2006-05-06

Korkat med kommunala folkomröstningar om rovdjurspolitik

Dalarna är ett bra landskap men jag är just nu väldigt tveksam till några Dalakommuner som beslutat eller planerar att besluta om folkomröstning i vargfrågan. Frågeställningen skall bli om kommunen ska verka för att det ska bli möjligt att freda tamdjur och hundar vid ett direkt rovdjursangrepp även utanför hägn.

Jag tycker att det har spårat ur när man ordnar lokala folkomröstningar om sådant som kommunerna inte har med att göra. En folkomröstning skall handla om något som kommunerna själv förfogar över, d.v.s. är en kommunal angelägenhet. Rovdjurspolitik är en fråga för staten.

Sådana här folkomröstningar slår tillbaka mot det lokala självstyret. Kommuninnevånarna kan komma i villfarelse och tro att kommunen är ansvarig för allt. Rovdjurspolitik är en statlig fråga och man bör uppmana folk att tala med sin riksdagsman.

Om man håller på så här kan man hamna i ett läge där man har folkomröstning i följande frågor:
1. Är katter gulliga?
2. Mördade Christer Pettersson statsminister Olof Palme?
3. Skall vi ha 80 JAS-plan?
4. Vinner Hammarby allsvenskan?
5. Skall Ishotellet i Kiruna ha en öppen spis nästa år?

Folkomröstningar i fel ämnen späder på politikerföraktet.

I min egen kommun skall vi i höst folkomrösta om trängselskatten i Stockholm. Jag tycker också detta är fel. Endast kommuninnevånarna i Stockholm bör få rösta om detta. Kommunpolitikerna i Haninge har dock starka skäl. Läs mer.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur kan det inte vara en kommunal fråga om vargar som är inom kommunen???

Per Westberg sa...

Ja du. Det är nämligen så att allt som sker inom kommunens område inte är kommunal angelägenhet. Exempelvis är dina privata angelägneheter, typ, vad du har i bokhyllan inte en kommunal angelägenhet. Vidare är det så att staten och kommunen inte har gemensamt ansvar. Rättsutövning är t.ex. en statlig angelägenhet även om man tycker att kommunen borde få ha en egen polis. Och rovdjurpolitik är en statlig angelägenhet.

Du kan med all rätt invände mot detta men jag måste nog då uppmana dig att vända dig till din riksdagsman.