2006-05-21

Nu kanske vi förstår vad barnperspektiv innebär

Barnperspektiv i allt vi gör
Söndagen den 21 maj 2006 är sannolikt startpunkten på en process då ordet "Barnperspektiv" äntligen blir ett ord i varje persons medvetande. Förhoppningsvis förs detta begrepp nu in i valrörelsen. I dagens DN redogör företrädare för Barnen rätt i samhället, BRIS, för den hårda kritik som riktas mot barnpsykiatrin och socialtjänsten från många av de nära 4 000 barn under 17 år som drabbades av tsunamikatastrofen. Man konstaterar även att det i de omfattande utvärderingar som gjorts efter tsunamin saknas en analys av hur stödet för barnen blev.

Jag är fullständigt övetygad att de som varit inblandade i stödet gjort sitt bästa och att många fått ett adekvat stöd. Men debatten är viktig eftersom vi skall lära av erfarenheter och alltid ha som mål att bli bättre. Och bättre kan vi bli om vi anlägger att barnperspektiv.

FN:s barnkonvention
FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den ofta kallas, antogs av FN:s generalförsamling 1989. Enligt konventionen skall alla åtgärder som rör barn, vare sig de vidtas av offentliga eller privata sociala välfärdsinstitutioner, domstolar, administrativa myndigheter eller lagstiftande organ, sätta barnets bästa i främsta rummet.

Barns bästa i främsta rummet
I det implementeringsarbete av barnkonventionen, som har genomförts i Sverige, har det slagits fast att alla myndighetsbeslut som inverkar på barn ska tas med hänsyn till barnperspektivet och till barns bästa. Exempel på detta är att man numera tittar på barnperspektiv i samhällsplaneringen och domare har särskild utbildning kring barnperspektivet. När man planerar nya vägar analyserar man numera alltid barnens särskilda behov och vid vårdnadstvister använder domarna sina särskilda kunskaper om barnens situation.

Barnperspektiv som verktyg vid förändring
Om myndigheter blir medvetna om barnperspektivet ser man till att vi byråkrater tar med oss detta när vi gör analyser, utvärderingar och skissar på förslag till förändringar. De som har som jobb att aktivt förändra och utveckla vårt samhälle behöver bara lägga ett nytt ord i sin ryggsäck fylld med verktyg. Ordet är bernperspektiv och detta ord kan samsas med de andra formaten vi bär med oss. Vi tänker ju till exempl på miljökonsekvenser, intergration, gender, ekonomi och annat när vi lämnar våra rapporter och förslag.

Stöd BRIS
Barnombudsmannen

Andra bloggar om: , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

I'm impressed with your site, very nice graphics!
»