2007-07-07

Här är hårdare straff relevant

Hårdare straff för kopplare och slavhandlare
Jag tillhör inte gänget som tror att hårdare straff är rätt sätt att bekämpa brottslighet. Men när man läser DN:s artikel idag där polisens utredare vill ha hårdare straff för hallickar är jag benägen att tro att de har rätt. Inspektörerna Ewa Carlenfors (gruppchef) och Ann Martin vid Citypolisens traffickinggrupp konstaterar att både kopplare och sexköpare återkommer i brottslighet efter avtjänat straff och att det svårare brottet människohandel sällan blir aktuellt trots att förhållandena för de prostituerade utländska kvinnorna är fruktansvärda och att de befinner sig i situationer där de är verkligt utsatta i tvång.

Sexköpare
De båda polismännen noterar även att sexköparna trots upprepade brott endast döms till böter vilket naturligtvis inte är tillfredsställande. Ett kortare frihetsberövande skulle kanske få dessa män att inse att de begått en brottslig gärning riktad mot utsatta kvinnor som realiteter är utsatta för människohandel, det vill säga slaveri. Först då kanske de kan få ett perspektiv på sitt eget beteende. Som det är nu verkar det värsta straffet bestå i att polisen skickar kallelse till förhör och åklagaren strafföreläggande till privatadressen så att frun eller sambon kan fatta misstanke. Se Aftonbladet den 2 februari 2007.

Intressant att notera är att Ewa Carlenfors ser en effekt av den svenska sexköpslagen genom att många av kvinnorna föredrar att prostituera sig i Sverige framför andra länder. - Kvinnorna säger att kunderna här betalar för det de ska ha. Det är inget tjafs. De är inte våldsamma, de är hela och rena och snabba med det de gör. Har de betalat för en timme så är de klara på en kvart, säger Ewa Carlenfors. En och annan tar säkert detta uttalande som intäkt för att den svenska sexköpslagen är fel men det är i så fall en egendomlig slutsats. Snarare är det tvärtom. Sexköpslagen innebär att slaveriet blir något mindre tveksamt och det är uppenbart att just denna lag innebär att det blir lättare att komma åt koppleriet.

Norge kriminaliserar sexköp
A propos sexköp noterar jag att den norske justitiministern i onsdags sände ut en remiss med förslag om att kriminalisera sexköp i Norge. Norge följer alltså den svenska vägen men så har man också stora probelm med utbredd prostitution förenad med människohandel, främst afrikanska kvinnor. Läs mer på norska regeringens webbplats.

FBI om trafficking
Trafficking in Persons: The USAID's Response, March 2004. (pdf)


Andra bloggar om:

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det kan ju också vara så att kvinnorna föredrar Sverige eftersom lagstiftningen får även normala, hyggliga män att gå till traffickingoffer.
I samma ögonblick man slutar se kvinnor som hjälplösa geléklumpar i mäns händer, blir det självklart att den som vill prostituera sig ska få göra det och driva sin affärsverksamhet som vilken annan som helst.
Bekämpa trafficking med hårda straff och legal prostitution. KOMBINATIONEN är oslagbar.

Per Westberg sa...

Ack ja.

Frågan är hur normala och hyggliga sexköparna egentligen är. JAg vet inte.

Däremot vet jag att traffickingrelaterad prostitution är omfattande även länder där sexköp inte är kriminaliserat. Ett skrämmande exempel är Oslo med alla afrikanska prostituerade. Könshandel med tvångsinslag (läs organiserad trafficking) är till och med mer omfattande i länder som har legalt organiserad prostitution till exempel Tyskland. Förklaringen kan förstås vara den geografiska närheten till fler forna östländer.

USA har i likhet med Sverige kriminaliserat sexköp. Förvisso är prostitutionen omfattande trots hårda straff för koppleri. Men inslagen av trafficking och människohandel lär vara tämligen ovanlig. Svaret kan ligga i att man har hård immigrantkontroll när det gäller de som verkar i kriminella branscher.

Så kallat legal prostitution motverkar inte människohandeln. Exemplen Tyskland och Holland visar tydligt på detta.

Anonym sa...

Intressanta aspekter. Speciellt det med USA- det visste jag inte!

Anonym sa...

I USA är situationen inte så enkel som du beskriver Per.

Prostitution och bordeller är dessutom lagligt i några delstater och det är dessutom inte konstigt att det man brukar kalla människohandel inte förekommer i större omfattning där - landet är större än hela Europa.

Du kan dock vara säker på att prostituerade flyttar inom landet, mellan delstaterna, men det finns ingen statistik över det.

I princip all polis i Tyskland och Nederländerna, där legal prostitution funnits länge, anser att man tack vare det mycket enklare kan bekämpa avarterna.

Jag tycker personligen detta är en fråga, i grund och botten, om en vuxen människa har rätt att bestämma över sin egen kropp eller inte.

Polisens utredare i Sverige skriker på strängare straff för sexköpare... Kanskee dags att inse att lagen och tillämpningen av den avgörs i domstol och att praxis är satt och rimligen inte borde vara strängare för en som betalar för att få en tjänst utförd än för en som stjäl egendom av någon annan eller riskerar andra människors liv genom till exempel vansinneskörningar.

Ställ sakerna i rimlig proportion. De flesta som prostituerar sig i Sverige gör det helt frivilligt. Varför skall det vara olagligt?

Det är snarare en moralfråga och moral skall inte lagstiftas.

Anonym sa...

Legal prostitution motverkar inte människohandeln, nej, men jag tycker inte att poängen heller skall vara det. Poängen med legal prostitution är att skilja traffickingoffer & frivilligt prostituerade åt, så att frivilligt prostituerade inte utsätts för risker på någon annans bekostnad bara för att man skall lösa trafficking-problemet. Tyskland har en lagstiftning gällande människohandel/trafficking, lika väl som de legaliserat frivillig prostitution.

Vad tror du egentligen händer när man skärper straffen för sexköp? För det är inte bara hallickarna som skall straffas hårdare, utan sexköparna också. & detta leder egentligen bara till att hororna straffas, genom att de utsätts för fler risker i sitt arbete. Några månaders fängelse för sexköp är visserligen avskräckande, men inte så till den milda grad att "problemet" med prostitution försvinner. Utan bara så att det flyttar någon annanstans. Sexköparna blir försiktigare, med effekten att hororna tvingas utsätta sig för fler risker. Var finns det någonting bra med detta?

I USA tillämpar flera stater dödsstraff. Mördare & rånare kan givetvis inte återfalla i sina brott, men har detta hårda straff haft någon inverkan på övriga människor? Svaret är nej, för problemen med kriminalitet är fortfarande stora.

Anonym sa...

& du vet väl att lagstfitningen om koppleri gör att även hyresvärdar & sambor kan dömas, även om de inte har någon egentlig inblandning i kvinnans prostitution?

Per Westberg sa...

Det är svårt att inte ta två polismän som dagligen ser skiten på allvar.

Jag tar gärna emot källor som anger att tyska polismän "i allmänhet" anser att den legala prostitutionen innebär att avarterna kan lättare kan bekämpas. Tyska poliser brukar ju av tradition inte uttala sig i lagstiftningsfrågor.

Den norska och finska polisen har varit övertygade om att sexköpslagen är bra och nu reses krav på en sådan lagstiftning även i Estland.

Och till Candy kan jag bara säga att jag har fullt klart för mig att hyresvärdar och sambor kan dömas för koppleri. Det är ju liksom finnessen med brottet men för sambon fordras krävs att han eller hon främjar eller på ett otillbörligt sätt ekonomiskt utnyttjar att en person har tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning.

Och för hyresvärdar gäller ju att de kan dömas för koppleri om de med nyttjanderätt har upplåtit en lägenhet och får veta att lägenheten helt eller till väsentlig del används för tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning. Samtidigt som hyresvärden inte gör vad som skäligen kan begäras för att få upplåtelsen att upphöra. Det blir då tal om koppleri om verksamheten fortsätter eller återupptas i lägenheten.

Det handlar alltså inte om några rättsövergrepp utan om personer som med berått mod utnyttjar situationen. Inte sällan i utbyte mot egna sexeulla tjänster.