2010-05-26

Hur ska prinsens efternamn försvinna?

TT låter nu berätta att herr Westling kan komma att tituleras "Ers Kungliga Höghet Prins Daniel". Det är kungen som bestämmer detta.

Jag är mer nyfiken på vad prinsen kommer att heta i efternamn. Kungafamiljen är folkbokförda som alla andra och har personnummer men traditionen bjuder att de i folkbokföringen inte bär något efternamn. I stället ersätts efternamnet med en asterisk. Att de sedan på racerbilen eller i diplomatpasset kan bära släktnamnet Bernadotte i vissa fall är en annan sak.

Men grejen är att det numera saknas stöd i lag för att ta bort ett efternamn för någon. Vad kommer prinsen att heta - Westling?. Jag tror inte att regeringen har förordningsrätt på detta område.

DN, Sydsvenskan, GP, Aftonbladet, Expressen, Dagen

9 kommentarer:

Anonym sa...

Det står inget efternamn i passen heller.

Rolf Nordahl sa...

Nog det dummaste man hört: "Kunglig höghet från Ockelbo"

I rättvisans namn, borde kungen ge tillbaka titlarna till Sigvard (postumt då förståss) och Karl Johan, som orättmätigt tagits ifrån sina prinstitlar. Att göra en sopåkare från Ockelbo till Kunglig Höghet är rena löjet.

Avinor sa...

Menar du inte "en asterisk" och inte "en prefix"?

Per Westberg sa...

Asterisk
Självklart
Tack *

Anonym sa...

Kan bara instämma med Rolf Nordahl.
Om nu Viktoria tvunget måste få sin Daniel får hon väl abdikera och låta Carl-Philip ta över.

Daniels mamma har säkert haft ett mycket stort inflytande på händelseförloppet. Det var ju enligt uppgift hon som jobbade på det när kungen och drottningen inte trodde på det. "Här kommer vår son "Hans Kungliga Höghet Prins Daniel". Stoppa den här cirkusen!

Bo
rojalist

Anonym sa...

I och med att Konungen fritt delar ut dessa rikets högsta titlar förlorar de sitt värde. Det är illa nog att några jakobiner från en fransk håla uppbär våra mångtusenåriga kungatitlar, men att bokstavligen vem som helst utan vare sig bildning (Daniel) eller vandel (Jonas) beströs med bördstitlar som är de mest framstående svenskar ouppnåeliga, är rena farsen.

Förståeligt att Daniel tackar och tar emot (en social karriär jämförbar med Jean Baptistes?) men kan ingen juridiskt kunnig person hjälpa familjen från att begå denna historiska fadäs. Vad hände med 1974 års grundlag?

Carl v S, monarkist mer än rojalist

Dag T. Hoelseth sa...

Hva er din kilde for opplysningene om at etternavnet til de kongelige erstattes med en asterisk i Folkbokföringen?

Dag T. Hoelseth

Per Westberg sa...

Min källa är den svenska folkbokföringen. Jag har sett det själv.

Dag T. Hoelseth sa...

Tackar! Ikke dumt å ha muligheten til å sjekke folkbokföringen! Da kan du kanskje bekrefte at prins Daniels fullstendige navn er Olof Daniel og ikke Daniel Olof, som Kungahuset.se (http://www.kungahuset.se/kungafamiljen/hkhprinsdaniel.4.40e05eec12926f2630480004311.html påstår?

DTH