2006-10-06

Skum formulering men bra ansats i regeringsdeklarationen

Regeringen tonar i sin regeringsförklaring ner knarket som socialt problem men har en god ansats i en ambition att missionera för en restriktiv alkoholsyn i EU.
I regeringsdeklarationen uttalas:

Att minska alkoholkonsumtionen är angeläget, inte minst eftersom den ofta bidrar till våldsbrott och övergrepp. En minskad alkoholkonsumtion förbättrar folkhälsan och minskar många sociala problem. Sverige skall också arbeta för en mer restriktiv syn på alkohol inom EU.

Oklara formuleringar
Detta avsnitt i regeringsdeklarationen tillhör inte de semantiska höjdpunkterna. Vad menar man med ambitionen: "Att minska alkoholkonsumtionen är angeläget, inte minst eftersom den ofta bidrar till våldsbrott och övergrepp." När man säger "inte minst" har man också sagt att de andra skadeeffekterna är på samma nivå. Man förklarar i alla fall att våldsbrott och övergrepp inte är ett större problem än andra skadeeffekter. Leversjukdomar, rattfyllon och spyor på gatan är också effekter av hög alkoholsituation. Men våldsbrott och övergrepp överskuggar väl ändå allvaret i problemet.

Arbeta för restriktiv syn i EU
Så avslutas då avsnittet med: En minskad alkoholkonsumtion förbättrar folkhälsan och minskar många sociala problem. Sverige skall också arbeta för en mer restriktiv syn på alkohol inom EU. Men vad är det som skall göras. Företrädare för Alliansen har ju tidigare velat förbjuda myndigheter att påverka opinionen. Socialstyrelsen kanske inte får jobba med alkoholinformation till allmänhet däribland skolor.

Det viktigaste inslaget i svensk alkoholpolitik är nog ända att värna om försäljningsmonopolet och man får verkligen hoppas att detta är en av ambitionerna för den framtida EU-politiken som uttalas. Vidare handlar EU-politiken om harmoniserade skattesatser och begränsningar i införselkvoter. När man nu säger att man skall verka för något i EU-sammanhang krävs snabb handling. Jag tror att regeringen kan lyckas. Framförallt i Italien och Frankrike växer en skepticism mot liberala alkoholtraditioner. Dessa skall ses som utflöde av en realpolitik. Människor håller på att supa ihjäl sig. Men både i Sverige och i andra länder finns krafter som gärna betecknar sig som liberala och som anser att det är var och ens ensak om han eller hon super ihjäl sig. Restiktiv alkoholpolitik, menar de, är inskränkningar i individens och marknadens frihet.

Var står de enskilda statsråden
Kvar står dock frågan om alla i regeringen verkligen står bakom en restriktiv hållning i alkoholfrågan. Att folkhälsominister Maria Larsson (kd) är pålitlig i dessa sammanhang tvivlar jag inte på. Men hur är det med de moderater som är formade politiskt i en tid då ledarsidan på Svenska Dagbladet av högerkollegan Norrköpings Tidningar tilltalades som knarkliberal. Och hur är det med de som med behållning läser Expressens ledarsida som ju den xx augusti hade ett uttalat knarkliberalt anslag.

Narkotika är också ett socialt problem inte bara ett brott
Symptomatiskt är att regeringsförklaringen inte nämner narkotika i något annat sammanhang än kriminalpolitiskt. Då finns det naturligtvis utrymme för att drogliberaler kryper fram och vill verka för att viss narkotika avklassficeras.

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: