2007-03-03

Kristna fundamentalister i USA är ett hot mot miljön


Public service har sina poänger. Nu i kväll kunde man zappa från Melodifestivalen på SvT 1 till den amerikanska dokumentären Jesus Camp på SvT 2. Filmen handlar om hur de evangelikala rörelserna växer sig starka i USA för att ta tillbaka det fallna Amerika till Kristus. Evangelikala rörelser i dessa sammanhang handlar om en kristendomstolkning som bokstavstroget hävdar Bibelns auktoritet
I deras kreationistiska värld finns det inga miljöproblem. Jesus kommer tillbaka och räddar de frälsta själarna. Kreationister har föreställningen att världen skapades exakt så som berättelsen i Första Mosebok förtäljer. En kreationist tillbakavisar Darwin evolutionslärare och man är alltså övertygad om att världen skapats på sex dagar vid en bestämd historisk tidpunkt. Man har givetvis även problem med arkeologer och osteologer eftersom man tror att jorden skapade cirka 4 000 år f.Kr. Det är en tidpunkt då vi andra tror att människan introducerat plogen.

Men det värsta är att USA:s president George W Bush haft ett så starkt stöd i dessa kretsar att han ansett det rimligt att kreationism ska få undervisas i skolor och att den till och med ska kunna ersätta Darwins evolutionslära. Med en sådan utbildningspolitik är det troligt att Nobelfesterna i framtiden inte längre kommer att präglas av en sådan kraftig överrepresentation av framgångsrika amerikanska forskare.

Om dessa fundamentalister är en stark kraft i USA kommer det att bli svårt att driva en framgångsrik miljöpolitik. Ansvaret för skapelsen saknas.

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: