2011-08-15

Brottslingars anhöriga är också brottsoffer

Återigen namnpublicering av en mördare. Allmänintresset har blivit rena rama bugyjumpen. En lång gummisnodd.

Men var finns ansvaret när Expressen nu i kväll låter publicera en intervju med en mor som har en son som idag dömts till nio års fängelse för ett avskyvärt brott. Modern säger kloka saker men borde få vara ifred. Redaktören har klart för sig vad hon skriver. Men en mor är inte helt tillräknelig i sina handlingar en dag som denna. När en anhörig döms till nio års fängelse rasar världen.

De pressetiska riktlinjerna säger att man alltid ska visa brotts- och olycksoffer och deras anhöriga största möjliga hänsyn. Därvid ska media noga pröva publicering av namn och bild med hänsyn tagen till offren och deras anhöriga.

Brottslingars anhöriga är också brottsoffer. Stor tragik blir bara större.

2 kommentarer:

Angelica Karlsson sa...

TACK Per! Väldigt viktigt och bra inlägg. Ibland verkar det som att svensk media (och även svenskarna generellt?) anser att vi har alla möjliga former av arvssynd.

Qallafjottir sa...

1. Vem som är "tillräknelig" och ej avgör sannolikt bättre de som har personlig kontakt med modern, dvs redaktionen. 2. Det är märkligt att läsningen av begreppet "hänsyn" så automatiskt blir att publicering ska undvikas. Varje fall för sig naturligtvis, men hänsyn kan faktiskt också vara det motsatta, att publicera.