2007-01-27

Tuff valrörelse i Frankrike


Den 22 april i år väljer fransmän och fransyskor president. Beroende på resultatet kan det bli en andra omgång den 6 maj 2007. Och nu börjar det hetta till i den franska presidentvalskampanjen. Högerpartiets presidentkandidat är inrikesministern Nicholas Sarkozy som fått ett folkligt stöd genom sin hårdföra ton mot brottslighet och upplopp i franska städer (bilbrännarbusar ni vet). I Sverige har socialistpartiets presidentkandidat Ségolène Royal uppmärksammats mesta.

Men nu hettar det till ordentligt i presidentvalskampanjen. Ségolèn Royal går till presidenten Chirac och ber honom skapa ordning i valrörelsen. Hon beskyller motkandidaten, som i egenskap av inrikesminister leder polisen och underrättelsetjänsten, för att ha beordrat undersökningar av Royals kampanjkansli. Bland annat ska det ha varit frågan om en undersökning av den förre franske Greenpeaceledaren som tillhör Royals kampanjmedarbetare.

Med tanke på att president Chirac, partibroder till Sarkozy till trots, inte gillar inrikesministern är det väl inte helt omöjligt att presidenten griper in och tar Sarkozy i örat.

Ségolène Royals webbplats

BBC 27 jan, Royal renews 'dirty tricks' plea

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: