2006-10-09

G4S en kemisk formel eller?

I måndagsintervjun på DN.Ekonomi intervjuas bevakningsföretaget G4S:s nytillträdda vd, Monica Lingegård. G4S (Group 4 Securicor) är det nya kryptiska namnet på bevakningsföretaget Falck Security. En gång i tiden med ursprung i ABAB, statens eget bevakningsbolag.

Intresset kring de två stora aktörerna i bevakningsbranschen blev stort när G4S tidigare i år förlorade en miljardorder på bevakning och flygplatskontroll på Arlanda till konkurrenten Securitas.

I intervjun säger den nya chefen: - Prismässigt låg Securitas väldigt, väldigt bra. Men man förlorar inte en affär enbart på priset.

Tyvärr tror jag att Monica Lingegård har fel. Det var på priset man förlorade.

Jag tycker mig ibland uppleva en naivitet från näringslivsföreträdare som inte inser hur lagen om offentlig upphandling fungerar i praktiken. Förvisso är inte priset allena avgörande. Men det är definitivt den viktigaste faktorn.
I 1 kap. 22 § lagen ( 1992:1528) om offentlig upphandling anges att en upphandlande enhet skall anta antingen
1. det anbud som är det ekonomiskt mest fördelaktiga, eller
2. det anbud som har lägst anbudspris.
Vid bedömningen av vilket anbud som är det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet, skall enheten ta hänsyn till samtliga omständigheter såsom pris, leveranstid, driftkostnader, kvalitet, estetiska, funktionella och tekniska egenskaper, service, tekniskt stöd, miljöpåverkan m. m. Enheten skall i förfrågningsunderlaget eller i
annonsen om upphandling ange vilka omständigheter den tillmäter betydelse.
Omständigheterna skall om möjligt anges efter angelägenhetsgrad, med den viktigaste först.

Det är uppenbart att priset är det mest avgörande särskilt om marknadens två bjässar slåss om affären.

Inga kommentarer: