metod.

Personligen tror jag att det är betydligt vanligare att folk låter bli att svara när de ser vem som ringer. Många tror att det är telefonförsäljarnas fel att folk väljer att inte svara men jag har lagt märke till att dessa företag på den senaste tiden har öppna nummer.

Kalsonger

Bild 1: Ett par fina klassiska kallingar i äkta lhamanstrikå från Resteröds Trikå i Ljungskile.
Läs Hallandsposten med bilder på byxhängspojken

Jag tillhör dem som inte bryr mig om det egendomliga modet med nedhasade byxor som blottar kalsongerna. I ett tidigare inlägg har jag uttryckt förvåning över skolledare som inte tillåter detta klädmode. (30 okt- Bryr mig inte)

Men när jag läser i DN att en gosse i Laholm fått äta hemma efter att han vägrat att dra upp byxorna i skolmatsalen tycker jag rektorn gör helt rätt. Göteborgsposten citerar Hallansposten där rektorn säger: - Man ska vara anständigt klädd i matsalen. Man ska inte sitta i underkläderna.

På den punkten tycker jag att rektorn är överkänslig men hon borde kunna anlägga hygieniska skäl. Det är välkänt att bakdelen på kroppen sprider smitta och om man läser artikeln i Hallandsposten är hygien bevekelsegrunden för beslutet.

Om man nu ska ha neddragna byxor tycker jag att det kan vara lämpligt med kalsonger från Resteröds trikå.

Lite Off topic kan jag nämna att detta hip-hopmode har sitt ursprung i USA fängelsevärld. I fängelserna får man på grund av suicidrisken inte ha svångrem i byxorna. Därför blev det vanligt att byxorna hängde ned. För att markera sin bakgrund som fängelsekund tog busarna med sig denna klädstil ut på gatorna. Ett nytt mode var fött.

Aftonbladet, SvD, Sydsvenskan

Bloggar om
Bild 2: Jompa i Södra Söderby

Nästa vecka är det påskveckan

Denna vecka befinner vi oss i Stilla veckan och inte Påskveckan som ofta påstås. Påskveckan inträffar efter påsk men när jag kollar i min nyhetsbevakningstjänst ser jag att ordet "påskveckan" använts flitigt i media de senaste dagarna. Det är väl bara att ge upp petimätertänkandet och konstatera att bruket av ordet påsk glidit från den kyrkliga högtiden. De allra flesta tidningsartiklar handlar om handeln före påsk då kylskåp, skafferier och barskåp ska fyllas för att tömmas under helgen.

Men det finns även nyhetsartiklar som uppmärksamma "Stilla veckan". Kristianstadsbladet berättar att Stilla veckan inleds med Gertrudsmäss. Norra Västerbotten har en bra och rikt illustrerad artikel om påsken där man för ett samtal med prästen Annika Lundström.

Idag är det Dymmelonsdagen, det vill säga onsdagen före påsk, då Judas förrådde Jesus. Från dymmelonsdagen fram till påskdagen ersattes klockringningen med dova slag av en träkäpp kallad dymmel. I Helsingborgs Dagblad skriver man en bra artikel med rubriken "Kyrkan släcks" och berättar om firandet i Lerberget utanför Höganäs.

Med rubriken: "Danskerne svigter i stigende grad folkekirken" uppmärksammar Berlingske Tidende att gudstjänstdeltagande minskar i Danmark. Under påsken räknar man med att bara var åttonde dansk har planer på att fira gudstjänst i påsk.

Biskop Lise-Lotte Rebel i Helsingørs stift menar att danskarnas förhållande till kyrkan är mer komplicerat och nyanserat än vad statistiken visar. Hon menar att kyrkan knyter många kontakter utanför de vanlig gudstjänsterna och lyfter fram skolkyrkoarbete, babysång och "spaghettigudstjenester"- med efterfølgende spisning for børnefamilier.

Bloggar om ,

2008-03-18

Kajan blir kvar i Skåne

Jag har tidigare uttryckt oro för hur det ska gå om regeringen lägger ned Räddningskolan i Revinge. Men idag kan jag andas ut. Regeringen har lagt fram en proposition om hur samhällets krisberedskap ska utvecklas och från och med den 1 januari 2009 bildas den nya myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Den nya myndigheten bildas av Statens räddningsverk, Krisberedskapsmyndigheten och Styrelsen för psykologiskt försvar och kommer att ha verksamhet i bland annat Stockholm, Karlstad, Sandö och Revinge.

Min oro för Revinge handlar givetvis hur det skulle ha gått för Hipphipps Kajan om Revinge lagts ned. Hur skulle det till exempel ha gått om han med sin tydliga skånska dialekt hamnat i Skövde eller om han behövt åka buss från Märsta för att nå Roserberg?

Pressmeddelande från regeringen, En ny myndighet för samhällsskydd och beredskap
Sydsvenskan, SvD

Om Kajan och Räddningsverket har jag skrivit tidigare

Andra bloggar om: ,

Forsgrenska i snö


Tung snö föll över Medborgarplatsen nu på eftermiddagen. Handflatsstora flingor singlade in över Forsgrenska men blev till vatten när de nådde marken.
Det slog mig att det bara var ett enda ställe på Medis där snön låg kvar. Det enda ställe där man absolut bannar snön. Nämligen på konstisbanan.

Bloggar om

Varför gråta över spilld mjölk


Bild: Halmstads stadsvapen med sin sköldbärare
Två privatpersoner har sökt varumärkesskydd hos Patent- och registreringsverket (PRV) på namnen Halmtad Arena. Problemet är bara att detta namn används av kommunen på den idrottshall som man började bygga i höstas. Nu är kommunen beredd att processa för att få rätten att använda namnet som ska vara helt klar för användning sensommaren 2009.

När jag googlar lite ser jag att en av de personer som sökt varumärkesskyddet i höstas var inblandad i en liknande affär. Den gången rörde det rätten till varumärket PopQuiz och där var det Harrys pubar AB som han ville ha betalt av. Hallands Nyheter skrev i höstas att "varumärkesregistreraren" tidigare försökt men misslyckats med att lägga under sig rätten till namnet "After work".

Det är knappast några ljus som gör på detta sätt och från kommunen bör de inte höra ett ljud. Å andra sidan spelar väl namnet Halmstad Arena ingen roll. Det finns ju numera knappast några större idrottsanläggningar som har ortnamn som förled. I stället kommer väl den nya anläggningen i Halmstad att heta något i stil med Gesslehallen, Duni Arena, Pilkington Place eller Getinge sportvy.

2008-03-17

Ryssen ockuperade Gotland 1808

Idag fick jag en intressant liten föredragning av kyrkoherde Anders Jernberg i Fardhem som berättade om när ryssen ockuperade Gotland 1808. En händelse som utspelade sig undet finska kriget det vill säga kriget melllan Sverige och Ryssland 1808–09. Det var den ryske amiralen Nikolaj Andrejevitj Bodisco (även stavningen Bodisko) som landsteg på östra Gotland i april 1808 och förklarade ön annekterad. Eftersom Sverige inte hade några militära resurser på Gotland var ockupationen relativt snäll. Efter några veckor kommer den svenske överstelöjtnanten Carl Johan Fleetwood med 1 800 man och kastar ut de 1 600 ryssarna. Gotland är återigen svenskt.

Populär Historia kräver om ockupationen av Gotland

Bild på Bodiscos grav i Helsingfors

Bloggar om ,

2008-03-16

Biskopens tandläkare


Jag promenerade i Visby nu på eftermiddagen och såg en skylt jag aldrig sett förut. Nu funderar jag på om denna tandläkare också är biskopens tandläkare - stifttandläkaren.
I Sverige finns det 416 personer som bär efternamnet Gadd enligt SCB.

Bloggare om

Icamaskning

Jag läser i tidningen att det under helgen pågått en maskningsaktion på ICA:s cenrallager i Västerås.

Då gammal köttfärs. Nu mask.

Markering för integriteten


Bild: Den brittiska underrättelsetjänsten MI5 vill kunna leta efter terrorister genom att "tråla" de uppgifter som lämnas när londonborna använder sina Oystercard. Oyster kommer givetvis från ordet Oyster som betyder ostron och syftar på uttrycket "the world is your oyster" - "världen ligger öppen för dig"


Svenska Dagbladets Maria Abrahamsson manar regeringen att under ordförandeskapet i EU våga satsa på skyddet för den personliga integriteten. Maria Abrahamsson citerar den statliga myndigheten Registernämnden som uttalar att Sverige vid en internationell jämförelse kommer att framstå som ett skräckexempel vad gäller rättssäkerhet och skyddet för den personliga integriteten om förslaget om en anpassad försvarsunderrättelse­verksamhet blir lag.

Tyvärr finns inte Registernämndens remissyttrande på webben men idag skriver Gaby Hinsliff på Observer om den brittiska underrättelseverksamhetens strävanden till ökad övervakning i kampen mot terrorismen. Hinsliff berättar bland annat om förslaget att "tråla" de uppgifter som uppkommer då londonborna använder sina magnetkort (Oystercard) på de kollektiva färdmedlen. Redan idag kan dess uppgifter användas vid undersökningar mot specifika misstäkta men de får inte användas för att generella sökningar och analyser.

SvD Lyft integriteten under ordförandeskapetSVERIGE I EU Masslagring av nättrafik, telefonsamtal och e-postD

Bloggar om

Helsingborgs Dagblad länkar New York Times

Igår kväll när Helsingborgs Dagblad publicerade TT-AFP telegrammet att en byggkran fallit på Manhattan i New York valde man att även länka New York Times. Ett bra initiativ även om jag idag noterade att New York Times fordrade särskild inloggning. Så var det inte igår. Men å andra sidan är accessen kostnadsfri.

DN, Fyra dog när byggkran rasade

2008-03-15

Den siste franske veteranen från första världskriget har avlidit

Den 20 januari skrev jag att den näst siste franske veteranen från första världskriget hade avlidit. I onsdags dog så den siste veteranen, Lazare Ponticelli, i en ålder av 110 år. Den förre presidenten Jaques Chirac utlovade att den siste veteranen skulle få en statsbegravning något som Ponticelli motsade sig. Men när det i januari stod klart att han skulle bli den siste veteranen ändrade han sig och förklarade att begravningen skulle hedra alla män och kvinnor som dog i första världskriget. Ponticelli kommer att begravas i Invaliddomen i Paris på måndag.

New York Times skriver att Ponticellis syn på kriget var naturligt nedstämd. -Man sköt män som var fäder, saden han i en intervju och vid ett annat tillfälle uttalade han att krig är vansinne. New York Times berättar också att Ponticielli förvarade sina medaljer i en skokartong.

En annan fransk veteran, den 107-årige Raymond Cambefort avled den 16 januari i år. Men han erkändes inte officiellt som veteran eftersom han "bara" tjänstgjort två månader och två veckor av formellt tre månader.

Gunnar Hökmark skriver bra med anledning av Ponticellis frånfälle:
...det stora kriget, ett krig som i genomsnitt krävde 900 franska soldaters liv varje dag under de fyra år som det pågick. Sådant sätter sina spår i ett folks minne och en nations historia.
---
Den siste värnpliktige från 1914 skulle för oss inte innebära en påminnelse om de stora tragedierna , än mindre skulle hans bortgång ses som ett nytt blad i vår historia, av det enkla skälet att vi själva inte har den historien. Men Europa har den. Och därmed är den en av många utgångspunkter för vår framtid. Det finns inget som mer än detta definierar det europeiska samarbetet, engagemanget för integration och ett gränslöst Europa och vår förmåga att bidra till freden och stabiliteten. Och det är vår förmåga att övervinna den gamla tidens konflikter som gör oss förmögna och ansvariga för att ta itu med den nya tidens utmaningar.
Lazare Ponicelli, på Wikipedia
Wikipedia, Surviving veterans of World War I

BBC, France's final WWI veteran dies
New York Times, Lazare Ponticelli, France’s Last Veteran of World War I, Is Dead at 110
Sydsvenskan

Andra bloggar om