2012-03-13

Nyhetsrapporteringen kring Lundin Oil spårar ur

Att Carl Bildt tidigare suttit i Lundin Oils styrelse är givetvis försvårande när det gäller hans oväld som utrikesminister. Särskilt som företag inte lyckats övertyga att man inte är smittad av över brott mot internationell lag i samband med prospektering i Sudan. Bildt har en enastående förmåga att skaka av sig kritik trots att han i sitt försvar är insinuant, impertinent och oförskämd.

Men i sin iver att kunna avslöja något kring Lundin går media så långt att man undergräver sitt eget förtroende. Med rubriken "De delar på oljevinsten" visar Aftonbladet bilden på 13 statsråd och man får givetvis uppfattningen att de sitter med stora aktieinnehav i Lundin Petroleum. Men i själva verket handlar det om att de utpekade statsråden har andelar i aktiefonder som i sin tur har gjort satsningar i Lundinsfären.

Detta är en ickenyhet och det skulle förvåna mig om inte reportrarna på Aftonbladet var i samma situation. Sanningen är ju att halva svenska folket har andelar i de fonder som anges. Att även TV4 tar upp denna pseudonyhet är obegripligt.

1 kommentar:

Leif Ekstedt sa...

Bra analys av verkligheten.