2006-06-22

Hur är det med människovärdet i de forna öststaterna?

Om en dryg månad startar Stockholm Pride. Stockholmarna glädjs med homo-, bi- och transsexuella som får fira och ha kul. Pridetåget är en höjdpunkt i glädje och upptåg.

Men det finns svarta moln på himmelen både här hemma och utomlands.

Polen har nyligen fått en utbildningsminister från ett ruggigt högerextremt parti med mörka rötter i 30-talets antisemitism. Partiet heter Polska familjeligan och de har ett ungdomsförbund med nära relationer till skinheadsrörelsen.

Och det har inte dröjt länge innan dessa mörkermän markerat att man inte sympatiserar med tanken på alla människors lika värde. Karlen basunerar ut att han skall stoppa homosexuellas rätt att organisera sig på skolor och han motsätter sig en polsk version av ett material som tagits fram inom EU-kommissionen för att värna om mänskliga fri- och rättigheter.

Måtte inte detta polska misstag innebära svårigheter för andra östländer att komma in i den europeiska unionen. Det är dags för EU att granska demokratin i Polen och för Europarådet att kolla respekten för Europakonventionen. Det är inte bra för Polen när man valt högerpopulister som företrädare för sitt stora betydelsfulla land.

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: