2010-04-30

Slå sönder brandbilar

Om man slår sönder brandbilar då är man sannolikt helt tokig.

SvD

Gratistidningar - Ack ja


Tänk om man bodde på landsorten, typ Uppsala eller Kristianstad, och kunde prenumerera på en riktig lokaltidning. Bor man som jag i Haninge är man liksom andra stockholmare utlämnad till gratistidningarna Mitt I. I mitt fall Mitt i Haninge.
Det är en sorglig produkt. På insändarsidan hittar man insändare som uppenbart är skrivna av oppositionpolitiker men undertecknade med löjliga psedonymer likt "Stolt Haningebo" och "Arg småbarnsmamma".
Varje vecka läser man egendomliga artiklar om pseudohändelser. Som denna vecka när ett par säger att de lever i "ett rent helvete". Bakgrunden är att de bor i ett hus där det under 4-8 veckor pågår stambyte. Det bullrar och man har inget vatten. Paret menar att de skulle ha haft ett evakueringsboende.
Vad är det för journalistik att göra ett "hemma hos reportage" hos gnällspikar eller folk som är rädda för älgar.

Bloggar om

2010-04-27

Sparka den bloggande polismannen

DN berättar att Skånepolisen vill säga upp en bloggande polisman - "Farbror Blå" som skrivit sexistiska inlägg rapporterat från tjänsteutövningen och som även är misstänkt för sexuellt ofredande.

Det är rätt. Oavsett sanningshalten i bloggen handlar det om en extremt omdömeslös polisman. Saknar man omdöme bakom tangentbordet är risken stor att det klickar under tjänsteutövningen. Polismän måste var mycket mogna och omdömesgilla. Den som inte är det ska inte fortsätta som polis.
Sydsvenskan,
Expressen
Bloggar om ,

Klar gräns

Norge och Ryssland har äntligen kommit överens om gränslinjen i Barents hav. Den linjen skulle jag ha kunnat dra själv. Verkar rimlig. :)

Verdens Gang

2010-04-25

Avliva myter


Jag passerade Österrike i veckan och hörde åter den gamla skrönan:
-Strohrom klassas som narkotika.
Men så är det inte. Akolholdrycker är alkoholdrycker och knark är knark. Strohrom finns som 40-, 60- och 80-procentig spritdryck. Innan EU-inträdet fanns bestämmelser som förbjöd införsel av spritdrycker med alkoholhalt motsvarande mer än 60 volymprocent. Det var smuggling men inte narkotika. Sådana regler finns inte idag. Sprit är sprit om än stark.
Vad som är narkotika i straffrättslig mening anges i förordning (1992:1554) om kontroll av narkotika. Det är Läkemdelsverket som upprättar och kungör förteckningar över narkotika.

Preparat som i Sverige är klassat som narkotika, läkemedel eller hormonpreparat men inte är det i annat land (oavsett om det är EU-land eller ej), lyder under de svenska lagarna vid införsel eller hantering av preparatet i Sverige. De lagar som reglerar detta är:

•Smugglingslagen
•Narkotikastrafflagen
•Lagen om kontroll av narkotika
•Lagen om förbud mot vissa dopningsmedel
•Lagen om förbud mot vissa hälsofarliga varor
•Lag om straff vid vissa trafikbrott (rattfylleri, drograttfylla).

Ännu en skröna avlivad.

Civil olydnad är ofta översitteri

SR P1 Människor och Tro sände igår ett inslag med Martin Smedjeback, ickevåldsutbildare, och kristen fredsaktivist som hösten 2008 förstörde granatgevär värda knappt en miljon kronor. För detta står han nu åtalad.

Civil olydnad applåderas ofta men är givetvis fel och kan sälla försvaras. Smedjeback illustrerar detta tydligt när han säger:
- Vi står inte över svensk lag. Vi vill vara en del av rättsprocessen.
Det är ju alldeles oerhört och egotrippat när man anser att man kan ta lagen i egna händer och se sig som en del i rättsprocessen. Det är samma argument som används av de som sätter upp medborgargarden med syfte att spöa upp medmänniskor. Det är ett argument som skulle kunna användas i outlawrörelsen.

Civil olydnad som syftar till att förstöra egendom leder aldrig till någonting. I stället bidrar man bara till uppfattningen att enskilda har rätten att sätta sig över demokratiskt fattade beslut. Slår man in på den banan tillåter man i princip även de riktig onda att argumentera på samman sätt.

Alf Svensson argumenterar bra i inslaget och själv noterar jag att Olaus Petris domarregler håller:
Vilja eller våld är icke landsrätt.
Lyssna på inslaget

Låt kungafamiljen vara ifred

"Madeleine tog av sig ringen i vrede" skriver Expressen och presenterar bildbevis. Men ack sådan skit. Det vet alla att det är brukligt att man tar av sig ringen vid en bruten förlovning och vi behöver inga bildbevis. Hovet har redan talat om detta i ett pressmeddelande. Att det skulle ha skett i "vrede" vet vi knappast något om. Det är endast spekulationer. Sådana spekulationer som skvallret kring kungafamiljen är fyllt av. Skvallerjorunalisterna lever i en fantasivärld vilket väl illustreras av den narcissistiska teknik Expressens Johan T Lindwall använder sig av när han intervjuar sig själv. SIC!

Jan Guillou skriver mycket bra om skvallerjournalistiken kring kungafamiljen idag. Läs den. Det är uppenbart att vissa "så kallade hovreportrar" utnyttjar det faktum att Hovet aldrig dementerar sladder. Guillou avslutar:

Det än mer sorgliga är att gränsen för vad svenska medier kan skriva om vårt privatliv nu flyttats en mil ut i träsket. Först var det en golfspelare, sedan en prinsessa och hennes fästman. Nästa steg blir förmodligen idrottare, därefter politiker, därefter direktörer, därefter alla.
Utom möjligen för journalister.
Vår publicistiska framtid kommer att drabbas av en tsunami av skvaller. Och felet var inte Tiger Woods.

Se även SvT Agenda ikväll med Staffan Dopping som debatterar ämnet med Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.

Aftonbladet, Privata sfären försvann – ner i skvallerfloden

DN, Verdens Gang, Dagbladet

2010-04-24

Bussresan från Malta

Posted by Picasa

Det är 3420 kilometer mellan västra Malta och Stockholm. Jag tillhör nu den exklusiva skaran som åkt buss därifrån. Man tar aldrig de högerstyrda bussarna från Medelhavsön. Efter 82 timmar kom vi fram till Stockholm.
Idag, lördag, rullar de maltesiska förarna Canadian Snowman från Stockholm ner genom Tyskland till Genua. Där tar de färjan till Malta på onsdag morgon. De tar inte vägen över Sicilien som vi gjorde på vår resa från Malta.

Kul att få visa Stockholm för dem. De som vid resans början svarade på frågan om de visste var Sverige låg:

- Vi har en aning om det.

Nu har de sett Beridna högvakten och Regalskeppet Vasa. Något att berätta när de i sommar möter svenska språkresestudenter i sina bussar. De imponerades av att det låg is i en torrdocka och vi besökte bussgaraget Söderhallen där vi kollade bussar och verkstad. Särskilt noga kollade vi värmeramper och kopplingsdon som förser stadsbussarna med motorvärme och ström. Stor tack till tungbärgarna som lät oss kolla

Canadian Snowman samlar registreringsskyltar och nu har han en svensk dito i sin samling. De har på avstånd sett Scanias fabriker i Södertälje där man, enligt deras utsago, tillverkar de finaste bussarna.

Candian Snowmans dröm är att köra buss till Canada. Men jag avrådde honom att ta vägen över Ryssland. Det är långt. I sommar åker de till London och hämtar några dubbeldäckare till Malta. Och givetvis är det Scania.

Supreme Coaches, Malta

Kyrkans Tidning, Halva biskopsstyrkan fortfarande på väg
Kyrkans Tidning, Strandsatt handläggare tar bussen från Malta

SvD, DN

Kasta ut begreppet "borgerlig kultur"

Nu är det dags att kasta ut begreppet borgerlig kultur. Idag är nog dessvärre borgerlig kultur mer Anna Ankas assistent än violinsolister som hanterar en Stradivarius.
Göran Skytte blandar som vanligt flitigt i sin kolumn idag där han berättar att han hittat en tv-kanal med "borgerlig fin kultur som gör mig lycklig". Det handlar om tv-kanalen Access och dess fina kulturutbud. Så långt är allt bra och Skytte är att gratulera att han hittat Access. Det borde fler göra.

Men Skytte hittar vänsterspöken i allt. Det är liksom en tesen i allt analys han gör. Skytte har nu knappat fram en tv-kanal där han slipper:

skit, strunt, skrik, dumheter, enfald, okunniga programledare, tillfällighetskändisar, ytlighet, råhet, banaliteter, svordomar, hånfullheter, påhopp, förakt, nedlåtenhet, förnedring.
Utan att reflekterar vad "skitprogrammen" egentligen står för lyckas han ställa Access kulturutbud mot proggvänstern. Att proggen gjorde sorti för över 30 år sedan verkar Skytte totalt ha missat. Det är nog i sanningens namn mer relevant att ställa det Skytte kallar borgerlig finkultur mot kanalerna som Skytte inte gillar. Och då talar vi knappast vänsterrörelse och progg. Snarare handlar skräp-tv om det som Skytte i alla andra sammanhang hyllar. Nämligen fria marknadskrafter och liberal politik. Det glättiga tv-utbudet, som jag måste erkänna ofta kan tilltala mig, är faktiskt effekten av att vi har just kommersiella tv-kanaler.

Ska vi vara ännu mer kritiska mot Skyttes tendetiösa och förutsägbara krönika borde man kanske reflektera över att just den "borgerliga fina kultur" talar om var helt förhärskande i kommunistländernas tv-utbud. Där var det mer balett från Bolsjojteatern än Berlusconi-tv.

Efter att ha läst Skytte drar jag bara en slutsats. Vi måste kasta ut begreppet "borgerlig kultur". Det är otidsenligt. Borgerlig är per definition något som har samband med borgare eller medelklass. Borgare har inte funnits på över 100 år och om det finns någon medelklass så är deras eventuella kultursyn inte relevant i nutiden. De gillar sannolikt "Anna Ankas assistent" mer än Berlinerfilharmonikerna.

Om man som Skytte ställer "borgerlig kultur emot avsomnad progg" i stället för i motsats till marknadskrafternas kulturutbud blir det fel. Kulturbegreppet politiseras. Kultur kan inte sorteras i fack. Kultur betyder odling och får oss att utvecklas och känna lycka. Odlingar växer och förändras.

SvD - Borgerlig fin kultur gör mig lycklig

Bloggar om ,

2010-04-17

Påven

I dag kommer Påven till Malta.

Strandsatt - Tack för Internet

Jag sitter på min uteplats i en härligt varm natt och loggar in på Internet. Från Malta följer jag svenska nyhetsrapportering. Kring mig har jag människor som planerat att åka till olika destinationer. Alla svävar de i ovisshet. Ett antal kollegor befinner sig på resa mot Sverige och har hamnat på allsköns platser i Europa. En dotter är fast i USA och en familjemedlem ska till Italien på söndag.

För mig som nästa vecka planerat semester är situationen under kontroll. Men när man läser all nyhetsrapportering från Sverige slås jag av att fokus inte riktigt ligger på alla strandsatta. Det är faktiskt så att det är rejält tråkigt och pressande för många just nu.

Det ska bli intressant att se om vi lär oss något av detta. Själv har jag återigen blivit så glad över att det finns Internet, e-post, mobiltelefon och Skype.

Att gå hem till Sverige verkar inte vara någon idé. Man lär inte vara framme före slutet av september. :)

DN, SvD

2010-04-10

Tystnadsplikten skyddar den enskilde

I princip alla västliga rättssystem har särskilda lagregler som omgärdar tystnadsplikten i trossamfund. Dessa har sin grund i de kristna kyrkornas syn på biktens insegel. Det vill säga prästens förpliktelse att hemlighålla det som framförts vid bikt. I Sverige ser vi exempel på detta genom det så kallade vittnesförbudet enligt 36 kap. 5 § rättegångsbalken. En präst inom ett trossamfund eller den som i ett sådant samfund har motsvarande ställning får inte höras som vittne om vad denna erfarit under bikt eller enskild själavård. Systemet skyddar även till exempel själavårdande samtal med en imam. Även våra sekulariserade samhällen har sett ett behov av att det finns ett område som omgärdas av absolut sekretess. I alla andra sammanhang kan ju en domstol i princip kräva att ett vittne berättar allt han eller hon vet.

Mot bakgrund av de omfattande pedofilanklagelserna inom Romerskt-katolska kyrkan ifrågasätter nu det danska Socialistisk folkeparti, tystnadsplikten. Man kräver att det görs ett undantag i den absoluta tystnadsplikten och att prästerna ska omfattas av anmälningsplikten. Till exempel när det gäller sexövergrepp mot barn.

Här skjuter Socialistisk folkeparti över målet. Tystnadsplikten medverkar inte till att pedofiler skyddas. Snarare ger möjligheten till bikt eller själavård offren möjlighet att anmäla övergreppen.

I Sverige säger våra biskopar att Svenska kyrkans personal alltid ska anmäla om de får kunskap om att ett barn far eller farit illa. Sådan kunskap får man ofta på annat sätt än vid bikt eller enskild själavård. Blir det frågan om en rättegång gäller inte förbudet att vittna. Kyrkan ska givetvis hjälpa offe.r

Att med utgångspunkt från missförhållanden bland vissa förterträdare för en kyrka slå mot grundläggande regler i västerländsk rättstradition är fel.

Kyrkans Tidning

2010-04-08

Anna Sjödin behöver nya chanser inte nya försvarstal

2006 dömdes förre SSU-ordföranden Anna Sjödin till 120 dagsböter för förolämpning, egenmäktigt förfarande, våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Det borde var glömt och förlåtet nu. En sådan begåvning som Anna Sjödin borde få ny chanser. Men hennes sambo drar en lans för henne och skyller allt på borgerliga journalister. Hans agerande blir bara vämjeligt drygt fyra år efter den timade händelsen.
Jag höjer en smula på ögonbrynen när jag läser den socialdemokratiske skribenten och politikern Thomas Hartman på Aftonbladet Debatt om sin sambo, dåvarande SSU-ordföranden, Anna Sjödin. Bakgrunden är hur hon behandlades av medierna i samband med den så kallade Crazy Horseskandalen 2006. Han går till angrepp mot media och skriver:

Jag har gjort en analys av mediernas hantering av fallet i boken ”Vem bryr sig”. En liberal lynchmobb av borgerliga åsiktsjournalister använde Anna som till­hygge mot regeringen Persson. Mediedrevet fick senare kritik av professorn i medierätt Hans Gunnar Axberger som menade att ”media var mer intresserad av att Anna skulle tvingas avgå och då var det inte intressant att ifrågasätta ­domens riktighet”.
Det är naturligt att en sambo strider för sin partner. Men frågan är om det efter så här lång tid är värt att ladda så tungt artilleri. Naturligtvis kan Anna Sjödin känna sig kränkt men borde man inte glömma denna historia och erkänna att hon faktiskt gjorde fel. Förvisso kan säkert borgerliga journalister ha haft ett biintresse men just hennes agerande kring sin egen person var vämjelig och gjorde att både hon och rörelsen kunde ifrågasättas.

Jag läste igenom vad jag skrev i samband med det omtalade krogbråket. Jag står fortfarande för mina ord. Det är inte bra om man som SSU-ordförande blir så full att man omhändertas enligt LOB. Polisen plockar inte in någon bara för att man inte gillar personen. Man är som politiker inte heller trovärdig om man på tunna grunder ifrågasätter en misshandelsdom, förnekar sådant som helt klart är bevisat och på yrar om krogvakters våld.

Hoppas att Anna Sjödin kan komma tillbaka i en politisk karriär. Hon är kompetent och behövs. Men hon måste gå vidare och lämna Crazy Horse bakom sig. Hon gynnas inte av att sambon skriver en bok om caset.

Thomas Hartman har säkert skrivit en bra och analytisk bok men det är inte bra att agera för sin sambo. Anna Sjödin klarar sig själv. Hon är synnerligen kompetent och det finns politiker som kommit igen efter större misstag än de hon gjort.

Jag erinrar mig en episod som en erfaren chef berättade för mig.

Han blev uppringd av en välutbildad medarbetares make. Medarbetaren hade fått en tillrättavisning på grund av att hon enligt chefen inte skött sitt jobb. Maken presenterar sig som advokat och är ursinnig.
Den erfarne chefen lyssnar på den arge advokaten som kokar av ilska.
Så tar han till orda och säger: -Du kan få telefonnummret till min hustru.

-Vem är hon då, svarar maken, herr advokat?
-Jo hon har en syatelje i X-köping?
-Varför i helvete ska jag ringa henne, svarar advokaten.
-Jo hon har lika lite med detta att göra som du, svarar den erfarne chefen.

SSU:s förbundsstyrelsen mesade med Anna Sjödin då de inte uppmanande henne att ta omedelbar time out. Rörelsen klarade inte av att hantera situationen genom att någon trädde fram och sa att hon borde skärpa sig. I stället blev det vämjeliga försvarstal och en sällsynt oförmåga att se till klara fakta. Hon blev omhändertagen enligt lagen om berusade. Ett stationsbefäl skriver inte in någon om vederbörande inte är plakat. Man kan inte var kanonfull om man är SSU-ordförande. Hade Bosse Ringholm och Ingvar Carlsson varit det hade de inte nått sina positioner. Men Anna Sjödins sambo ser uppenbarligen inget problem i detta.

Aftonbladet Debatt, Vem vågar säga förlåt till Anna?

2010-04-07

Tågklarerare är bra folk

Jag läser i SvD att en tågklarare anställd vid Banverket (numera Trafikverket) varnats av Ansvarsnämnden (egentligen Personalansvarsnämnd vid Trafikverket) sedan han bland annat orsakat tågförseningar genom att somna på jobbet.

Detta var ju inte bra men på det hela taget sköter tågklarerare jobbet utomordentligt bra och utan klander. Att anställda missköter sig är dessvärre inte ovanligt.

Det som är ovanligt i detta fall är att det kommer till allmänhetens kännedom. Hos Trafikverket finns nämligen en särskild personalansvarsnämnd. Och just genom att Trafikverket är en statlig myndighet finns en offentlighetsprincip. Vi får därigenom reda på vad som händer och hur myndigheten hanterar sina problem.

Men hade det handlat om en busig lokförare vid SJ AB eller Green Cargo hade vi sannolikt inte fått chansen att se hur arbetsgivaren bedömer ärendet. Och det bästa av allt. Den anställde som gjort bort sig kan jämföra liknande fall. Lika fall ska ju bedömas lika. Det är det som kallas rättssäkerhet.

Aftonbladet

Bloggar om

2010-04-05

Rätt språk på fel plats

Jag blir lite förvirrad över hur Skånska Dagbladet och DN blandar språk och dialekter på ett lite lustigt sätt. Bakgrunden är att räddningstjänsten i Buckinghamshire and Milton Keynes i förrgår morse kallades till förre premiärministern Tony Blairs lantegendom i Wotton Underwood. Det visade sig dock vara falskt larm förorsakat av att Blair rostat bröd lite för mycket.
Det intressanta är dock att Skånska Dagbladets nyhetstext genomgående är på danska. Man skriver: Tony Blairs brødristning gik galt. Något egendomligt för en tidning som kallar sig "den helskånska tidningen".
Även DN:s rubriksättning har tappat huvudstadens språk. Man skriver: "Blair brände bullarna". I texten säger man dock att Blair misslyckats med att rosta bröd. Bullar i Stockholm är typ sött vetebröd alternativt en taxi. I västra Skåne däremot är bullar småfranska och inget tyder på att Blair bakade sådana. Men det är klart. Kanske tryckte Blair ned småfranska i brödrosten. Det funkar ju inte.

Bloggar om

2010-04-04

Och så gnäller de om nya Slussen


Idag avslutas på SvD Brännpunkt debatten om det nya Slussen mellan ett antal professorer i arkitektur och stadshusledningen. Jag förstår inte riktig vad de talar om. Alla förslag jag sett på nya Slussen är bättre än nuvarande skapelse.

Stockholm visade upp sig i sin prydno igår kväll. Om det inte vore för Gröna Lund som ser ut som en skräpkammare. 7 av 10 Stockholmare säger dock ja till en utbyggnad av nöjesfältet på den nuvarande parkeringen med bland annat en ny berg- och dalbana. Själv tycker jag att Grönan är väldigt fult.
Men flytta? Nej det går väl inte.

2010-04-03

Något mindre tjänar jag

Jag får mig ett gott skratt när jag läser en namnkunnig Haningebloggares blogginlägg i dag. Rubriken lyder: Per Westberg får 123 300 kronor per möte.
Men det handlar inte om mig utan om Röda Korsets ordförande Bengt Westerberg. Och givetvis är Aftonbladet tenedendtiöst när man påstår att arvodet baseras på en minimal arbetsinsats.
Det är konstigt att namnen Bengt och Per så ofta blandas ihop. Liksom Westberg och Westerberg. En gång blev min bror, som heter Bengt, uppringd av Sievert Öholm som ville ha honom till en tv-debatt. Givetvis sökte han dåvarande folkpartiledaren Bengt Westerberg.
För ett par år sedan träffade jag Riksdagens talman Per Westerberg. Han tittade på min badge och utbrast: -Per Westberg, så brukar jag få heta. :)

Nu är folkpartiet duktig förvirrade

Om lärarnas arbetstider har jag inga synpunkter. Men folkpartiets avhopp från lärarförhandlingarna är omoget och kan leda till mycket svåra konsekvenser när det gäller hur skattebetalarna företräds av politiker i egenskap av arbetgivare. Ett parti ska slåss för sina ståndpunkter men i en förhandlingssituation måste man vara solidarisk till de man samverkar med. Har man satt sig i en förhandlingsdelegation kan man inte svika sina medförhandlare för att få ljus på sig själv och den egna politiken.

Några folkpartistiska företrädare skapar verkliga problem för de borgerliga då de, provocerade av socialdemokraterna, gör ett utspel i de pågående förhandlingarna mellan Sveriges kommuner och landsting (SKL) och lärarfacken. Det blir en smula egendomligt när kommunalrådet Helén Odenljung i Göteborg delar med sig av förhandlingsinteriören:

Håkan Lindh kommer lämna rummet när förhandlingsdelegationen diskuterar läraravtalet. Lennart, jag och Birgitta Rydberg kommer att gå ut ur styrelserummet.
Detta är en alldeles oerhörd splittring på arbetsgivarsidan vilken kan komma att få långtgående konsekvenser för de kommunala arbetsgivarna. Populistiska utspel och interna strider i förhandlingarna gynnar knappast saken. Är man med i dessa sammanhang ska man givetvis kämpa för sin sak men man måste vara solidarisk till majoritetens linje och inte föra debatt utanför de egna salarna.

Bakgrunden är att nio tunga socialdemokratiska politiker med Haninges oppositionsråd Robert Noord i spetsen i onsdags på DN Debatt kritiserade Sveriges kommuner och landsting för att ta strid när det gäller lärarnas arbetstider. De socialdemokratiska kommupolitikernas initiativ är förståeliga. De vill givetvis ta billiga ekonomiska poänger. Att SKL:s 2:e vice ordförande Ilmar LänkReepalu (s) så sent som den 11 mars tillsammans med SKL:s ordförande Anders Knave i Nya Wermlanstidningen försvarade SKL förhållningssätt när det gäller lärarnas arbetstider är naturligtvis ingenting de behöver fundera över.

Däremot blev det naturligtvis komplicerat när SKL:s 3:e vice ordförande förklarade att folkpartiet lämnar förhandlingarna vad gäller läraravtalet. Först ut var dock Stockholms folkpartistiska skolborgarråd Lotta Edholm. Det är närmast patetiskt och man frågar sig hur hennes ledarskap är när man den 15 mars på DN Debatt kunde läsa hur 198 (SIC!) skolchefer uttalar att om skolreformerna ska lyckas måste lärarnas arbetstider bli mer flexibla. De menade att dagens läraravtal har sina rötter i en annan tid, i en annan skola och de krävde ett modernt arbetstidsavtal som vidgar rektorernas möjligheter att disponera lärarnas tid utifrån elevernas behov av stöd och undervisning. De märkliga är att sex av Lotta Edholms egna höga skolchefer skrev under artikeln.

De folkpartistiska politikerna slår undan benen på sig själva när de använder avtalsrörelsen för kortsiktiga politiska poänger. De uppträder osolidariskt. De andra som deltar i förhandlingarna (inklusive socialdemokrater) sitter i båten. Risken är stor vi framtiden komma att få se liknande politiska utspel i kommunernas förhandlingar. Även arbetsgivare måste visa solidaritet. Ingen tjänar på att det allmänna inte kan driva en enhetlig linje i sin egenskap av arbetsgivare. Folkpartiets agerande och även de socialdemokratiska kommunalrådens utspel visar att partipolitik inte fungerar när man enat ska företräda skattebetalarna i egenskap av arbetgivare.

Robert Nordh (s), Det enda rimliga är att SKL släpper kravet
Skövdes kommunalråd Mikael Wendt (fp) applåderar Gabrielsson
Skolborgarrådet Lotta Edlind (fp) är den första folkpartisten som manar till ändring i SKL:s förhandlingsstrategi
Lennart Gabrielsson, Folkpartiet lämnar lärarförhandlingarna

SvD, Expressen, Aftonbladet, Göteborgsposten, Sydsvenskan, Dagen, DN

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2010-04-02

Kan en kanal vara en å?

Ett drunkningstillbud inträffade på fredagskvällen i centrala Göteborg. En person, som hade hamnat i vattnet i ån vid Centralstationen, drogs upp av räddningspersonal och fördes till sjukhus, rapporterar TT Göteborg.

Men frågan är om en kanal kan vara en å. Saken är ju den att vattendraget förvisso heter Fattighusån men det är en grävd kanal. Östersjön är ett hav trots namnledet "sjön". Likaså är Valhallavägen i Stockholm en gata.

UPDATE: Göteborgsposten skriver "kanalen". Vilket kan innebära att olyckan inträffat i Vallgraven eller Stora Hamnkanalen. Tyvärr avled mannen.

Bilden av Skåne

Kvällspostens ledarskribent Peter J Olsson visar på vikten av utveckling som något positivt för en stad. I detta fallet handlar det om Landskrona som blir bilden av brottslighet och misär.
Öresundsregionen får nog betraktas som den del av Sverige där det är mest drag. Centralt i denna region ligger Landskrona som emellertid förknippas med sociala problem och brottslighet. De senaste dagarna har vi läst artiklar om hur en kvinna misshandlats till döds på en parkeringsplats efter att hennes make kommit i delo med en annan bilist (eller snarare en galning).

Efter ett intensivt och kompetent spaningsarbete har nu på eftermiddagen polise tagit in en yngre till förhör. Han har därefter anhållits misstänkt för grov misshandel och mord.

Kvällspostens ledarskribent Peter J Olsson skriver angeläget om Landskrona:
Tidigare har Landskrona förvisso haft dåligt rykte, men i sociala indikatorer som brott, fattigdom och segregation är man inte sämre än till exempel Malmö och Helsingborg. Skillnaden är att i Malmö och Helsingborg också finns det positiva, där det nya växer.
Ska Landskrona slippa att ständigt vara urbilden för våld och kriminalitet måste det komma positiva utvecklingstrender i staden. Kanske kan så ske, det gamla betongväldet är brutet, dagens svaga majoritet i kommunen kanske kan bli starkare. Det behövs.
KvP, Aftonbladet, SvD, DN, Sydsvenskan, Skånska Dagbladet, Helsingborgs Dagblad, Göteborgsposten

2010-04-01

Smågodis för 50 000 kronor i timmen i Haninge

Ett gäng namnkunniga läkare och andra experter krävde på DN Debatt idag en "söt skatteväxling". De låter berätta att svensken äter mest godis i världen. Nästan 17 kilo sockerkonfektyr och choklad varje år. Detta är dubbelt så mycket som den genomsnittliga EU-medborgaren. Man uppskattar att 30 000 – 50 000 barn är så feta att de riskerar dö i förtid av diabetes, cancer och hjärtinfarkt. En viktig orsak är konsumtionen av sötsaker och läsk och debattörerna menar att vi i Sverige bör diskutera en sockerskatt och använda pengarna till att sänka skatten på frukt och grönsaker. Det är viktiga uppgifter som borde mana till handling även om de politiska ambitionerna är orealistiska.

Nu på kvällen överhörde jag ett samtal på Maxi ICA här i Haninge. Denna gång handlade det inte om ommärkt köttfärs utan försäljningen av lösviktsgodis under skärtorsdagen.

Mellan 12.00 och 18.00 sålde man lösviktsgodis för 50 000 kronor i timmen. Jag anar att ICA inte har några maginaler när priset är satt till 29 kronor kilot. Men vi talar om en försäljning på sex glada timmar om drygt tio ton smågodis. Det är självklart absurt att det i enda butik spenderas 300 000 kronor på godisnappar och geléhjärtan. Ordet frosseri får en tydlig bild. I butiken jobbade uppskattningsvis sju personer från ett bemanningsföretag för att fylla på godislådorna och för att hålla fräscht. Bemanningsbranschen lär vara ett inslag i den pågående konflikten på handelns område. Men det handlar nog inte om plockpersonal.

SvD, DN, SvD

Bra att höja pensionsåldern

Regeringen kommer att föreslå att den undre gränsen för när man kan börja ta ut allmän pension från dagens 61 år till 62 år. Socialdemokraternas Ylva Johansson är kritisk och säger att många människor är utslitna på sina arbeten och måste ha möjlighet att kunna gå i pension från 61 års ålder.

Det har Ylva Johansson helt rätt i. Men dessa grupper tar nog sällan ut tidigare pension. Det har de knappast råd med. Att gå vid 61 år ger över 20-30 procents lägre pension – varje månad livet ut i stället för om de valt att gå i pension vid 65 år.

De grupper som möjligen har råd med detta är de som genom privat pensionssparande lyckats bygga upp ett stort eget pensionskapital.

DN, GP