2008-08-31

Vill vi ha ett glapp





Glappet minskar mellan blocken skriver TT med anledning av nya opinionssiffror från Novus Opinion. Även TV4 använder ordet "glapp".

Jag uppfattar ordet glapp som en springa eller ett hålrum som är oönskat. Om glapp har den betydelsen så betyder det alltså att det egentligen inte är bra att de politiska blocken uppvisar skillnader i sympatier från väljarna.

Bloggar om , ,

Socken

-Det kan inte sitta fyra i varje socken och ha tråkigt, säger Marita Lindmark, kyrkoherde i Othem Boge församling till helagotland.se i en artikel om konfirmandarbetet på Gotland.

Det är inte många ställen i Sverige där ordet socken fortfarande används i dagligt tal av flera generationer. Men på Gotland är det så. Termen socken är mycket gammal och avser den minsta territoriella kyrkliga enheten. Idag används genomgående ordet församling men man kan tro att ordet på många ställen kan få en renässans då församlingar läggs samman. De ursprungliga församlingarna benämns då inte sällan socken.

Ordet socken är väldigt vacker och kommer ur fornsvenskans sokn, som är bildat till verbet søkia (söka). Förklaringen är enkel det handlar om hur invånarna i en socken sökte sig till samma kyrka. Riksantikvarieämbetet använder fortfarande en tidigare sockenindelning när man katalogiserar fornminnen. Se http://www.raa.se/cms/fornsok/start.html

Bloggar om

2008-08-30

Ateister kan begravas på protestanternas kyrkogård


I förra veckan var jag på Irland. Jag besökte även Nordirland och det fanns anledning att reflektera över katolska kyrkans starka ställning i republiken Irland och på den kvarvarande uppdelningen mellan katoliker och protestanter i Nordirland.

Jag läser på BBC:s webbplats att en ateistisk kvinna i grevskapet Donegal som tillhör republiken Irland blivit begravd i nordirländska Londonderry eftersom det saknas begravningsplatser för ateister i Donegal. Myndigheterna förklarade för de anhöriga att det inte fanns gravplats eftersom begravningsplatserna var kyrkliga. Detta verkar ju allmänt bedrövlig och en smula förvånande i ett land som tillhört EU sedan 1973.

Men samtidigt ler jag när jag läser att sonhustrun till den avlidna kontaktat Londonderrys kommun och frågat om de kunde begrava en ateist. Kommuntjänstemannen förklarade att detta var möjligt eftersom man hade begravningsplaster för såväl katoliker, protestanter som muslimer. Den anhörige hade då frågat om man skulle anlägga en ateistsektion. -Nej, nej, svarade kommuntjänstemannen. -Den avlidna kan begravas med protestanter.


Bloggar om

Genitiv

Ibland funderar man på detta med genitivformer. Idag skrev jag en pm som innehöll följande egendomliga text:
Regeringen följde Kammarkollegiets, Hovrättens för Västra Sveriges, Kammarrättens i Stockholms samt Länsstyrelsens i Dalarnas läns synpunkter...

Detta med "Länsstyrelsens i Dalarnas läns" verkar innehålla orimligt många "s". Men förmodligen är det språkligt korrekt.

Bloggar om

Skrämmande uppgifter om alkoholmissbruk

Förnekelse av problemen med skenande alkoholbruk handlar om att stoppa huvudet i sanden.
Alkoholism och skador på grund av alkoholmissbruk ökar kraftigt i Sverige. För kvinnor talas om en 50-procentig ökning och bland män anges en ökning på 25 procent under fyra år. Det är skrämmande siffror. Docent Sven Andréasson, överläkare vid Beroendecentrum Stockholm samt chef för alkohol- och narkotikaavdelningen på Statens folkhälsoinstitut menar på goda grunder att sänkta alkoholskatter, privatinförsel från utlandet och via Internet samt förlängt öppethållande på Systembolaget och allt fler restauranger med spritserveringstillstånd är orsaken till den allvarliga situationen.

Det är bara att erkänna att en förnekelse av Andréassons påstående handlar om att stopppa huvudet i sanden för den egna önskebilden av det går att förena en personlig frihet och marknadsliberalism med en sund alkoholpolitik.

Jag inser att jag själv faller in i den liberala och förskönande synen på alkohol. Ett bra exempel på detta är att jag igår skrev blogginlägget "Hemligheter på Medborgarplatsen" där jag gav tips om hur man ska göra sina inköp på Systembolaget Folkungagatan 56. Till mitt försvar ska jag ändå säga att jag i samma inlägg drog en lans för Systembolagets bevarande.

Aftonbladet

Bloggar om , , ,

2008-08-29

Örby eller Älvsjö


Det där med hur man anger orter är alltid intressant. SvD skriver just nu under rubriken "Man skjuten i halsen i Älvsjö". DN skriver däremot "Man skjuten i Örby".

Jag vill nog ge DN rätt. Mc Donalds på Gamla Huddingevägen 500 ligger i stadsdelen Örby. Att postadressen är Älvsjö, att Mc Donalds själva talar om restaurangen i Älvsjö och att det är nära till Älvsjö är en annan sak.
Placering i Hagsätra ligger i farozonen ocskå.

Alitalia mot konkurs

Ibland inser jag att man inte ska vara ute på nätet och läsa nyheter. Jag läser nu på BBC att flygbolaget Alitalias styrelse begärt bolaget i konkurs idag.

Ivern att boka billiga biljetter har nämligen fått mig att välja Alitalia när jag på tisdag morgon lämnar London för att åka till Rom. Tyvärr vet jag vad en konkurs innebär men hoppas ändå att min biljett fortfarande är giltig.

Jag gillar Italien. Men ibland tar det tid i detta land. Förhoppningsvis expedierar inte domstolen i Rom konkursen redan på måndag.

BBC, Alitalia seeks bankruptcy measure
The Wall Street Journal, Alitalia Declares Insolvency In Prelude to Restructuring

Bloggar om ,

Hemligheter kring Medborgarplatsen


Systembolaget är en inrättning i Sverige som jag gillar. Jag är nämligen övertygad om att det inte skulle vara någon höjdare om ICA fick sälja vin och sprit. Mångfalden skulle vara i fara när Konsum och ICA började importera vin som bulkvara och tappa i boxar under varunamnet "ICA:s eget vin" och "Coop vin". Här i Haninge skulle knappast Ataraxia Serenity 2005 (nr 98718) från Sydafrika finnas exponerat på hyllan (sanningen är att varan just nu bara finns på
Malmborgsgatan 6 i Malmö) .

Utan vårt Systembolag skulle supandet tillta genom ännu fler impulsköp.

Med tanke på monopolet skulle man föreställa sig att en likställighetsprincip gällde på Systembolaget men så är det faktiskt inte på butiken Folkungagatan 56.

Nu avslöjar jag en hemlighet.

Det finns fem kassor. Framför kassorna finns fyra gångar där köerna fylls på. En kö i gången mellan varudiskarna framför respektive kassa. Vid den gång som ligger näst längs österut (mot Östgötagatan) i butiken finns två kassor. Ställer man sig där går det alltså dubbelt så fort om det är kö framför alla kassor.

Bloggar om

2008-08-28

Viktigt med kunskaper om grannländernas språk


Jag uppmärksammades på att det är viktigt att ha ett litet ordförråd på danska och norska. Idag har jag testat några vänner och få är de som vet att "døde jyder" betyder "avlidna jyllänningar".

Vet man inte detta blir det fasansfulla associationer.
Artikeln handlar om att det i Danmark getts klartecken att använda överskottsvärmen i krematorierna som tillskott i fjärrvärmenäten.
Frågan om att använda överskottsvärmen från krematorier till fjärrvärmenäten är komplicerad och har också diskuterats i Sverige. Det är en komplicerad fråga som rymmer många känslor. Men i Danmark har ett etiskt råd kommit fram till att det inte föreligger några etiska invändningar med hänsyn till att värmen utvinns via värmeväxlare. Givetvis spelade miljöhänsyn också in.
Det är alltid roligt när journalister spetsar till rubriker men det är väl ändå ganska olämpligt att säga att "döda slutar i fjärrvärmen".

Bloggar om

2008-08-26

Kyrkan och Berggren

Jag brukar alltid kommentera allt jag länkar till. Men när jag idag läser Henrik Berggren på DN:s webbplats kan jag bara uppmana till läsning. Här bjuds på djup och sund reflektion i resonemanget.

DN, Kyrkan och jag

Bloggar om

Lägg ned Bajen

I slutet på augusti 2006 var det några riktiga dårar i Hammarbyklacken som förstörde i en match på Söderstadion. Bland annat skadades en liten oskyldig pojke. Vid det tillfälle var jag så ledsen att jag övervägde att konvertera. Inte i religiöst hänseende men i supporterhänseende. I stället för Bajen funderade jag på att dyrka Degerfors.

Men eftersom jag insåg att det inte är oss Hammarbyare i gemen det är fel på så kom jag till sans. En del säger att busarna inte är några riktiga Hammarbyare men det är de faktiskt. De älskar Bajen väldigt mycket. De älskar så mycket att de inte har kvar någon kärlek till något annat.

Idag har jag funderat på om man skulle lägga ned Bajen helt och hållet. Risken är ju uppenbar att det blir effekten om huvudsponsorna Finlux skulle dra sig ur. DN.

Reaktionen är förståelig även om jag tror att man överdriver kopplingen mellan laget, supportrarna och dårarna. Och givetvis kan man inte lägga ned Bajen. Vad skulle vi då hålla på.

Bra att justitieministern är på hugget. Vad vi behöver nu är att fler handlingar kan lagföras snabbt och rendera frihetsberövanden. Sedan ska klubbarna driva civilprocesser mot några sabotörer. Även om de flesta dårar sannolikt saknar utmätningsbara tillgångar finns det säkert en och annan som det skulle må tjyvens av att betala skadestånd.

Andra bloggar om: , , ,

2008-08-25

Polisen är skicklig


Precis hemkommen från stök och bus i Solna.

Om bråkstakar finns inget annat att säga än att det är ett gigantiskt socialt problem som visar sig. Sprit, öl, hasch och amfetamin gör sällskap. Tyvärr finns det även en och annan socialt anpassad person som genom sitt beteende legitimerar huliganism.

Jag tillhör inte dem som tror på hårda straff men det är viktigt att man kan sätta dit några jäppar. Androm till varnagel och näpst.

Men det är betryggande att se att vår polis jobbar med en trovärdig taktik och är välutbildad och effektiv. Ingen behöver tvivla på att de är till för vanligt hyggligt folk men också uppträder belevat mot härnadståget.
-Vi gör egentligen ingenting, det ska vara en hetsig stämning på viktiga matcher. Det är det polisiära utanför som spelar roll och många av de bråk som uppstår handlar om polisens bemötande, sa Bajen Fans dåvarande ordförande till DN för drygt ett år sedan.
Jag hoppas vi slipper sådana debila uttalanden från organiserade supporters denna gång.
Tack Suleyman Sleyman för 2-2 i 88:e matchminuten.

DN, SvD, SvD, Aftonbladet , Aftonbladet, Sydsvenskan, DN
Bloggar om ,

Sanningen bakom Idoljuyn


Klicka på bilden för förstoring
Den 3 september är det premiär för säsongens Idol på Tv4. Det är inte riktigt min cup of tea men Saluhallen på Medis har prytts med en stor och ganska spektakulär reklamvepa. På väggen hänger stegar med dockor som har sprayflaskor i händerna.
Budskapet är klart: "Nya juryn väcker starka känslor".
Vilka som utgör juryn vet jag inte men jag kan avslöja att bakom juryn döljer sig Församlingsförbundets kansli och Stockholms Parkeringsvakter. I alla fall på våning 8 och 9.

Feministiskt Alternativ


Vid lunchtid idag dök Gert Fylking och Gudrun Schyman upp på Medborgarplatsen för att ha ett appellmöte. På ort och ställe bildades det nya partiet - Feministiskt Alternativ.

Gudrun Schyman ville att jag skulle skriva på men eftersom jag bara kunde instämma i två av tre punkter blir det inget Feministiskt Alternativ för mig. Nedan följer partiets krav:

För att jämställdheten ska bli verklighet krävs det politisk handling. Vi ställer följande krav på regeringen:

1. Inför avdragsrätt för mansnära tjänster för alla kvinnor som bor med en man.

2. Inför jämställdhetsmärkning av män! Typ körkort.

3. Inför delad föräldrakänning. Alla barn ska ha rätt att känna sina föräldrar.
Bloggar om , , ,

2008-08-24

Kirgizistan


En Boeing-737 har störtat utanför Kirgizistans huvudstad Bisjek skriver SvD. En tragisk olycka på en flight mot Iran med 83 passagerare. BBC uppger att obekräftade uppgifter talar om 25 överlevande. Planet opererades av Itek Air som är ett av de flygbolag som inte får flyga på Europa på grund av brister i säkerheten.

Jag brukar aldrig uppröras över att träffa folk utomlands som blandar ihop Sverige och Schweiz eller som har dimmiga begrepp om var i Europa Sverige ligger.

Detta blev jag varse när jag för några år sedan fick en dam till bordet vid en middag i Holland som berättade att hon bodde i Kirgizistan men bott längst tid i DDR. Det blev ridå. Jag hade ingen aning om var Kirgizistan låg.
Nu vet jag att Kirgizistan i norr till Kazakstan, i öster och sydöst till Kina, i väster till Uzbekistan och i söder till Tadzjikistan. Det är väldigt långt bort.
Lite off topic kan nämnas att US Air Force har en flygbas i Bisjek. Denna flygbas är ett stöd för de nternationella insatserna i Afghanistan och den är namngiven efter New Yorks brandchef Peter J. Ganci, Jr., som dog vid World Trade Center den 11 september 2001. Men kort efter att man börjat använda namnet "Ganci Air Base" upptäcktes att det fanns en regel som förbjöd, amerikanska flygbaser utanför USA, att uppkallas efter amerikaner.
Lyckligtvis finns CIA - The World Factbook så att man kan läsa på om länderna i världen.
Bloggar om

Mer än bara flum

En bred samling namnkunniga personer skriver idag på SvD Brännpunkt under rubriken Pedagogisk mångfald stryps. Bakgrunden är att Stockholms universitet beslutat avsluta ett samarbete med Rudolf Steinerhögskolan (RSH) som inletts vid dåvarande Lärarhögskolan 2002 och som inneburit att ett stort antal waldorfförskollärare och waldorflärare utexaminerats. Författarna menar att Waldorfskolor nu äventyras då man får svårare att hitta behöriga lärare.

Anledningen till att utbildningssamarbetet avslutas är att universitet menar att alltför stor del av den litteratur som används inom kurserna inte vilar "på vetenskaplig grund".

Trots att debattörerna för fram ett angeläget ämne tror jag att deras kritik kommer att vila ohörd. Ämnet Waldorfpedagogik är tämligen oåtkomligt för den som inte särskilt intresserat sig för pedagogik eller gjort ett aktivt val för sina barn. Att det handlar om ett samarbete som bara har sex år på nacken gör väl också att de flesta upplever det hela som ett experiminellt inslag i lärarutbildning. Få tänker säkert på att det handlar om sex år som på grund av den så kallade Bolognaprocessen inneburit en kraftig orienteringsändring i den högre utbildningen.

Det ska nu bli intressant om skolminister Jan Björklund kommer att kommentera detta. Han borde göra det om han vill visa att hans ambitioner inte bara handlar om betyg och ordningsregler. Regeringen har talat om mångfald i skolan men också mångfald i pedagogiken. Tyvärr har den politiska retoriken kraftigt förenklat innebörden i ordet pedagogik. Det har i större utsträckning handlat om organisationsformer, betyg och ordningsregler än verklig pedagogisk mångfald.

Sannolikt kommer Jan Björklund att hänvisa till att han inte får lägga sig i enskilda ärenden som handläggs av myndigheter och universitet. Även utbildningsminister Lars Leijonborg skulle kunna agera för att visa att svensk utbildningspolitik även kan innefatta en mångfald i den högre utbildningen.

Nu är det upp till bevis att de båda intresserar sig reeelllt för pedagogisk mångfald och inte på Björklundmanér närmar sig ämnet genom att kasta ur sig standardkommentaren - FLUM.

A propos FLUM påbörjar SR P1 idag en serie under temat "Kris i skolan" där Jan Björklunds uttalanden sätts under lupp.

Wikipedia har en artikel om Waldorfpedagogik, Dagen

UPDATE
Stefan Nordlund, dekanus Naturvetenskapliga fakulteten och professor i biokemi samt Anders Gustavsson, ordförande i Lärarutbildningsnämnden och professor i pedagogik svarar på kitiken på SvD Bränpunkt den 26 augusti 2008. De säger att Stockholms universitet skulle välkomna ett system där lärare som ska arbeta i waldorfskolorna utbildar sig genom att bygga på en lärarexamen från t ex Stockholms universitet med waldorfpedagogik. De drar paralleller med systemet för läkare med antroposofisk inriktning.

Den 30 augusti finns åter en replik

Bloggar om

2008-08-23

Glada idrottare ska ha fana


Det är stil på norrmännen som när de gläds över framgångar i OS genom att springa med fana och inte drapera sig i flagga. En fana är ju en flaggduk som är fäst på en stång och som just är till för att bäras. En flagga däremot är en flaggduk som ska hissas på stång.

Nästa OS borde även Sverige skicka ett gäng fanor till London. De kan köras i samma container som stavhopparnas prylar.

Bloggar om

2008-08-22

Rökare har kul utanför pubarna


Bild: Nöjda rökare utanför en bar i republiken Irland
I Nordirland sänder BBC Radio ett program som påminner om Ring P1 och programledaren har samma festliga, om än provocerande, jargong som Täppas Fogelberg. Nu i veckan tog det fart när programledaren sade en och annan sanning om de rökförbud som gäller i Nordirland sedan 2007.
Republiken Irland var tidigt ute med rökförbud på restauranger redan 2004 (sannolikt först i världen vad avser rökförbund i ene hel nation).

Programledaren menade att man inte skulle gå fram till någon som rökte exempelvis på en plattform eftersom man då kunde få stryk. Han menade att det var lika provocerande att be någon sluta röka som om man sa till vederbörande att man inte tyckte om honom.

Nåväl samtalen med lyssnarna blev uppiggande.
Men nog verkar det ändå som rökförbuden på pubar funkar ganska bra. De som står utanför och röker verkar ha jättekul och dessutom skaffar de nya bekanskaper.
Bloggar om ,

2008-08-20

Judassändare

Vad är en Judassändare?
Jag såg alldeles nyss ett uttryck jag aldrig sett förut och som inte heller förekommer med särskilt många träffar på Google - Judassändare. Jag ser dock att norska Naturvårdsverket använder termen "Judas-Transmitter".

Judassändare är en sändare man sätter på ett djur som man fångat för att djuret ska leda jägare till flocken. Begreppet förekommer på Svenska Jägareförbundets webbplats som berättar om Naturvårdsverkets satsning på att försöka stoppa mårdhundens utbreddning. De senaste två åren har det skett en ökning av antalet iakttagna mårdhundar i Norr- och Västerbotten.

Svenska Jägareförbundet - Så ska Mårdhunden stoppas
Naturvårdsverket, Nationell strategi för främmande arter och genotyper

Wikipedia, Mårdhund

2008-08-19

Hur stavas cigarett?

När jag skrev mitt inlägg för publicering igår kom jag på mig med att jag glömt hur man stavar "cigarett".

Så långt har den allmänna skepsisen och rökningens marginalisering gått att vi som inte röker glömt bort gamla hederliga svårstavade ord.

Men om jag rekapitulerar ska det vara cigarett, cigarr och cigarill.

Läs även andra bloggares åsikter om

2008-08-18

B-gubbar

Ibland reser man i tiden på tunnelbanan. Fimpritualer känns en aning uråldriga.

Idag såg jag en på det hela taget välvårdad man i femtioårsåldern (möjligen överförfriskad och nykär) som släckt sin cigarett och placerat den bakom örat.

Så ovanligt och så otroligt B.

Bloggar om

2008-08-17

Stavning av namn


För en tid sedan avtäcktes en minnesplatta i Malmö på platsen för det så kallade Amaltheadådet 1908. Ett sprängattentat utfördes av tre ungsocialiser mot det engelska logementsfartyghet Amalthea som låg i Malmö hamn. En person dödades och 23 skadades.

På den minnesplakett som Malmö stad gjutit in har man stavat fel på attentatsmannen Anton Nilson. Givetvis har det blivit "Anton Nilsson" med dubbel-s. Felstavaren är stadsantikvarie Anders Reisnert som har ursäktat sitt slarv.

Men Reisnert har inte gett sig. Nu har han gått till folkbokföringen och konstaterat att Anton Nilson skrevs in med dubbel-s i Norra Sandby församling i Kristianstads län den 11 november 1887. Stavningen i Död- och begravningsbok från Enskede församling 1989 anger samma stavning när han dör bosatt på Siljansvägen 41 A i Årsta 1989.

Med detta kan ju stadsantikvarien nöja sig och hävda att folkbokföringen inte kan ha fel. Men i vanliga sammanhang brukar vi alltid använda den stavning personen själv använder.

Själv har jag ett enkelt "V" inititialt i mitt namn men skriver alltid det vackra "W" (Dock ej på flygbiljetter och hotell i utlandet). Ingen skulle komma på att skriva Ingvar Karlsson, Ulrika Mässing och Tage Gerhard Petersson om Ingvar Carlsson, Ulrika Messing och Thage G. Peterson och hävda att det står så i folkbokföringen.

Tacka vet jag Lena Adelsohn Liljeroth som är konsekvent med sin stavning trots att den är lite svår.

I somras hade förresten Gotlands kommun missat Thage G. Peterson stavning när man satt upp mässingskyltar på Almedalen. Efter två dagar hade man bytt plåten. Tyvärr kollade jag inte om Ulrica Messing fått någon mässingsskylt. Nationalencyklopedien bojkottar dock "G." på den gamle talmannen och nöjer sig med ett enkelt G [här skulle enligt vanliga regler ha följt en punkt efter G men då hade det blivit konstigt :) ].

Sydsvenskan

Bloggar om ,

2008-08-16

Amatörastronomen


Bild: Haninge den 16 augusti klockan 22:35

Jag var precis ute för att kolla på månförmörkelsen. Det ser kul ut men trots att jag läser i Wikipedia fattar jag ingenting. Sydsvenskan skriver att solen, jorden och månen står i linje med varandra.

Men när jag ritar lite på ett papper så klarnar allt när det gäller helmåne, halvmåne och månförmörkelse.
DN,
Kl. 23:08


Bloggar om

Företagsledare ska tjäna bra

Jag tillhör dem som inte är upprörd över att ett fåtal verkställande direktörer får väldigt höga löner. Det handlar väl trots allt om tillgång och efterfrågan. Urvalet genom karriären gör väl att vi kan vara ganska säkra på att den lilla skara som får dessa toppjobb inte är några dussinmänniskor. Jag tror få kan tänka sig den press och ensamhet som präglar en börs-vd:s jobb. Sällan uppmärksammas också alla de karriären med snöpligt slut och medioker final i yrkeslivet.

Det är därför bra att chefsrekryteraren Bengt Lejsved på SvD Brännpunkt skriver att de 50 svenska toppcheferna tjänar ungefär 30 procent av vad en tysk, brittisk, spansk eller italiensk vd tjänar på motsvarande jobb.

-Låt dem ta de utländska jobben då!!!, utbrister de som inte gillar höga vd-löner.

Det är därför bra att Lejsved med sin erfarenhet uppskattar att det finns 2 000 svenskar på toppjobb i icke-svenska företag utomlands.

Vad som däremot inte är bra och som kanske gjort att det finns en utbredd populistisk kritik mot höga vd-löner är att vi genom åren sett ett antal optionsprogram och pensionsavtal som gjort företagsledningen till gamblers och som äventyrat balansräkningen.

Sådan spektakulär och ovanlig oansvarighet smittar av sig på hela direktörskollektivet.

Intressant

GAIS skäms över sina byxor


När Bajen förlorar med 2-4 på Söderstadion är det knappast läge att vara glad. Men igår när jag skrev inlägget "Bortaseger på hemmaplan" var det ändå roligt att konstatera att GAIS spelat i Hammarbys bortatröjor. Extra egendomligt alltså att 22 Hammarbyare rörde sig på plan och att det fanns två stycken # 7 - Suleyman Sleyman. Ändå förlorar Bajen men kanske är det inte så konstigt att det blir självmål.

Ms Garbo skriver i en kommentar: Allvarligt!? Glömt kläderna hemma?!

Detta är en befogad fråga. När jag nu fördjupar mig i ämnet ser jag att man påstår att Makrillarna fick med sig fel tröjor till huvudstaden.

Personligen tror jag att detta vara avsiktligt.

På GAIS byxor gör man nämligen reklam för tankerrederiet Stena Bulk. Det är bara så fel just på byxorna. Bulk är ju bland annat födans volym i mag- tarmkanalen. Helt klart avgörande för om man har lös eller hård mage. I engelskan talar man om bulk i betydelsen kroppshydda.

Vem vill bära byxor med sådant budskap.

Bloggar om , , ,

DN, SvD, Aftonbladet, SvD

2008-08-15

Bortaseger på hemmaplan


Bild: Det närmaste jag kommer matchen. En bild från bussen när den passerar entrén till östra läktaren på Söderstadion.

När jag åkte hem från jobbet vid vid halvsju översvämmades tunnelbanan av fint folk i Hammarbytröjor. Bajenfans gör mig glad.

Själv följde jag matchen via SMS. Det började bra men slutade med att Hammarby förlorade mot Gais med 2-4.

Men egentligen vann Bajen. Makrillarna från Göteborg hade nämligen glömt sina matchställ och spelade i Bajens bortadress. Kul.

Eftersom jag tror på en rättvisa utgår jag ifrån att Bajens gentlemannamanér kommer att belönas genom framtida segrar. Än är medaljhoppet inte ute.

Skarorna skola jubla på Medborgarplatsen.

Bloggar om , , ,

DN, SvD, Aftonbladet, SvD

Bra JK

Justitiekanslern har, om jag förstår rätt, konstaterat att lagen inte medger att polisen undersöker positionering och hur en mobiltelefon använts när man genomför hemlig telefonavlyssning.

Så kan det vara ibland. Lagar blir inte riktigt som man tänkt sig och det är bra att Justitiekanslern kan konstatera detta i ett tillsynsärende.

Men det fixar sig. Det är bara att jobba lite övertid i Justitiedepartementet så ska nog riksdagen kunna klubba en reviderad lag inom kort. Nemas problemas.

Jag har inte lyckats hitta JK:s beslut men jag anar att media inte är helt stringenta när de refererar JK:s beslut.

Lag (2003:389) om elektronisk kommunikation
27 kap. rättegångsbalken (1942:740)

Aftonbladet, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, DN

Finns dessa mecenater

Den 7 augusti skrev jag under rubriken "Staten kan inte äga allt" om den kommande försäljningen av Ingmar Bergmans Hammars på Fårö. Visst vore det fantastiskt att bevara det hus som vi upplever haft en central ställning i Ingmar Bergmans liv men att använda statliga kulturpengar för inköp och drift skulle vara fel. På den punkten har kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth helt rätt. Bättre i stället att lägga pengar på att bevara och tillgängliggöra manusskript och filmer. Ett statligt ägande av Hammars innebär med nödvändighet en minskad möjlighet att stödja offentliga teatrar och fria teategrupper.

Nu skriver dock DN idag att den fastighetsentreprenören Joachim Kuylenstierna skulle vara intresserad av ett förvärv och att fastigheten skulle kunna användas av filmpersonligheter och stipendiater för att bo i husen och arbeta.

Så långt låter det ju bra. Men frågan är om det verkligen finns finansiärer bakom detta och om de kan garantera långsiktig drift. Mecenater finns inte i överflöd i vårt land och det är läge att sitta i båtan och avvakta. De riktigt seriösa kulturgärningarna basuneras oftast inte ut förrän allt är i hamn. Till Kuylenstiernas försvar ska sägas att han engagerat sig tidigare i just denna fråga. Tidigare i år fällde han i Gotlands Tidningar det något schabloniserade uttalandet: -Borgerliga kulturministrar borde inte få finnas.

Jag måste återigen påpeka att Ingmar Bergman i sittt testamente inte uttryckt någon särskild vilja kring Hammars och Dämba. Det finns också skäl att vara skeptisk till om den här typen av fastigheter verkligen kan fylla filmskapare året om. Jag får en känsla av detta är uttryck för en dröm som är baserad på en något romatiserad bild av konstnärskap. Om jag inte minns fel är det sällan någon av Svenska Akademiens ledamöter som bor på Dag Hammarskjölds Backåkra. Däremot lär Villa San Michele på Capri vara flitigt bokat av de konstnärer som ges möjlighet att bo där.

Gotlands Tidningar

Bloggar om

2008-08-14

Oskarp och svepande analys

Paulina Neuding på SvD:s ledarredaktion visar gång på gång att hon inte har samma vassa penna som tjänstlediga Maria Abrahamsson när hon försöker föra in juridiken på den politiska planhalvan.

Idag skriver hon om lagen om anställningsskydds (LAS) regler om uppsägning på grund av personliga skäl och lyfter fram några fall som kan tänkas uppröra det "allmänna rättsmedvetandet".

När hon skriver om hur facket, Kommunal, försvarar den undersköterska på KS som lagt ut operationsbilder på Facebook glömmer hon bort att de faktiskt är fackets uppgift att företräda sina medlemmar. Jag är själv helt övertygad att sjukhusledningen har saklig grund för att säga upp en undersköterska som olovligen tagit bilder under operation och publicerat dessa. Men självklart måste processen föras och även den som har gjort fel ska ha ett försvar. Man kan ju i detta fall fråga sig varför annan personal inte ifrågasatt kirurgiska ingrepp dokumenterades. Visar det sig att annan personal i arbetsledande ställning med längre utbildning inte reagerat är det frågan om vem som egentligen gjort fel.

Neuding plockar även upp en del andra fall som många ställt sig undrande inför. Bland annat att en kapten vid Livgardet fick behålla jobbet trots att han tillhörde Hells Angels.

I likhet med Paulina Neuding anser jag att en officers medlemskap i Hells Angels är förtroendeskadligt. Men vad Arbetsdomstolen egentligen sa var att en utgångspunkt för arbetstagarens anställningstrygghet måste vara att den anställde inte kan skiljas från sin anställning eller från sina arbetsuppgifter enbart på grund av misstanke om brott. Denna kapten hade inte bevisats gjort sig skyldig till brott. Däremot hade man sannolikt kunnat omplacera vederbörande precis som dåvarande Kriminalvårdsstyrelsen i början av 90-talet gjorde med en häktesanställd som var medlem i en halvt suspekt rasistisk förening.

Till saken hör att kaptenen som fick skadestånd senare också dömdes för brott. Hade han då fortsatt varit anställd i försvaret hade han givetvis blivit skild från anställningen.

I likhet med Paulina Neuding har jag haft svårt att förstå hur en person som begått brott inte fått sparken när vedebörande behövt vara ledig för att sitta av straffet. Hon skriver dock om ett rättsfall där det var okej att säga upp en anställd vid posten som fick fem års fängelse. Men kanske är det ändå i många fall rimligt att folk inte får sparken bara för att de ska sitta i fängelse. Sannolikheten att man inte ska kunna bli en fortsatt hygglig prick är trots allt större om man har ett jobb att återvända till efter fängelsestraffet. Det är alltså bra att Arbetsdomstolen bedömer vad som är rimligt.

När Paulina Neuding försöker plocka politiska poänger på juridiken måste hon nog vara lite mer omsorgsfull i sin analys. Motståndarsidan, de hon kallar vänstern, kan sannolikt plocka fram en del exempel som visar på att LAS kan slå väldigt hårt ibland. Jag vill minnas att en väktare fått sparken för att han plockat chokladbitar från ett löpande band. Vidare finns något fall där en anställd på en bensinstation fått sparken efter att han snott några lite spolarvätska.

I många ögon var dessa gärningar kanske bagateller. Men enligt LAS handlade det om brott mot anställningsavtalet.

Det är lite förenklat att påstå att LAS tillåter att människor beter sig hursomhelst.

Sätt eld på bilen så kommer färjan


På tjänsteförrättning i skärgården observerar jag att man uppmanas att sätta eld på bilen för att ta sig mellan öarna. Jag lämnade emellertid ön innan mörkrets inbrott.

2008-08-13

Det finns många Svartenbrandt

Dalademokraten skriver att den notoriske brottslingen Lars-Inge Andersson, senare Svartenbrandt och numera Lars F gripits i samband med inbrottstöld utanför Säter. Han sitter nu anhållen misstänkt för försök till stöld, bilstöld, brott mot knivlagen och narkotikabrott.

Av någon anledning uppmärksammas Svartenbrandt alltid i media. Så har det varit ända sedan han tillsammans med 15 andra rymde från Kumlaanstalten 1972.

Självklart ska detta tragiska livsöde uppmärksammas men sanningen är den att det finns ganska många Svartenbrandt som gör livet surt för anhöriga och andra människor. Tyvärr är nyrekryteringen av sådana här knepiga personer väldigt stor. Skulle vi läsa om alla skulle vi bli utless.

Det är tragiskt att unga brottslingar inte kan förmås bli hyggligt folk. I stället dekar de ner sig ännu mer och fortsätter sitt simpla och meningslösa liv i missbruk och alla typer av brott.

De verkar omöjligt att få dem snälla. Men vi har mycket att tjäna på om vi skulle lyckas.

Svartenbrandt är förresten namnet på ett punkband i Linköping.

Intressant

Taggarna utåt

Barometern och Östran skriver om en kvinna i Kalmar som reagerat på att hon sett en annons på nätet där igelkottar är till salu. Att hon reagerar verkar rätt sunt eftersom det bara stod igelkottar i annonsen från början (senare justerat).

Nu visar det sig dock att det rör sig om två afrikanska pygméigelkottar och att de räknas som sällskapsdjur. Några hinder mot försäljning finns alltså inte. Vilda djur får man däremot inte fånga och sälja hursomhelst.

En sökning på nätet ger dock vid handen att det finns en förening för ägare av sådana här igelkottar.

Små taggiga kelgrisar allt populärare
Wikipedia om afrikansk pygméigelkott

Bloggar om

2008-08-12

Vänsterhäntas dag den 13 augusti


Den 13 augusti är det Vänsterhäntas dag. En okänd dag som jag firat i många år.
Jag är vänsterhänt och det är knepigt. Man lägger handen i den text man skriver. Detta tror jag är orsaken till att så många vänsterhänta skriver krattigt.
Saxens blad går isär när man ska klippa.
Men av motgångar blir man stark.
I morgon föreslår jag att alla skriver sitt namn med vänster hand. Skär brödet med kniven fattad i vänster hand och äter tårtan med skeden i vänster hand.
Varför inte hälsa med vänster hand också. Då ser ni hur jobbigt det är att vara vänsterhänt. :)
Att ratten sitter på vänster sida lär vara orsaken till att vänsterhänta kör bättre än högerhänta.
På söndag ska jag köra på vänster sida. Det har sin tjusning.
Off topic
När man äter intar gaffeln en centralare position än kniven. Man kan då fråga sig varför högerhänta har gaffeln i vänster hand.
Svaret handlar om att de få manövrar man gör med kniven stäler högre krav på precision. Då är högerhanden bäst för de flesta.








Men nu tar vi revansch den 13 augusti.

2008-08-11

Ibland funkar inte marknadsekonomin

Den 22 maj skrev jag under rubriken "Han kom som ett yrväder en aprilafton" om ryktena att Skypes grundare, it-entreprenören , Niclas Zennström, skulle köpa konferensanläggningen Rosenön ute på Smådalarö här i Haninge. Nu är det bekräftat att Zennström tar över den fantastiska fastigheten vid årskiftet och tanken är att han ska ha ön som privatbostad.

Konferensanläggningen generar vinst idag men säljaren, Hyresgästföreningen, kör den klassiska argumentationen att verksamheten faller utanför kärnverksamheten.

Nu tycker man dock att om marknadsekonomin fungerade skulle någon ta över konferensanläggningen och driva den vidare.

Men icke.

Zennström köper en anläggningen som ligger på en egen ö och har 94 rum och 26 fast anställda blir av med jobbet. Dessutom finns ett antal personer med intermittenta anställningar och 15 personer med städning och spa-behandlingar på entreprenad.

Just nu misströstar jag och tvivlar på marknadseekonomin. Men om Zennström kommer att skriva sig på Dalarö, Ornö, Utö och betala skatt i Haninge samt bjuda investerare till den fantastiska miljön kommer jag att kunna säga att marknadsekonomin fungerar.

Strindbergs Hemsöborna som utspelade sig i denna del av skärgården börjar med texten: "Han kom som ett yrväder en aprilafton". Den som kom denna gång var den i grunden tragiske egotrippade Carlsson som förvisso hade konsultens organisationsförmåga.

Jag hoppas att Zennström, som också dök upp som ett yrväder, kommer att röna ett bättre öde än vad Carlsson gjorde.

Men Hemsöborna hade en slutfras också. Den handlar om madame Flods son Gusten. Carlsson drunknar när madame Flods kista går genom isen:
Och till rors i sin egen eka lät den nye herren till Hemsö sina drängar ro sig hemåt, för att styra egen farkost över det nyckfulla livets blåsiga fjärdar och gröna sund.
Kanske kommer det ändå vara Zennström som till slut blir den som styr egen farkost över fjärdar och sund. Men just nu ser det mörkt ut och jag tvivlar just nu på att marknadsekonomin alltid funkar. Inte blir jag mindre tvivlande när jag läser Aftonbladet hur en hemlig rysk oligark köper ett slott i Frankrike för 4,7 miljarder.

Rosenön

Bloggar om

2008-08-10

När blev det 08?


Sannolikt var det 1963 som Stockholm fick 08 som riktnummer
Igår fick jag höra att Stockholm ska ha haft riktnummer 010 innan man bytte till 08.

En sökning på nätet bekräftar snart att Stockholm i samband med automatiseringen av telefonväxlarna faktiskt fick riktnummer 010 men att de småningom ändrades till 08.

Problemet är bara att det förekommer två trovärdiga uppgifter om när 08-konverteringen inträffade.

I SvD den 8 augusti säger förre tekniske direktören på Televerket Kurt Katzeff (då ingenjör på LM Ericsson):
På 1950-talet ville allt fler ha telefonnummer och för att kunna skapa längre nummer behövde riktnumret kortas från 010. Men tvåsiffriga nummer var det ont om – tills 08 plötsligt blev över vid en automatisering. Då föreslog jag det och 1963 infördes riktnumret.
Men i DN den 6 augusti anges året till 1953.

Nu återstår att lösa frågan slutligt. Var det 1953 eller 1963?

Själv vill jag tro att det var 1953 eftersom jag alltid trott mig vara en så kallad 08. Om året skulle vara 1963 kan jag alltså inte säga att jag är en genuin nollåtta. Jag är född nollettnolla. Fullständigt binär således.

Men just nu tyder mina efterforskningar på att det verkligen var 1963 Stockholm fick 08. I tidningen Tele nummer 4/1957 står det nämligen:
För Stockholms riktnummerområde har reserverats nr 08 att eventuellt tagas i bruk, då 7-siffriga abonnentnummer framdeles blir aktuella inom området.
Bloggar om

2008-08-09

Mer sprit mer bus

Bild: Stureplan en vanlig sommarkväll

När Stockholms socialborgarråd moderaten Ulf Kristersson tillträdde utlovade han att man genom nya riktlinjer skulle öppna för dygnetruntöppna krogar med utskänkning. -Stadens uttalade ambition är att vara en attraktiv stad som erbjuder sina invånare och besökare ett levande, spännande och varierat restaurang- och nöjesutbud. Dagens regelverk rimmar illa med den ambitionen, sade han i en tidningsintervju.

Det är lätt att ge en idyllisk bild av festande men samtidigt finns det en baksida. Ju mer ställen som serverar under längre tid ju fullare blir folk. När folk är fulla beter sig många galet och då är det inte längre så roligt. I supandets kölvatten följer tvivelsutan andra droger.

Ett exempel på den så kallade liberala hållningen är den så kallade 080808-festen på Stureplan som gick av stapeln i natt.

Resultatet är ganska nedslående även om många säkert hade väldigt roligt.

Partyt skapade så mycket belastning att Norrmalspolisen fick ta in resurser från övriga delar av länet. Enligt stationsbefälet Johan Andersson rapporterade tjänstgörande polis att natten var "riktigt jobbig, faktiskt." DN

- Patrullerna sa att Vattenfestivalen var en västanfläkt i jämförelse med den här natten. I talspråk var det helt galet, sa Kristina Berglund, ett annat stationsbefäl vid Norrmalmspolisen, till TT.

Det är knepigt när populismen styr politiken. Om vi äntligen får fler poliser blir de upptagna med att göra ingripanden, ta upp anmälningar och skjutsa gripna och omhändertagna kors och tvärs. Några civilkuragelagar lär inte hjälpa upp situationen och vanligt folk lär inte se det ökade antalet poliser eftersom turerna måste läggas nattetid.

Men när vi står där med valsedeln så tänker vi inte på hur det kan se ut på akutmottagningen på SöS eller hur spyor på nattbussarna och urin på gatorna luktar. Då är det uppenbarligen den torra smaken av champagne i den ljuva sommarnatten som avgör. SvD, Aftonbladet

Bloggar om

2008-08-08

En månad med iPhone och uppenbarelsen av Jurisdictio Contentiosa


Nu har jag haft en iPhone 3G i nästan en månad. Fortfarande nöjd och otroligt imponerad över gränssnitt och funktionalitet. Synkningen med Exchange är suverän och hanteringen betydligt enklare än i SonyEricsson P910. Den enda nackdelen är väl att det har varit svårt att hålla sig ifrån jobbmailen under semestern.
Computer Sweden summerar upp kritiken mot telefonen som handlar om dålig 3G-täckning och usel batteritid.
Möjligen har jag erfarit en känsla av något sämre 3G-täckning men det är inget som varit påtagligt. Däremot är batteritiden ett problem. Plötsligt är man tillbaka i mobilens begynnelse där man plötsligt konstaterade att batteriet var slut i mobilen. Men med tanke på telefonens förträfflighet gör det mig inget att ständigt bära en laddare för att fylla på "i fall att".
Att surfa på nätet med iPhone 3G är en dröm. I går satt jag i överläggningar där vi plötsligt behövde fundera på innebörden i begreppet "Jurisdictio Contentiosa". En snabbsökning på Google gjorde att jag hamnade i projekt Runeberg och genom den fyndiga förstoringen på skärmen kunde vi läsa faksimil ur Nordisk Familjebok 1800-talsutgåvan.
Bloggar om

Bredband och bandbredd

DN skriver att de så kallade mobila bredbanden inte håller vad de lovar när det gäller bandbredden.

Själv har jag haft mobilt bredband ganska länge och har de senaste året varit väldigt nöjd med min leverantör - Telia.

Frågan är om bandbredden har så stor betydelse. Betydligt knepigare är det att många luras att köpa ett särskilt modem när man lika väl kan använda den egna mobiltelefonen som modem. Antingen via kabel eller via Bluetoth. Om man inte begåvats med en iPhone med programmet NetShare kanske det inte fungerar i 3G men man kanske klara sig ändå. Det finns även många bärbara datorer som har plats för SIM-kort och programvarustöd för 3G-uppkoppling.

En grej att tänka på är att man kanske ska skaffa ett tilläggsabonnemang i mobilen när ned- och uppladdning tar fart. En annan sak att tänka på är att ligga lågt när man är utomlands om man nu inte har tillgång till ett WLAN.

Computer Sweden, Turbo-3g saknar turbo

Stadsteater med statsbidrag

Jag skrattar alltid när jag noterar att man blandar ihop orden "stad" och "stat". Någon stadsminister har vi aldrig haft men väl kommunministrar. I Grönköpings veckoblad figurerar dock hr stadsrådet Joel Eriksson (s).

Idag skriver SvD att 38 tjänster ska bort på Stockholms stadsteater. Bakgrunden till nedskärningarna är enligt SvD minskada stadsbidrag i kombination med ökade personalkostnader. Men givetivs är det minskade statsbidrag det är frågan om. På två års tid har staten dragit ner bidragen med 15 miljoner kronor. Stockholms stad har skjutit till 12 miljoner kronor.

För övrigt är det bra att facket och teaterledningen har en gemensam syn på hur den nya organisationen ska se ut. Men vd:n och teaterchefen Benny Fredriksson är en konsekvent chef. På frågan om det finns en ekonomisk gräns, när han inte längre kan stanna kvar som vd och teaterchef svarar han:
Jag skulle aldrig hota med att avgå, i stället hotar jag att stanna kvar.
Underbart svar tycker jag.
Så här ser Stadsteaterns offentliga bidrag ut.


Bloggar om

Djurbesättning

En kollega funderade på varför man talar om djurbesättning.

Etymologi är spännande och jag konsulterar Elias Wesséns Våra ord deras uttal och ursprung, Uppsala 1985. Svaret ges givetvis inte även om han reder ut detta med säteri som anges som ett svenskt ord känt från 1500-talet. Ett säteri var enligt Nationalencyklopedien ursprungligen en lantegendom som var ägd och bebodd av en frälseman och i kraft av adelns privilegier befriad från allmänna skatter (säterifrihet).

Jag föreställer mig här att vi har att göra med ordet säte i egenskapen där man sitter eller har sin plats.

Svenska Akademiens ordbok har en omfattande artikel om ordet besättning som man belägger redan 1630 (Besattningz Knechtarne) som man menar kommer från tyskans "besat­zung".

Just ordet kreatursbesättning härleder SAOB från danskans besætning och beskriver med hur en egendom förese med kreatur av visst slag. Man besätter alltså ladugården precis som man besätter ett fartyg med besättning. Man ger dem plats.

2008-08-07

Kravet på god underhållning

Svenskans TV-krönikör Magnus Eriksson skriver under rubriken Public service – nu med reklam om Sveriges Televisions balansgång när det gäller "dold reklam", sponsring och avgifter för OS-sändningarna. Man kan inte annat än le åt Erikssons text när man läser om Anders Lundins vämjeliga egenproducerade sånger i Allsång på Skansen. Eriksson skriver:
Gränserna mellan reklam, korrekt nyhetsvärdering och underhållningskrav kan vara hårfina. Men det är inte rimligt att Anders Lundin i flera av sommarens program framför egna, nyskrivna låtar. De lever inte upp till de krav på ”god underhållning” som stadgas i SVT:s avtal med staten, och vi väntar bara på skivan med hans blygsamma bedrifter. Den lär komma.
Eriksson har nog rätt. I ett chatt i DN den 3 april fick Lundin frågan om vi kan förvänta oss en ny skiva snart? Anders Lundin svarade: "Tjaaa... Det rycker nog närmare"

Om nu inte skivan är i antågande så är det väl inte omöjligt att låtarna är en del i marknadsföringen av Scalateaterns "MYCKET KÄNSLIGA BITAR" med Anders Lundin, Lars In de Betou och Kerstin Ryhed som är på gång.

Ska jag vara lite petimäter måste jag rätta Eriksson när han påstår att Sveriges Televisions avtal med staten (sändningstillståndet) har ett krav på god underhållning. Så är det inte. Däremot ska SVT erbjuda ett mångsidigt kulturutbud med hög kvalitet. Det är inte riktigt samma sak. Länk till regeringens beslut om sändningstillsånd

Bloggar om , , ,

Statliga medel kan inte användas till allt

Inget helgerån
Den förutvarande DN-journalisten och prästen, Kerstin Vinterhed, beskriver det faktum att regeringen varit kallsinnig till att köpa Ingmar Bergmans fastighet vid Hammars på Fårö som ett helgerån.

Visst vore det fantastiskt om huset kunde bevaras med tillgång för allmänheten men staten kan inte engagera sig i allt.

Få likheter med Mårbacka
Kerstin Vinterhed beskriver storheten och känslan i Selma Lagerlöfs Mårbacka, Anders Zorns Zorngården i Mora och Verner von Heidenstams Övralid. Dessutom exemplifierar hon med Dag Hammarskölds Backåkra i Hagestads naturreservat söder om landsvägen.

Men vad Kerstin Vinterhed inte nämner är att Mårbacka, Zorngården, Övralid och Backåkra är tillkommna efter donationer från författarna, konstnären och generalsekreteraren. Det har alltså varit deras yttersta vilja att bevara platserna för allmänheten. Ingemar Bergman har inte uttryckt något sådant. I själva verket var Bergmans vilja enligt testament mycket tydligt - Huset skulle säljas till högstbjudande.

Dessutom finns på Fårö ett antal hus som Bergman ägt som också har ett särskilt intresse. Filmladan i Dämba är ett sådant men jag tror att den ligger på tomten intill en privatbostad som används alternativ ägs av en släkting.

Staten satsar där man ska satsa
Det är lätt att skylla kulturministern för att vara oansvarig men allt kan inte bevaras. Annorlunda hade det varit om det funnits någon tydlig viljeinriktning från konstnären. Då hade staten behövt ta ställning till om man skulle kunna klara av driften. Förvisso antydde en av Bergmans söner, Daniel Bergman, tidigare i år att Ingmar Bergman någon gång frågat om statens intresse för Hammars. Men det är ändå i testamentets form som sådant sker. Annars fordras det ju att dödsbodelägarna är överens. Bergmans vilja enligt testamentet är att fastigheten ska säljas till högstbjudande.

Dag Hammarskjölds underbara Backåkra är en donation och om jag förstår saken rätt har mottagaren av donationen - Svenska Turistföreningen vissa problem med driftkostnaderna.

Nu gäller det att stödja Gotlands kommuns och alla frivilligas insatser för att bevara Ingmar Bergmans minne i allmänhet och kopplingen till Fårö i synnerhet. Vi skattebetalare har dragit ett och annat strå till stacken. I december fördelades regeringen 20 miljoner till minnet av Ingmar Bergman. Medlen tilldelades Stiftelsen Ingmar Bergman för bevarandeinsatser. Det är enligt min mening helt rätt att bevara filmer och orginalmanuskript samt stödja Bergmanveckan framför att lägga pengar på en fastighet.

Jag skulle givetvis vilja besöka Bergmans privatbostad. Men det är helt okej att titta på Strindbergs lägenhet i Blå Tornet på Drottninggatan i Stockholm. Hus är viktiga men hellre en Röda Rummet i var mans bokhylla och en Fanny och Alexander i DVD-samlingen än massor av kulturpengar i fastighetsunderhåll.

Bergman bodde i Strindberghuset
Bergmans sista Stockholmsadress var förresten Strindbergshuset vid Karlaplan. Men det huset är en 70-talsskapelse som inte har några likheter med det hus som Strindberg bodde i under en tid.

DN, DN

Bloggar om

2008-08-06

Integritetsdebatten fortsätter


Sydsvenskan skriver att uppgifter om hur ett busskort har använts registreras och kan lämnas ut till polisen genom Skånetrafikens nya betalsystem. Detta är minst sagt häpnadsväckande uppgifter.

Under några år var jag ute och föreläste om personuppgiftslagen. Jag minns att jag beskrev det system som finns i Singapore med övervakning av kollektivtrafikresenärer som en fullständig utopi i Sverige.

Även om jag tycker att brottsbekämpning och spaning är en viktig uppgift som kräver att vi ibland får göra avkall på vår integritet upprörs jag när jag läser Sydsvenskans uppgifter om hur man kan följa resenärer genom de elektroniska systemen. Att trafikföretagets kundtjänst själva kan göra detta är kanske det största integritetshotet. Det lär inte dröja länge innan en svartsjuk man hotar eller betalar någon att lämna ut uppgifter om en kvinna.

Den brittiska underrättelsetjänsten MI5 vill kunna leta efter terrorister genom att "tråla" de uppgifter som lämnas när londonborna använder sina Oystercard. Oyster kommer givetvis från ordet Oyster som betyder ostron och syftar på uttrycket "the world is your oyster" - "världen ligger öppen för dig". Vi vill inte ha sådana här övervakningssystem.

London Metros system visar vart utvecklingen går. Ena dagen har man det "legitima" syftet att sätta dit en bov. Dagen efter vill man leta efter de som kan bli brottslingar. Orwells 1984 är nära.

Bloggar om

Så enkelt är det nog inte

När Svenska Dagbladet och svenska EU-parlamentariker lyssnar till flygbolag som vill leverera spritpåsar på hemresans slutdestination har man gått på en lyckad lobbyinsats från flygbolagen. I Danmark däremot förstår man att det kanske vore bäst om reglerna för försäljning på flygplatserna ändrades.

Svenskan har uppmärksammat den galet långa resa taxfreespriten får göra för att en semesterfirare ska få en påse på flygsätet på vägen hem. Europaparlamentariker har nu också börjat att reagera.

Men Svenskans exempel är lite konstigt. På Mallorcadestinationen är det ju inte taxfree. Dessa påsar påförs spanska skatter. Det blir liksom lite fel att prata om taxfree när det inte är tax free.

Dessutom är detta inte så enkelt som man ger sken av. Denna nyhet är bara lobbying från flygbolagens sida. Om flygbolagen skulle få leverera i Sverige med spansk skatt vore det ju inte mer än rätt att flygplatsens butiker skulle kunna påföra olika skatter beroende på resenärens destination eller kanske till och med vid ankomsten.

Beställningssprit på flyget är trots allt ett relativt nytt påfund och vad får oss att tro att flygplatsbutikerna skulle vilja ge upp så lätt. Det mest miljövänliga vore nog att få köpa sprit på slutdestinationen när flygresan väl är över. Det är denna fråga den danska debatten handlar om.

Charterflygbolagen kan hålla på med sina löjliga lotter som den kvalificerade och kompetenta kabinpersonalen tvingas sälja.

Politiken, Køb dine taxfree varer efter rejsen

Blogger om

2008-08-05

Varning för geront

Aftonbladet skriver att Inge Gustafsson, verksamhetschef för ett äldreboende i Västerviks kommun vill ha ett nytt varningsmärke som varnar för äldre.

Nu ska man väl vara återhållsam med nya vägmärken men en gerontskylt borde vi kosta på oss.

Kan man ha märken som varnar för fordon med förspänt dragdjur skulle vi väl kunna varna för äldreboenden om det nu kan visas att det är förhöjda risker där. Vägverket har när det gäller förspända dragdjur kostat på sig två alternativmärken som inte tillhör de mest frekventa efter våra vägar. Dels hunddraget släp och dels en lite snabbare hästkärra, modell travare och sulky.
Bloggar om ,

Bluffgubbar

Bluffgubbar finns överallt. Själv träffade jag på två stycken idag trots att jag knappt gått ur sängen.
Affärsvärlden citerar Sydsvenskan och berättar att det anmäldes 25 procent fler bedrägeribrott första halvåret 2008 jämfört med samma period förra året. SR Ekot återger branschorganisationen Svensk handel som konstaterar att 400 företag skickar ut bluffakturor för totalt en miljard kronor i år, främst på sommaren för att försöka lura extrapersonal.
Själv skulle jag logga in på banken i morse men glömde någon konsonant i domännamnet. Upp dyker en amatörmässig sida för någon parkeringsdomän. Att det går att göra affärer på sådant är obegripligt men att det inte handlar om seriösa människor framgår tydligt när man lägger in en länk för inloggning. Syftet kan ju bara vara att nu eller i framtiden försöka lura människor. Domänen ägs av ett engelskt företag som heter Grandma-Anns Applepie Ltd och de säljer verkligen äppelpajer som de levererar över hela Europa. Men de gör uppenbarligen annat också.

Nu kanske jag inte behöver fundera så mycket på lurendrejeri. Alldeles nyss passerade ett e-brev spamfiltret. Budskapet var tydligt. Jag har vunnit en miljon Euro. :) (OBS ironi)
DN
Bloggar om ,

2008-08-04

Modeblogg - Galoscher i var mans garderob


Modebloggar är populära har jag hört.

Regnet står som spön i backen och tygskor är kanske inte den mest funktionella fotbeklädnaden. Det är dock enkelt fixat. Converseskon stoppar man ned i ett par galoscher från norska Swims.

Finns på NK.

De svarta Converseskorna gifter sig med de höggula galoscherna både i färg och form.

Om inte annat är galoscher en förutsättning om man inte vill förstöra sina läderbindsulor regninga dagar.

SvD, Stormvarning i söder, Sydsvenskan, Blöt vecka väntar Skåne, DN, Varning för oväder, Aftonbladet, Nu blir det bara värre, Expressen, Så drabbar ovädret dig, Hela Gotland, Regn och blåst över ön, SvD, SvD
Bloggar om ,

Hur man stoppar bilar

Så bra att DN idag påminner om Televinken.

DN länkar upp några tråkiga Youtubeinslag med Televinken men lyckligtvis kan man kolla in några årtiondens versioner av Televinken på SvT:s webbplats. Min favorit är hur Televinken talar med polismannen, farbror Lasse, om hur man stoppar bilar.

I slutet av sin aktiva karriär blev han lite vild och gick bärsärk i studion. Kolla in här.

Avskriven anmälan bör leda till avskriven nyhet

Aftonbladet har fått ett tips via sin tipstelefon och tror att man nu hittat något riktigt stort. Fp-riksdagsledamoten Camilla Lindberg förlorade sin plånbok på en fest och polisanmälde en man för stöld. I anmälan har Lindberg sagt att personen som stulit plånboken är muslim och har tagit den bara för att Lindberg är judinna.

Det är naturligtvis ett olämpligt uttalande men knappast något att göra väsen av. Lindberg var naturligtvis upprörd och ledsen och då säger man ibland saker som är olämpliga. Detta ska vi ha förståelse för.

Hade nu inte Aftonbladet varit så tendentiösa i att utpeka Lindberg som omdömeslös hade det varit på sin plats att ställa lite fler frågor till "upphittaren" det vill säga den man som under en viss tid i Lindbergs ögon var förmodad gärningsman.

Låt oss hoppas att detta var ett stort misstag och att alla personer som var inblandade ber varandra om förlåtelse. Camilla Lindberg är nog en hyvens riksdagsledamot.

Tyvärr blir jag också lite tendentiös här. Det kan väl inte vara så att alkohol till del kan tillskrivas denna historia som för övrigt bör läggas till handlingarna.

Polisen har ju avskrivit ärendet och anser uppenbarligen att inte ens en liten fyndföseelse* har skett.

* - 10 kap. 8 § brottsbalken:

Fullgör man ej vad i lag är föreskrivet om skyldighet att tillkännagiva hittegods eller annans sak som man av misstag eller tillfällighet fått i besittning, dömes för fyndförseelse till böter. Underlåter man att fullgöra sådan skyldighet med uppsåt att tillägna sig godset eller förfar man eljest med godset på sätt i 4 § sägs, skall gälla vad där är stadgat

Väsentligt mer informativt om avskrivningar av brottsänmälan kan man läsa hos Gotlands Allehanda som berättar att hälften av de brott som anmälts under den så kallade Stockholmsveckan på Gotland inte utreds. De avskrivs och arkiveras direkt.

Bloggar om

2008-08-03

Några år för sent

Att ifrågasätta personnumren är inte rätt angreppssätt när det gäller att tala om integritetshot. Den unika sök- och sammanställningsmöjlighet som tidigare låg i dessa nummer har i mångt blivit överspelad genom att tekniken möjliggör andra sökbegrepp.

SvD (Patrick Krassén) skriver idag på ledarplats om de integritetsproblem som möjligen ligger i att Internet och kommersiella tjänster på nätet gör att det är väldigt lätt att ur offentliga register skaffa fram många tjänster om en enskild person. Tidningen skriver:

Skatteverkets generaldirektör uppmärksammade förra året problemen med personnummersystemet (DN 23/2 -07). Numren börjar helt enkelt ta slut för vissa datum. Frågan snabbutreddes och i början av juni i år kom ett förslag från folkbokföringsutredningen (SOU 2008:60) om nya person- och samordningsnummer. Tyvärr har utredningen knappt tagit upp integritets- och missbruksaspekten av systemet alls.
Det är lustigt med ett ledarstick som ska ge intryck av att tidningen är en integritetens väktare. Samtidigt som man tvingas konstatera att integritetsproblemen kanske ligger i att väldigt många uppgifter om enskilda är offentliga vågar man inte säga att det finns ett inbyggt motsatsförhållanden mellan offentlighetsprincipen och integriteten. I stället försöker man ge intryck av att den stora faran ligger i personnumret.

Alla som slagit i offentliga register eller sökt uppgifter om enskilda personer vet att personnumret förvisso kan underlätta men att det inte längre fungerar som "Sesam öppna dig". Sökbegreppen som finns i alla IT-system idag gör att uppgifter om namn, adress, samhörighet har minst lika stor betydelse som personnummer vid urval och sammanställning av uppgifter.

Att ifrågasätta ett delbetänkande från Folkbokföringsutredningen blir lite löjligt. Regeringen har inte gett folkbokföringsutredningen i uppgift att belysa den frågeställning som tidningen tar upp. Direktiven handlar i stället om huruvida folkbokföringen även i fortsättningen ska vara kopplad till de kyrkliga församlingarna förutom den fråga om personnummer som man redan klarat av.

På en angelägen punkt kommer man dock att titta på skyddet för den enskilde. Det gäller frågan om det är lämpligt att införa en författningsreglering av så kallad sekretessmarkering av uppgifter i folkbokföringsdatabasen. Vidare ska utredaren belysa hur sekretessmarkerade uppgifter hanteras vid överföring från folkbokföringsdatabasen till andra myndigheter.

Personuppgiftslagen ger ett allmänt gott skydd för den enskilde genom restritiviteten i tillåtligheten att använda personnummer. Vi medborgare borde inrikta oss mot att i ifrågasätta att så många företag slentrianmässigt inhämtar samtycke från oss att lämna ut personnumret. Kanske vore det dags att sammanställa var detta sker.

Statens eget företag, SJ, är ett sådant företag. Hotet mot integriteten ligger inte i personnumret. I stället är hotet kopplat till att offentlighetsprincipen används med kommersiella syften på nätet och för att öka träffsäkerheten i marknadsföring. Offentlighetsprincipen används för andra syften än de den egentligen är utformad att tjäna.

Bloggar om

Personnummer och samordningsnummer, SOU 2008:60

2008-08-02

Riksnyheter men de glömde Nordmaling


DN toppar just nu i sin nyhetsflash om ett strömavbrott i Björkvik. Det är naturligtvis tråkigt för dem som bor i Björkvik. Eller är det kanske otroligt hedrande att just deras strömavbrott uppmärksammas i den stora tidningen. DN har väl knappas skrivit om Björkvik sedan Göran Persson höll sitt sista förstamajtal där 2006.

När jag kollar på Vattenfalls webbplats ser jag även att vissa abonnenter i Nordmaling i Västerbotten också har strömavbrott. Glömmer DN dem?

A propos nyheter som kan dyka upp i riksmedia var jag på en ort i Östergötland för några år sedan och påpekade glatt att jag hört att just den lilla byn (det var inte Horn)hade haft dagens högsta temperatur. Det var alltså inte frågan om någon av de vanliga observationsplatserna i SMHI:S rapport.

-Min granne jobbar som meteorolog på SMHI och han passar på när han läser rapporten, svarade en uppriktig östgöte.

Några bilder från Pride

















Bloggar om

Banksekretess

Odinfonder har en reklamsnurra på TV just nu. Det är bland annat en kvinna som ringer efter att ha fondsparat länge och som svimmar när hon får höra hur mycket hennes kapital växt.

Eftersom jag alltid vill vara lite petimäter kan jag konstatera att Odin fonder lyder under norsk lagstiftning men att man kan ringa och fråga om saldo är onekligen lite speciellt. :)

Undrar förresten varför de inte har något inslag i typ med detta:
- Jag satte in 100 000 kronor ï Europafonden för ett år sedan.

-Nu ska vi se. Du har just nu 65 000 kronor.

Min pappa är polis

Skytte är otrolig. Han bryr sig om vad som ramlar ur Alexander Bards mun. Idag skriver Skytte i sin lördagskrönika i Svenskan.

Inför Pridefestivalen uttalade sig gay-profilen med mera, Alexander Bard (20/7) i Svenska Dagbladet och sade: ”Jag hatar kristendomen för den är så dum”. Det vore intressant att i media ställa denne Bard mot till exempel professor Jan Hjärpe (känd islamolog och därtill präst i Svenska kyrkan), den katolske professorn Werner Jeanrond, Anders Piltz, professor och präst. Så finge vi kanske se vem som är ”dum”.
Det verkar som om Skytte aldrig tidigare hört Bard. Han har för vana att sprida uppseendeväckande uttalanden kring sig. Antagligen skulle det bli väldigt intressant att föra samman Alexander Bard med de intellektuella giganter som Skytte önskar. Samtalet skulle bli intressant och Bard skulle definitivt inte framstå som dum. Möjligen en smula annorlunda.

Det är också lite anmärkningsvärt att Skytte inte citerar Bard rätt. Bards tramsiga och något puerila uttalande löd:
–Zoroastrier använder inte ordet Gud över huvud taget. De bryr sig inte om tro, utan om vad man vet. Att konvertera är egentligen ett ställningstagande mot den eurocentriska världsbilden.Jag underkänner den, jag hatar kristendomen för att den är så dum, den är inte trovärdig längre med det vi vet om världen idag.

Skytte påminner om barnen i sandlådan som blir oense och ska bräcka varandra. -Om du är dum ropar jag på min pappa. Han är polis.

Själv kan jag lyssna på Alexander Bards musik men låter mig provoceras av honom gör jag inte vare sig det gäller religion, politik eller droger. Däremot lyssnar jag gärna på emeritiprofessorn Hjärpe, latinprofessorn Piltz eller teologiprofessorn Jeanrond. Alexander Bard är en tramsgubbe och det ska bli spännande att se hur han är som 70-åring. Lika spännande ska det bli att få reda på vilket parti han nu ska engagera sig för. Måtte Skytte skriva om detta när Bard avslöjar hemligheten.

Bloggar om , ,