2006-05-25

Hard Rock Hallelujah - Men vad betyder ordet halleluja?

"Hard Rock Hallelujah" är titeln på den låt som det finska metallbandet Lordi vann Eurovisionsschlagern med. Men vad betyder egentligen halleluja?

Svaret får man på denna länk.

Andra bloggar om:

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hallelujah betyder "Prisa Jah". Jah är alltså namnet på Gud. Jah, eller Yaweh eller Jehova är alltså namnet på Gud.
Det är väl ändå ganska pinsamt att du som kyrkoordnare inte vet namnet på din egen gud, eller hur??

Per Westberg sa...

Gud har hundra namn är ett uttryck som är ganska talande. Rutger Jönåker har inte fel och inte heller den som i min länk svarat på frågan. Nationalencyklopedien anger lovsång och prisa som synonymer.

Anonym sa...

Mja, det är ju inte riktigt korrekt. Gud har ju bara ett namn och det är det man lovprisar när man säger halelu-Ja´h.
Jah är den hebreiska återgivningen av guds namn och skrivs HWHJ (tetragramet). Eftersom hebreiska läses ifrån höger till vänster så blir det sålunda JHWH, eller det mer vanliga Yaweh. Eftersom dom inte använde vokaler så kan man ju inte vara helt säker på uttalet på guds namn, lika lite som att Jesus uttalas Jesus. =)
Däremot är det fel som svensk kyrkan säger i din länk där dom hävdar att halelu-Ja´h betyder lovprisa Herren, eftersom Jah inte betyder Herren utan alltså JHWH.

Per Westberg sa...

Hej Rutger
För mig har Gud hundra namn. "I begynnelsen fanns Ordet, och Ordet fanns hos Gud, och ordet var Gud. (Joh 1:1)

Om du kollar in Wikipedia i kväll så skall jag fylla på texten i artikeln om Jönåker och förklara varför Björn Skifs just valde namnet "Rutger Jönåker" i en av sina filmer? En rätt rolig historia faktiskt och ett bidrag till väghistoria och en epok i svenskt nöjesliv. Det är skönt att sitta under Jönåkerspannans skydd en regnig dag som denna.

Per Westberg sa...

Peter Lundborg, domprost i Linköping, har sammanställt en bra "Kyrklig ordbok". Denna bok är utgiven på Verbum förlag 2005. www.verbum.nu .

Anonym sa...

Really amazing! Useful information. All the best.
»

Anonym sa...

Jah=Guds namn JHWH (Jahwe, Jah eller idag vanligen Jehová)Ordet "Halelujah" finns 24 gånger i gamla testamentet och 1 gång i nya testamentet Halel= ära/ lovprisning, lu=åt/till vilket ger ungefär Lovprisa/Ära Jehová ni [människor]. Namnet (JHWH) fanns ursprungligen i Bibeln över 7000 gånger och så även i Nya Världens översättning samt Amerikanska standardöversättningen från 1901. I Helge Åkessons och O.F. Myrbergs översättningar används namnet konsekvent i gamla testamentet, I Bibel 2000 har man tvärtemot valt att plocka bort namnet helt.