Nu är det dags att gräva i SvT:s grävande journalistik och programmet Uppdrag granskning
TV-programmet Uppdrag granskning kan ha medverkat till att minska skyddet för barn som utsätts för kränkningar, våld och övergrepp. År 2002 sände man ett tendentiöst program med budskapet att ruskiga socialtjänstemän och känslolösa, närmast kriminella, fritidspolitiker i Oskarshamn tvångsomhändertar barn på lösa boliner. Programmet fick förvisso viss kritik i Granskningsnämnden men kanske borde man nu granska hur detta program kan ha påverkat allmänhet, tjänstemän och negativt och därmed minskat tilltron till det system som skall skydda barn från övergrepp och vanvård.
Från Yngsjömordet till tioåriga Bobby
Den 20 februari skrev Kyrkoordnaren artikeln "Den arma qvinnans tårar och böner rörde dem alls intet". Citatet var hämtat från Hanna Johansdotters gravsten på Brösarps kyrkogård. Hanna var offret i det s.k. Yngsjömordet 1889. Ett händelse som inte får förblekna utan skall visa oss på människans grymhet och offrens utsatthet. Jag drog i artikeln paralleller med det fullständigt bisarra illdåd som drabbade den tioårige pojken Bobby 2005/2006.
I dag började rättegången mot Bobbys mor och hennes sambo. Det är svårt att ta till sig åklagarens gärningsbeskrivning och det är närmast obegripligt att ingen i omgivningen reagerat. Men kanske har medias tveksamma bild av socialtjänsten bidragit till detta faktum. Media har inte alltid gett en saklig bild av vårt gemensamma ansvar att reagera när vi misstänker att ett barn far illa.
Anmälningsskyldighet
I samband med rättegången förs i media en debatt om mordet hade kunnat undvikas. Man försöker hitta andra syndabockar vid i sidan om gärningsmännen och frågan som ställs är om skolpersonal och myndighetsföreträdare borde ha gjort anmälan.
Alla som professionellt har kontakt med barn och unga har en klar och tydlig bild av 14 kap. 1 § socialtjänstlagen (anmälningsskyldigheten). De sätter alltid barnet i centrum och de har tilltro till socialtjänsten och det rättssystem vi har.
Uppdrag gransknings reportage kan ha lett till misstro
Däremot träffar jag ofta på att vi i allmänheten har en misstro till systemet. Det är inte orimligt att tänka att någon kanske misstänkt att Bobby for illa. Det är inte heller orimligt att tro att de funnits medmänniskor som underlåtit att delge socialtjänsten sina misstankar. Slutligen är det inte heller osannolikt att sådana program som Uppdrag granskning bidragit till allmänhetens misstro. Ingen vill väl medverka till att ett barn tvångsomhändertas på felaktiga grunder.
Skyddet för barn kan beskrivas som:
1. Alla och envar bör anmäla om man misstänker att ett barn far illa. De som i sin yrkesutövning arbetar med barn har en skyldighet att anmäla.
2. Socialtjänstens personal är erfarna och sätter barnet i första rummet.
3. Den vanligaste insatsen från socialtjänstens sida är att tillskapa olika former av stöd för familjen.
4. I de ovanliga fall där man tvångsomhändertar barn sker det en rättssäker prövning av domstolar.
Tveka inte att kontakta socialtjänsten om Du misstänker att ett barn far illa.
Läs Radionämndens granskning av Uppdrag granskning
SvD 2002-12-11
SvD 2002-12-15
Socialarbetare i Oskarshamn ger en bra beskrivning av sitt viktiga arbete
Sakfrågan kvarstår. Uppdrag gransknings beskrivning av händelserna i Oskarshamn ledde att bl.a. till att socialnämnden ordförande fick motta en mängd mordhot. Tjänstemän och politiker framställdes i programmet som kriminella. Efter ett sådant program kan vi i allmänheten bygga upp en misstro mot systemet. De som yrkesmässigt arbetar med barn kan skrämmas att göra sin plikt, d.v.s. anmäla misstankar om missförhållanden. Ingen vill väl ha sin passbild i ett inslag i Uppdrag granskning.
2006-05-09
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar