2007-07-09

Gotlandstrafiken igen

Socialdemokraternas partiordförande Mona Sahlin svarar på några frågor om Gotland i dagens utgåva av Gotlands Tidningar. Hennes svar om gotlandstrafiken är inte vidare uppbyggliga.

På frågan om vad hon anser om att Rikstrafiken flaggar för kortare anbudstider för gotlandstrafiken samt för enhamnsalternativ svarar hon:

Vi socialdemokrater är öppna för att diskutera såväl kortare anbudstider som enhamnsalternativ. Det viktiga är att gotlänningarna ska kunna resa till och från fastlandet under en och samma dag, vilket blivit möjligt med de nyare färjorna.

Ja, vi kan tänka oss långsammare fartyg eftersom de innebär en miljövänligare sjöfart och för att det skulle ge fler rederier chans att konkurrera om färjetrafiken. Men det måste fortfarande vara möjligt att resa till och från fastlandet över dagen.

Detta är inga bra svar för gotlänningarnas del. Enhamnsalernativet, om det nu innebär Nynäshamn, försvårar väsentligt för gotlänningarna att komma söderut i Sverige och Europa. Tillgängligheten till ön blir sämre för personer som bor söder om Norrköping. Och detta innebär i princip hela Europa. Vidare drabbas givetvis godstrafiken negativt vad det nu har för inverkan på miljön och trafiksäkerheten.

Att kunna tänka sig långsammare färjor innebär ökad flygtrafik och väsentligt försvårade transportförhållanden. Talet om att det fortfarande måste vara möjligt att resa till och från fastlandet blir en floskel så tillvida man inte menar att det räcker för Slitebon att åka till Oskarshamn och hälsa på släkten i Västervik.

Kanske borde socialdemokraterna se till att Gotlands arbetarkommun fanns med i partistyrelsens verkställande utskott. Svaren är inte särskilt Gotlandsvänliga och genomtänkta.

Och så Rikstrafiken igen
Det kan inte vara roligt att vara gotlänning. Negativa besked från socialdemokraternas partiordförande och en statlig myndighet som inte lämnat någon information om den pågående upphandlingen sedan den 26 januari 2007. Till råga på allt illustrerar Rikstrafiken sin information om upphandlingen genom att publicera en snedställd egendomlig bild på en Vikingfärja. Kanske tycker Rikstrafiken att det är kul att häcka på en finlandsfärja och gå i tax free. Men gotlänningen och vi andra som åker färja till och från Gotland ser båtarna som ett transportmedel. Törs jag säga att jag flyger denna gång.

Om Gotlandstrafiken har jag skrivit förut:
2006-12-02, Upphandlingen av Gotlandstrafiken är ett skämt
2006-09-29, Staten mobbar Gotland
2006-03-05, Upphandling in absurdum

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: