2006-05-27

Misshandlade kvinnor förlorare

22 000 kvinnor utsätts för misshandel
Våld mot kvinnor är ett allvarligt hot mot kvinnors liv och hälsa. Varje år utsätts drygt 22 000 kvinnor för misshandel. 20 kvinnor misshandlas till döds. I 75 procent av kvinnomisshandelsfallen är det en närstående som är gärningsman.

Kvinnojourer
I helgen håller ROKS - Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer årsmöte i Gävle. Det är en organisation som arbetat i stark motvind det senaste året. Upprinnelsen till kräftgången är en TV-dokumentär där bl.a. dåvarande ROKS-ordföranden Ireen von Wachenfeldt intervjuades. Under intervjun säger ROKS-ordföranden något i stil med: -Män är djur, tycker inte du det. Det är uppenbart att detta var ett klipp i en längre intervju och första delen av programmet fälldes i Granskningsnämnden samtidigt som del två av programmet kritiserades.

Efter programmet idiotförklarades ROKS som någon form av manshatare och flera kommuner ifrågasatte samarbetet. Hela Sverige rasade mot ROKS när man egentligen borde uppröras av kvinnovåldet.

Vem tjänade på det? Knappast de kvinnor som söker värn hos kvinnojourerna.

Kvinnojourer är en verksamhet som skall stödjas och det är glädjande att regeringen kommer att lägga en proposition om att alla kommuner skall ha ett organiserat stöd för kvinnor som misshandlas (kvinnoskyddslag).

Sist men inte minst. Vad är män som misshandlar kvinnor? Djur? Kanske! Varför får man inte säga det? Uppmärksamheten mot det yttrandet har väckt större engagemang än det faktum att 20 kvinnor dödas och 22 000 kvinnor misshandlas varje år.

ROKS
Sveriges kvinnojourers riksorganisation
Sveriges Mansjourers riksförbund

Andra bloggar om: ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Hey what a great site keep up the work its excellent.
»