2012-06-24

Anja Pärson med skicklig In medias res

"Äntligen stod prästen i predikstolen." ur Gösta Berlings saga och "Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen." ur Hemsöborna är klassiska öppningar i böcker och så kallade "In medias res". In medias res betyder i händelsernas mitt och är ett klassiskt berättargrepp där historien tar sin öppning mitt i en händelse. Lyssnaren blir nyfiken, spetsar öronen och vill höra mer. Efter att har lyssnat på Anja Pärson i säsongspremiären för Sommar känns det som att ingen sommarpratare i år kan överträffa henne i berättarkonst och angelägen historia.

-Vi träffades i hennes klädbutik, var Anja Pärsons öppningsreplik där hon tog oss med i ett program där hon kom ut som homosexuell. Det är alltid lika bra när någon kommer ut och garderoben därmed blir tommare. Avslutningsorden i programmet går heller inte av för hackor: "Jag har vetet i nästan nio månader vad jag ska göra i framtiden. Jag ska bli mamma.

Jag vill bara göra vågen.

  Lyssna: Sommar i P1 med Anja Pärson
SvD, Expressen

2012-06-20

Bedrövlig rubrik

Att redigerare skojar till det med rubrikerna är inte ovanligt. Men i Sydsvenskans tryckta edition ser jag en rubrik där det antingen skett ett misstag eller så har redigeraren tappat omdömet. 

Bakgrunden är att Diskrimineringsmannen krtiserat gymnasieskolan Heleneholm i Malmö för att ha varit alltför passiv när kvinnliga elever föolämpades och trakasserades på Facebook. Detta sedan några kvinnliga elever bildat den feministiska "Systerskapskören" med syftet att bland annat skapa en frizon mot grabbighet på skolan. På körens Facebooksida publicerades uttalanden som maktgalna kvinnor som inte vet sin plats i samhället”. På körens Facebooksida publicerades påståenden som: ”Jag ska leta upp er och knulla er i ansiktet era jävla slynor" och "maktgalna kvinnor som inte vet sin plats i samhället". Alla skolor har enligt diskrimineringslagen en skyldighet att bedriva ett målinriktat arbete för att främja elevers lika rättigheter och möjligheter. Skolorna måste också arbeta för att förebygga och förhindra trakasserier som har samband med kön och sexuella trakasserier. Skolorna ska upprätta en plan mot diskriminering och kränkande behandling där de dokumenterar sitt arbete. 

Att i ett så här allvarligt ämne skriva rubriken "Flat kränkningsplan får hård kritik av DO" är att gå över gränsen. Hoppas att det är ett misstag att Sydsvenskan använder ordet "flat" i detta sammanhang. 

2012-06-15

Dalahästar är löjliga


Den 13 juni höll Region Dalarnas direktion sammanträde. Där uppmanade man sina medlemskommuner att före 2013 byta sina heraldiska kommunvapen mot en logotyp som är en ordbild med kommunens namn i versaler där bokstaven A (eller Ä) byts mot en dalahästar. Vackra traditionsrika vapensköldar byts ut mot vämjeliga tramsloggor.

Dalahästar är kul men hur i all världen tänker till exempel Avesta när de ger sig in i något som fullständigt tar död på det illustrativa kommunvapen som man har. En vacker vapensköld där Dalälven flyter och järn- och kopparmärket framträder som symboler för mineralernas betydelse i bygden. Räcker det inte med att man i Avesta kan stoltsera med en Dalahäst i megaformat. 


Statsheraldikern Henrik Klackenberg vid Riksarkivet är minst sagt skeptisk och tar starkt avstånd från region Dalarnas inititativ. Riksarkivet har, via statsheraldikern och den heraldiske konstnären, ansvar för att heraldiska vapen och symboler, som syftar på staten eller statsmyndigheter, utförs i enlighet med gängse heraldiska normer samt att lagen som styr deras användning följs. Riksarkivet verkar även för god kommunal heraldik genom rådgivning och framställning av modellritningar.  -Den föreslagna logotypen med dalahästen har dessutom brister som grafisk design, skriver statsheraldiker Henrik Klackenberg i ett brev till Region Dalarna.

Hoppas att respektive kommunstyrelse inser att man måste tänka om.

Jag tänkte att jag på formella grunder skulle kunna uppmana dalkullor och dalmasar att begära laglighetsprövning av regionens direktions beslut. Men eftersom respektive kommun fattar beslut tror jag inte att det är någon framgång.

Däremot ler jag lite när jag läser regionens protokoll. I dessa kan man nämligen läsa att datum för nedtagande av anslag om justerat protokoll sker 14 dagar efter anslagets uppsättande. Detta är fel enligt kommunallagen då det ska vara tre veckor. Av 10 kap. 6 § kommunallagen (1991:900)
framgår att  ett överklagandet ska ha kommit in till förvaltningsrätten inom tre veckor från den dag då det tillkännagavs på kommunens, landstingets eller kommunalförbundets anslagstavla att protokollet över beslutet justerats. Anslaget om protokollsjusteringen måste vara uppsatt på anslagstavlan under hela klagotiden för att tiden skall löpa ut.

Det vore bättre om kommunalförbundet Region Dalarna lärde sig kommunallagen än höll på med anskrämliga logotyper.

Som nybliven naturaliserad skåning ifrågasätter jag skarpt Region Dalarnas något grandisosa slogan "First Region Sweden".  Så är det möjligen om man kör bil över gränsen från Norge. Men vem gör det . Jag vill på goda grunder hävda att Region Skåne är First Region Sweden. Region Dalarna är legalt sett bara ett kommunalförbund. Men region Skåne är en region.

Region Dalarnas sammanträde den 13 juni 2012
Förbundsordning för Region Dalarna

2012-06-13

Är Sven Ingvars religiöst neutrala?

Jag tillhör dem som inte kritiserar Skolverket för den restriktiva tolkningen man har av vad som är religiös förkunnelse vid skolavslutningar. Jag menar att man kan ha skolavslutningar i kyrkan utan välsignelse och bön. Kyrkorummet talar för sig själv.  Det är skollagens formuleringar som det är fel på och i kombination med kristofobi blir det fel. Därför är det bra att statsrådet Attefall och Kristdemokraterna nu, enligt Kyrkans Tidning, tar initiativ till en översyn.

I julas reagerade jag dock starkt på överreaktioner när det gällde så kallade krubbvisningar i kyrkan. I blogginlägget "Tycker Skolverket att man ska ha skor på sig i moskén" kontaterade jag att dubier kring krubbvisningar kan innebära att skolor får svårt att gå till moskén eller syangogan. Att ta av sig skorna eller att bära huvudbonad är ju de facto ett uttryck för religiös vördnad.

Nu läser jag i Ystads Allehanda att man igår firade en fin skolavslutning i Vanstads kyrka som ligger i Lövestads församling i södra Skåne. Det var en skolavslutning utan "religiösa inslag" och jag är övertygad om att barnen förstod var de befann sig och att de fick en positiv bild av Svenska kyrkan. Man sjöng bland annat den "godkända" psalmen Den blomstertid nu kommer. Men i övrigt var det icke-religiös avslutning.

Eller var det?

Om man är lite religionsfobisk kan man noterar att man sjöng Sven Ingvars-hiten "Sommar, sommar och sol". Sista versen lyder:
När vintermörkret sänker sig så dystert på vår jord då har jag som en magisk hemlighet, en egen liten ramsa med banala små ord som handlar om det bästa jag vet.
"En egen liten ramsa" !!! Det kan ju jämställas med en bön. Om man sedan tänker på att denn fina schlager framfördes frekvent  i Sommarhajk 2007 blir det problematiskt. Programledare i Hajk var ju Bengt Alsterlind och hans far var kyrkoherden Frej Alsterlind i Stora Kils pastorat, Karlstads stift.

Under skolavslutningen citerar rektorn Djungelbokens ord: -Var med nöjd med allt som livet ger, med allting som du kring dig ser.

Det kan nog tolkas religiöst. Och är det verkligen lämpligt att uppmana barn att äta myror. Det är världens käk, smakar dödskönt i kistan. :)

Vill man läsa något tänkvärt och lärorikt om skolavslutningar rekommenderar jag biskop Antje Jackeléns predikan vid prästvigning nu i söndags. Du hittar den på denna länk.


2012-06-06

Nationaldagen versus Annandag pingst


I morse kom ingen tidning i brevlådan. Nationaldagen är ju en sådan där tidningsfri helgdag. Men däremot kom Kyrkans Tidning ut. Eftersom tidningsbärarna är lediga landade tidningen inte i brevlådan. Kyrkans Tidning kommer i normalfallet på torsdagar och man kan undra om e-tidning som publicerades idag är en tyst protest för att Annandga pingt fick vika när Nationaldagen blev helgdag? :)

Man skjuten vid middag på Kungliga Slottet

"Man skottskadad i Sölvesborg vid Sweden Rock" skriver DN. Bakgrunden är att en man under natten skjutits i magen inne i Sölvesborg.

DN brukar vara en seriös tidning men här verkar man ha hittat en redigerare från Hänt Extra. Polisen kommenterar inte om skottdramat har någon koppling till festivalen och festivalens vice vd förnekar samband.

Vi har alltså en helt osaklig rubrik. Ungefär som att skriva "Man skjuten vid middag på Kungliga Slottet" om en snubbe blir skjuten i Vårberg samtidigt som kungen har middag på Kungliga Slottet.

UPDATE: Nu see jag i Blekinge läns Tidning och SvD att den misstänkte gärningsmannen gripits inne på festivalområdet. Men DN uppger inte detta och händelsen har timat en mil från festivalen.