2006-10-14

Kvinnor i regeringen får löpa gatlopp


Så har handelsminister Maria Borelius, efter en kort sjukskrivning, offentliggjort att hon avgår som statsråd och lämnar bänken i riksdagen.

Kanske skall man titta lite på gubbarnas ansvar
Den 11 oktober ställde jag en fråga kring Cecilia Stegö Chilòs uteblivna tv-avgift. Rubriken var Kanske är det Stegös man som ska avgå. Min tes, vilken visade sig vara fel, var att Cecilia Stegö kanske trott att hennes man betalade tv-avgiften.

Jag går nu vidare och funderar på om handelsministern Maria Borelius kanske till del blivit offer för något hon inte fullt ut kan rå över. Helt klart har hon ett brackigt levnadssätt i överflöd surfandes på en räkmacka. Och nog har hon medvetet, stor rikedom till trots, anställt svart arbetskraft och varit nonchalant inför insiderlagstiftningen. Men när det gäller misslyckad företagsamhet och skatteflykt kring hus i Cannes och Falsterbo är det ju fullt möjligt att hon fallit offer för sin mans göranden och låtanden. Det är inte särskilt unikt att makar inom ett äktenskap delar upp sitt ansvar och inte alltid har överläggningar kring privatekonomin.

En befogad fråga är om kvinnor i högre utsträckning än män i ansvarsställning får löpa gatlopp för familjeekonomin. Borelius och Stegö är inte de första. Mona Sahlin fick gå för skitsaker och slarv och Laila Freivalds bostadsrättshistoria handlade faktisk om en familjs bostad.

Pressmeddelandet
Maria Borelius pressmeddelande där hon aviserar sin avgång reser frågetecken. Detta är värt en egen artikel.

Skärmdumpar
I går kväll gjorde jag en skärmdump på regeringskansliets webbplats som lämpligt framtida samlarobjekt. Nu gäller det kanske att göra skärmdumpar på Cecilia Stegö Chilò, Tobias Billström och för säkerhets skull Anders Borg (han är ju gammal drogliberal) och polarna som minns kan ju dyka upp ur dimmorna.

Borelius skärmdump att spara på?

Andra bloggar om: , ,

2 kommentarer:

Galaxa sa...

Precis så tänkte jag också. Om männen. Det var väl Borelius make som skrivit under på papperna om Falsterbovillan dessutom?

Per Westberg sa...

Det stämmer. Borelius man hade fullmakt att företräda företaget på kanalön.