2006-05-11

Barnen i centrum, inte föräldrarna

Barnen i centrum
Den 9 maj framförde jag teorin att SvT Uppdrag gransknings tendentiösa program från 2002 om det s.k. Oskarshamnsfallet kan ha lett till att allmänhet och myndighetsföreträdare undviker att anmäla misstankar om missförhållanden för barn.

SvT Aktuellt visade idag ett inslag med rubriken "Varningstecken före Bobbys död". Läs här . Nu anar man att SvT för fram budskapet att de sociala myndigheterna inte gör tillräckligt. 180 graders kovändning om man jämför TV-kanalens budskap 2002.

Det är alltid vanskligt, att som jag, fälla snabba omdömen om händelser jag bara får förmedlade genom media. Men jag litar på rättsäkerheten när det gäller socialtjänstens och domstolars hantering av fall med barn som misstänks vara utsatta för övergrepp.

Mot bakgrund av opinionsläget just nu kan det vara intressant att reflektera över Liza Marklunds krönika om Oskarshamnsfallet 2002. Läs krönikan ur Aftonbladet den 27 december 2002 här. Både länsrätten och kammarrätten fann att socialtjänsten i Oskarshamn hade fog för sina beslut.

Är Liza Marklund idag säker på att Oskarshamnsfallet inte har några likheter med förhållandena kring Bobby?

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: