2007-07-09

Är kristdemokraterna den svaga länken

UPDATE 9 juli, DN, Kd kritiserar Carlgrens utspel

Efter åtta månader med en borgerlig regering tror jag att alla bedömare kan skriva under på att man trots en i grunden disparat politisk vilja har en förmåga att hålla ihop och skapa gemensamma politiska lösningar där kompromissviljan är stor.

Men Andreas Carlgrens framträdanden under Almedalen ger vid handen att det är kristdemokraterna som är den borgerliga regeringens svaga länk. I en artikel i DN säger Andreas Carlgren att det är alldeles uppenbart att om vi ska vi få ner utsläppen från bilarna så kommer kostnaderna för att släppa ut koldioxid från bilarna att behöva öka. Detta behöver i sig inte innebära just högre bensinskatt men frågan är vad det annars skulle vara.

Hägglund manövrerar skickligt kristdemokraternas abortmotståndare men kommer sannolikt inte att ha lika lätt att hantera partiets bensinskatteopportunister. Kristdemokraterna gick ju i valrörelsen ut med krav på sänkta bensinskatter då det ju var att kräva sådant. Nu ett år senare är läget annat men många valde givetvis krsitdemokraterna just på denna grund. Väljare som kristdemokraterna sannolikt förlorar för alltid om man sviker löfet. Hägglund drog ju i valrörelsen ned applådåskor när han berörde bensinskatten i sina oktanstinna valtal på torg runtom i landet. Men sedan blev han statsråd och glömde sitt vallöfte. I stället höjdes bensinskatten lyckligtvis med nio öre vid årskiftet. Statsrådet Odell skrev oförsiktigt på en lista från MRF mot höjda energiskatter innan han satte sig på den ansvarsfulla taburetten för att ta ansvar för verkligheten.

Fortfarande njuter jag av att kolla in bensinskatteupprorets som inte verkar haja något av att de inte fått tid för audiens hos finansministern trots att de stått på kö i 271 dagar. Kolla farbröderna webbplats.

Stå på dig Carlgren.

DN, Miljöministern: Skatten på bensin måste höjas
DN, Bensinpriset kan dubblas

Carlgrens Almedalstal

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: