2006-12-15

Best Western kastar ut porren

Martin Garlöv på bloggen Brygubben har läst tidningen Restauratören och noterar att hotellkedjan Best Western kommer att bli porrfritt från och med den 1 april 2007. Sådana besked är viktiga för oss som tillbringat halva livet på hotellrum särskilt som Best Western har många trevliga hotell i Sverige. Flera offentliga arbetsgivare, däribland Försvarsmakten, har redan en resepolicy som innebär att personalen ska boka porrfria hotell.

– Dels är vi trötta på debatten, dels finns det en efterfrågan hos kunderna om att slippa risken att se porrfilm, svarar Best Westerns vd Johan Kukacka på frågan om motivet till att ta bort porren på hotellrummen.

Tidigare hörde jag en hotelldirektör i Luleå säga att han bara ville ha ett serviceutbud på sitt hotell som alla i personalen kunde ställa upp på. Eftersom framförallt den kvinnliga personalen kände sig kränkta genom porrutbudet tog han bort dessa tjänster. Ett ganska övertygande argument och ett bra ledarskap.

Länk till tidningen Restauratörens artikel
ROKS (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) lista över porrfria hotell

Andra bloggar om: ,

6 kommentarer:

Per Hagwall sa...

Jag tycker inte att staten skall syssla med att censurera hotellkedjornas tv-utbud. Antingen är det lagligt eller så är det det inte.

Per Westberg sa...

Hej Per Hagwall
Den åsikten är du inte ensam om. Detta syns exempelvis genom att hotellen själva bestämmer och de har ett grundlagsskydd för detta.

Men kanske missade du att det inte var staten som som var framme här. Det var hotellkedjan själv.

Om det är Försvarsmaktens beslut om att boka porrfritt du tänker på måste de givetsvis få avgöra själv. Och inte är det konstigt att just militären bestämmer att porr inte ska finnas i deras verksamhet. Så var det redan när jag var i försvaret i början på 80-talet. Idag är det ännu viktigare eftersom det handlar om respekt för alla män och kvinnor som finns i försvaret.

Per Hagwall sa...

Nej Per, det är verkligen inte Försvarsmaktens sak att avgöra vad andra ser på. Det de är fria att bestämma om är om någon av deras anställda ser på porr på arbetstid. Men det handlar inte om det här, ofta måste man göra ett aktivt val för att få se på porr och skulle det inte vara så är det är enkelt att blockera kanalerna. Det räcker dock inte för de tungt beväpnade moraltanterna, för att de skall bli nöjda så skall ingen ens ha möjlighet att se på porr på de hotell som Försvarsmakten nyttjar sig av.

Hotellen väljer "frivilligt" att ta bort porren, tjenare...

Även om du tycker att det är en helfestlig idé att statens myndigheter torkar sig i baken med grundlagen och lägger sig i vad andra än deras anställda skall titta på för filmer så är det fel, principiellt fel.

Anonym sa...

Visst ska cheferna i Försvarsmakten kunna besluta vilken standard de upphandlade hotellen ska ha. Det gäller såväl porr som miljöpolicy. Lyckligtvis har det inte varit någon som helst debatt i Försvarsmakten kring detta. Moraltanterna, som du uttrycker det, Försvaresmaktsledningen består av tio män och en kvinna. Ute på förbanden har man knappast några problem med dessa beslut. Däremot har man haft problem med män som trakasserar kvinnor och en sexistisk jargong som definitivt är passé.

Ta ett snack med kompisarna i partigruppen i Bromma stadsdelsnämnd. Även Stockholms stad bokar porrfritt och det tror jag nog alla partier tycker är bra.

Vad grundlagen har med detta att göra förstår jag inte.

Återigen tycker jag att det är skitbra att Best Western kastar ut porren. Marknaden styr och hade den inte gjort detta hade vi väl fortfarande inte kunnat boka rök-fria hotellrum

Per Hagwall sa...

"Standard". Det handlar inte om bredden på hatthyllan eller om det finns varmt och kallt vatten i badrummet. Det handlar om att Försvarsmakten, en statlig myndighet, vill att alla hotellgäster på de hotell Försvarsmakten använder skall hindras att ta del av grundlagsskyddad information. Jepp, det är liksom grejen med yttrandefrihet, man skall få säga, och höra, och läsa, saker även om du eller jag tycker det är dumt eller osmakligt.

Har Försvarsmakten interna problem med folkvettet skall det också skötas internt (och huruvida porrförbud hjälper är en öppen fråga). Om det bara gällde Försvarsmaktens egna anställda de bossade runt med vore det en helt annan sak, men de kräver att ingen skall kunna se på porr.
Vad blir nästa steg? Försvarsmakten bojkottar Pressbyrån? Statliga verk och myndigheter slutar annonsera i tidningar som tar in insändare som är kritiska mot Försvarsledningen, Vägverket eller sexköpslagen?

Tyvärr vet jag att det finns moraltanter - av alla kön - i alla partier, även mitt. Men jag kommer att verka för att policyn ändras. Staden kan möjligtvis ha åsikter om vad deras anställda och förtroendevalda tittar på eller läser på betald arbetstid, men därutöver skall staden inte lägga sig i.

Här är grundlagen; Problemet här är inte att hotellen censurerar, problemet är att staten och kommunerna tycker, och trycker på för, att de bör göra det;

Regeringsformen, 2 kap
1 § Varje medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad
1. yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor,
2. informationsfrihet: frihet att inhämta och mottaga upplysningar samt att i övrigt taga del av andras yttranden,

Per Westberg sa...

Försvarsmakten lägger sig sällan i vad personalen gör på fritiden. Men så länge det handlar om arbete eller att arbetsgivaren bekostar kan givetvis även en statlig myndighet sätta begränsningar och skapa regler.

Det handlar inte om inskränkningar i yttrandefriheten. Sådana inskränkningar måste regleras i lag. Och så har man gjort. Yttrandefriheten för statligt anställda är t.ex. inskränkt genom sekretesslagen. Vidare innebär förbudet mot innehav och distribution av barnpornografi en inskränkning i informationsfriheten.

De flesta anser nog att detta är områden där det finns proportionalitet i inskränkningarna.