2011-11-28

Herrens ankomst - Inte brandkårens ankomst


Bild: Kyrkoherde Michael Öjermo och insatsstyrkan vid Tyresö brandstation, Södertörns brandförsvarsförbund.

Advent betyder ankomst och i Tyresö församling väntar man på Herrens ankomst. Samtidigt motverkar man brandkårens ankomst. I december nästan fördubblas bränderna i bostäder jämfört med de andra månaderna under året. En fjärdedel av dessa bränder orsakas av bortglömda levande ljus.

Bra tips för att motverka bränder i bostäder hittar man hos Tyresö församling.

Det verkar vara lite oro när det gäller skolors adventsfirande i kyrkan, enligt Kyrkans Tidning. Kanske kan man ha lite samling vid krubban och så får prästen tala om att advent betyder ankomst. Men inte brandkårens ankomst. Det finns ett ljus som aldrig orsakar olycka.


Kan gator vara notoriska

Sydsvenskan berättar om efterspelen kring den vedervärdiga rättssaken där en fjortonårig begåvningshandikappad flicka utnyttjades sexuellt av ett stort antal pojkar och män. Många av förövarna var släkt med varandra och deras anhöriga har visat dem stort stöd och försvarat deras simpla handlingar. I samband med målet uttalades till exempel allvarliga hot mot företrädare för rättsväsendet.

I detta avskyvärda sammanhang känns det futtigt att kommentera ett ordval i Sydsvenskans text. Man skriver bland annat om en föreningslokal på '"notoriska svartklubbsgatan" Norra Grängesbergsgatan.

Enligt Svenska akademiens ordlista betyder notorisk - allbekant; otvivelaktig; ökänd. Och det är väl uppenbart att de flesta malmöiter känner till att Norra Grängesbergsgatan inte är hemvist för filatelistföreningar, ornitologer och syföreningar. Därmed uppfyller denna gata med råge notorisk i egenskap av allbekant. Med tanke på alla våldshandlingar och polistillslag på adressen uppfylls även begreppet otvivelaktig svartklubbsgata. Slutligen är denna gata knappast målet för söndagsutflykten och därigenom får gatan nog kallas ökänd.

Men möjligen har redaktören inte haft valt ordet notorisk på dessa grunder. DN:s språkexpert Catharina Grünbaum skrev 2008 under rubriken "Notoriskt - ett ord på glid". Hon konstaterar att ordet ofta används i betydelsen vanligt förekommande och att ett ord som klassiskt använts för något negativt numera även används i positiva sammanhang.

Ankomst viktigare än väntan

Glömda ljus orsakar var fjärde brand i bostad under december. Obrännbara ljusstakar och

2011-11-24

Svårt väglag är sällan hårt väglag

Svenskan menar nog att det blir svårt väglag. Och ska man vara riktig petimäter så innebär vägmärket "Varning för slirig väg" att vägen kan vara slirig. Slirig väg är ofta ganska mjuk. Märket används oftast när man lagt på ny vägbeläggning. Enligt vägmärkesförordningen (2007:90) får vägmärket "varning för halka" på grund av snö eller is om det finns särskilda skäl. Allmänt dåligt väder en dag i november är knappast särskilda skäl.

Årets lustigaste och klantigaste pressmeddelande

Handels har stämt underklädeskedjan Change som vill att personalen i butikerna ska ha namnbricka som anger deras bh-storlek. Facket menar att detta är kränkande och även om företaget säger att det är frivilligt kan konstateras att företaget i sin policy anger att man anser det är önskvärt att behåstorlek exponeras. Förutsättningarna för att företaget småningom måste krypa till korset är uppenbar. Eller ska man skriva: "Krypa till korsett" :)

Klart skruvad idé från företaget tycker jag. Och inte blir man övertygad när man hör verkställande direktörens försvar. Hon levererar groda på groda och måste nog sägas vara illa rustad att hantera mediafokuseringen på företaget. I ett pressmeddelande skriver hon ett så kallar "öppet brev" som bara blir naivt och vämjeligt. Hon ger till och med facket citat som kan komma att användas mot företaget i en kommande rättegång. Ska man vara lite lustig kan man fråga sig vad som skulle stå på eventuella manliga butiksbiträdens namnskylt - "Torsten Nolla"?

Mest roligt är att hon levererar kontamination på kontamination. Kontamination i grammatikens värld innebär att man blandar ihop synonyma eller besläktade uttryck. Säger man till exempel "ta självmord" är det en sammanblandning av uttrycket "ta livet av sig" och "begå självmord".

Eller vad sägs om följande underbara uttryck:
"Duktiga bh-säljare föds inte på träd". Uppenbarligen växer korrekturläsare inte på träd när Chnege skriver pressmeddelande. Eller är det så att vd:n vill anställa sparvar eller skator. De föds ju på träd. Lite lustigt är att om vd själv var duktig på kvinnokroppens anatomi skulle hon kanske inse att bh-säljare föds vid kvinnans barm.

Sedan fortsättet hon och uttalar: "Media och Handelsförbundet i Sundsvall har ett tydligt maktövertag och spelar med dubbla kortlekar." Spelar man med dubbla kortlekar är det ganska enkelt att avslöja fusk. Antagligen menar hon att media och facket spela med dubbla kort.

Här läser du det sorglustiga pressmeddelandet. Denna vd har antingen dåliga rådgivare eller så lyssnar hon inte på dem.


2011-11-08

Bra radioprogram om mormoner

Under cykelturen hem lyssnade jag på Nordegren i P1 som hade ett bra inslag där man uppmärksammade att en av de republikanska presidentkandidaterna är mormonen Mitt Romney. Som vanligt ställs frågan om en mormon kan bli president och egendomligt nog uppmärksammade man inte att president Dwight D. Eisenhower var mormon även om han lät sig döpas som presbyterian i början av sin presidentperiod och sannolikt bröt med mormonerna redan som 25-åring.

I sändningen noterades att det råder viss mormonyra genom att författaren Stephanie Meyer som skrivit de bästsäljande Twilightböckerna är mormon. Vidare sänds femte säsongen av polygamiserien Big Love visas just nu på tv. Att mormoner medlemmar i Jesu Kristi Sista Dagars heliga kyrka inte är polygamister är en annan sak.

I programmet slant dock tungan på SR P1 Människor och tros redaktör Sören Wibeck. Han sa att Mitt Romney var anti abortmotståndare. Men han menade nog att att Romney är abortmotståndare.

Hembränning som alternativ till Absolut vodka

Svenskan skriver idag om Absolut vodkas kräftgång som framgångsrikt spritmärke. Under rubriken "Absolut måste bli lyx" berättar det franska Åhusföretagets globale marknadsdirektör om hur varumärket glidit ifrån sin starka position som premiummärke i USA.

Personligen tillhör jag dem som i samband med regeringens beslut om utförsäljning 2008 ställde mig skeptisk. I inlägget "Åhus inte bara glass" uttryckte jag min oro för att en utförsäljning till Bacardi, Diego eller Pernod. Dåvarande vd:n för Vin & Sprit förordade utförsäljning till det svenska riskkapitalbolaget EQT och Investor men som bekant gick Pernod segrande ur leken. Själv uttryckte jag skepsis mot Ricards vilja att satsa på Absolut och därmed rädda produktionen i Åhus. Tyvärr verkar jag få rätt i min profetia från 2008 då jag skrev:
Min reflektion blir att Absolut givetvis är färknippat med skånska grödor men att det knappast påverkar konsumenterna i stora världen. När man jobbar med smaker som aprikos och citron är det uppenbart att man fjärmar sig från skånska åkrar och ålagillen. Om någon av de stora spritdrakarna i världen tar över lär de inte koncentrera sig på just varumärket Absolut. Absoluts tid är snart förbi ersatta av någon grumlig Pastis från Pernod. I Åhus kanske punchglass blir det närmaste spritproduktion man kommer.
Missar man positionen som premiummärke kan Ricard lägga produktionen var man vill. Alla vet ju att spritens smak inte påverkas av att det råkar vara framställt med fräscht Åhusvatten och höstgrödor från Skåne. Möjligen är flaskan intressant vilket har betydelse för västgötska Limmareds glasbruk.

Det kommer att visa säga att försäljningen av Vin & Sprit alls inte var lönsam och om tio år är det tveksamt om det överhuvudtaget finns sprittillverkning i Sverige om man undantar egentillverkade mäskprodukter från hobbyintresserade nördar. Kanske skulle dessa produkter kunna bli exportframgångar. Vem skulle inte gilla att stå i en bar på Manhattan och och beställa en drink baserad på spritdryck i en skitig PET-flaska. :)