2006-05-02

Tafflig taffel när Riksdagen bjöd kungen på lunch

Bojkotta jätteräkor
På valborgsmässoafton bjöd Riksdagen den 60-årsjubilerande konungen på lunch. Måltiden intogs på Stockholms stadshus och den kungliga familjen tog sig till platsen i kalesch.

Aftonbladet redogör för hela menyn och jag reagerar starkt på huvudrätten som bestod av halstrad hälleflundra med tigerräkor, blåmusselsås och färsk potatis. Riksdagens talman, doktor Björn von Sydow höll tal och vittnade om de goda relationerna mellan kungahuset och riksdagen. Han berömde vidare kungen för återkommande och tydliga markeringar mot främlingsfientlighet och rasism.

Vad man inte tog konsekvenserna av vid menyval är att kungen har ett erkänt stort intresse för naturfrågor. Förvisso är kungen inte beskyddare av Svenska Naturskyddsföreningen men jag tror att han starkt sympatiserar med denna politiskt och religiöst neutrala organisation.

Naturskyddsföreningen jobbar aktivt för att få bort jätteräkorna på våra middagsbord. Jätteräkorna skadar naturen i tropikerna. Odling av jätteräkor orsakar skövlade mangroveskogar, förstörd jordbruksmark, förstört fiske samt stora sociala problem för dem som lever i områdena.

På denna länk kan Du se vilka restauranger som bestämt sig för att inte servera jätteräkor.

Inga kommentarer: