2007-01-17

Nej till ordningsbetyg

Pinsam reträtt av Lotta Edholm
Så otroligt pinsamt att skolborgarrådet Lotta Edholm (fp) i på debattplats i dagens DN ropar ut att ordningsbetyg ska återinföras. Och så under dagen möter hon mothugg från lärarkåren och en tveksamhet från Skolverkets chefsjurist Ingegärd Hilborn. Då backar hon enligt Ekot och säger att betyget i ordning och uppförande inte behöver stå i terminsbetyget.

Underkänt för Edholm och hennes kollegor i debattartikeln.

Nej till ordningsbetyg
Det är populistiskt att föreslå till synes enkla administrativa insatser för att bearbeta komplexa problem. Alla vi som kan jämföra skolan under 60- och 70-talet med den professionalism som lärare, trots en komplicerad arbetssituation, visar idag vet att pedagogiken och respekten för elever gått åt rätt håll. Vi fick löjliga ordningsbetyg men konstruktiva utvecklingssamtal lyste med sin frånvaro.

Varför överger lärarna folkpartiet
Som jag tidigare skrivit är det bekymmersamt att det snart sett varje vecka uppstår meningskiljaktigheter mellan lärarkåren och det parti som mer än något annat påstått sig lyfta fram skolfrågorna. Historiskt sett har många folkskollärare och adjunkter varit liberaler men idag är det inte praktikerna som styr partiets skolpolitik. I stället är det en domderande före detta officer som i mångt och mycket finns kvar i tiden som trupputbildare och 80-talets ryande på kaserngården på Älvsborgs regemente i Borås.

Varför var ordningsbetyg en 50-årig parantes
När jag är kritisk till ordningbetyg är jag det utifrån att jag har en uppfattning om varför dessa infördes på 20-talet. Det var en tid då eleverna (eller ungjävarna som man antagligen ansåg) skulle var gudfruktiga, arbetsamma och lydiga. Det var en tid då straff och vedergällning ansågs lösa problem. En tid av förtryck som vi borde ha lämnat bakom oss.

Underbetyg för SR och SvT
Jag passar också på att ge SR Ekot och SvT Aktuellt underkänt eftersom de har två stavfel i Skolverkets chefsjurists namn. Hon heter Ingegärd Hilborn och inget annat.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: