2006-10-11

Stegös egna vänner sviker

Reinfeldt väljer att i sin ministär ta in personer med kort politisk karriär eller med en bakgrund i så kallade tankesmedjor utan rejäl förankring i partiet. Sanningen är att Reinfeldt nog vet var han ideologiskt kan placera försvarsminister Odenberg och justitieminister Ask. Men var han har handelsminister Borelius och kulturminister Stegö Chilò är osäkert.

Knepigt med Stegö Chilò
Tidigt i morse spekulerade jag i att Cecilia Stegö Chilò kanske inte själv var ansvarig för de uteblivna TV-avgifterna. Jag skrev på min blogg att det möjligen var herr Chilò som skötte räkningarna. Men efter dagens skriverier i media kan jag konstatera att jag haft fel.

Stegös tidigare kollegor ger henne inte carte blanche
Reklambranschens tidning Resumé avslöjar i dag indirekt vilka källor som ligger bakom de tätt återkommande försvårande omständigheterna för den nya kulturministern. Nya uppgifter duggar tätt och det är uppenbart att människor som funnits i kretsen av henne har bestämt sig för att stoppa Stegös karriär som statsråd. Resumé berättar om en tidigare kollega till Stegö som påstår att hon medvetet avstått från att betala TV-licens. -Jag skulle gärna bli åtalad för licensskolk, uppges Stegö ha sagt i våras. I SvT säger den tidigare kollegan från Timbro, Carl Rudbeck, att han utgår från att Stegös agerande är ideologiskt: -Hon tar avstånd från public service, säger Rudbeck.

Om man sedan betänker att Stegö Chilò fått ett stort etablisemang emot sig kommer hon att få det minst lika svårt som Laila Freivalds hade i samband med Tsunamiaffären. Sannolikheten för att det kommer mer är ju ganska uppenbar.

Partikarriär är en trygghet för statsministern
Reinfeldt har valt att i sin regering plocka in ett antal personer som deltagit i samhällsdebatten men inte alltid haft en tydlig partiförankring. Stegö Chilò lämnade t.ex. moderaterna i samband med att partiet uteslöt EU-kritikern Björn von der Esch. Om man har partiet som arena för sin debattlusta kan man vara ganska säker på att partikamraterna sluter upp, är lojala och försvarar. Men kommer man från tankesmedjorna, där konkurrensen kanske handlar om att få attraktiva konsultuppdrag, får man räkna med att kollegorna inte alltid stöttar och sluter leden vid motgång. Man sviker helt enkelt den man inte gillar.

Även de tidigare kollegorna på Svenska Dagbladet kritiserar
När man slutligen konstaterar att SvD:s kulturchef, Carl Otto Werkelid, kritiserar sin tidigare arbetskamrat å det grövsta är det svårt att tro att Stegö Chilòs statsrådskarriär kommer att bli lång. -Anständighet är det begrepp som borde ha räckt för Cecilia Stegö Chilòs överläggningar med sig själv, skriver Werkelid.

Fria Moderata Studentförbundet
Cecilia Stegö Chilò var 1982-1983 vice ordförande för Moderata studenförbundet. Vad moderata studentförbundet står för idag vet jag inte. Men helt klart är att Moderata Studentförbundet i början av 80-talet inte hade särskilt nära relationer med vare sig Moderata ungdomsförbundet eller moderpartiet. Om jag inte minns helt fel var man ganska extremliberala och lång från den hedervärda socialkonservatismen som jag uppfattar är en viktig komponent hos "de nya moderaterna".

Men minnet är uppenbart kort. Fortsättning följer. Vad står det i tidningen i morgon?

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: