2011-09-21

Nu överreagerar Samernas Riksförbund

Samernas Riksförbund upprörs över att DN i tisdags hade en annons för BYGGMAX föreställande en namngiven same och med texten "same same men billigt".
– Skulle det vara okej om man använde svarta amerikaner för att sälja ost, eller använda judar för att sälja något som inte alls har med judar att göra, säger Ragnhild Svonni på Samernas riksförbund (SSR) till Norrländska Socialdemokraten.

Men detta är väl ändå en kraftig överreaktion. Givetvis ska man inte göra sig lustig över något så fint som samisk tradition och kultur. Men det blir närmast patetiskt om man betänker hur Samernas Riskförbund själva kämpar för att bevara samekulturen. Svenska Samernas Riksförbund är en politisk obunden intresseorganisation för rennäringen och samiska näringslivs- och samhällsfrågor. Men beskriver samisk kultur som särskilda näringar och att ha dåliga skämt kring ordet same är inte värre än att skoja med präster, poliser, brandmän och byråkrater i reklamsammanhang. Det får man tåla.

Väsentligt allvarligare trakasserier av samer är hur barn får höra okvädingsord i skolan och att folk i allmänhet kan fälla kränkande kommentarer om samer.

Eftersom samekultur i mångt och mycket handlar om näringen i samebyarna får man nog tåla en del. Särskilt som man från SSR:s sida upprörs över hur andra än samer gör pengar på sameturism och falsk sameslöjd. Bottenmärket blir SSR:s kanslichefs kommentar i Dagens Handel:
– Tyvärr är det väldigt många som vill använda samer för att sälja saker som inte har med oss att göra, konstaterar hon.

Det gäller att skilja på kränkning och kränkning. SSR tänkte inte till innan de reagerade. Det blir nästa vämjeligt när kanslichefen insinuerar att mannen i samedräkt på annonsbilden inte tillfrågats. Detta tillbakavisas av annonsbyrån. Hade kanslichefen varit lite påläst hade hon varit lite försiktigare. Som annonsmakare vet man att det är straffabart att använda utan samtycke använda någons bild eller namn i marknadsföring. Lag (1978:800) om namn och bild i reklam

Det blir alltmer uppenbart att SSR:s kritik inte handlar om etnisk kränkning utan att man retat upp sig på att samiska attribut används i reklam utanför den samiska näringen.

13 kommentarer:

susanne sa...

Detta var väl inte mycket att uppröras över.
OK, man ska inte tåla allt man läser eller hör, men utan ironi blir livet trist

Anonym sa...

Ja, men herregud. Vill samerna bli totalt utskrattade och aldrig mer tagna på allvar. Är de verkligen så totalt humorbefriade - hade jag inte trott!

erkan sa...

Man lär sig nya saker hela tiden. Jag visste inte att brandmän, poliser och präster räknades som ursprungsbefolkningar. Jag har hela tiden trott att det var yrken man väljer, inte en etnicitet man föds till. Spännande och vasst Per.

Anonym sa...

Håller med, inte ens om Byggmax hade använt den mer vågade frasen "brädlapp, brädlapp" hade det varit mycket att gnälla om.

Per Westberg sa...

@Erkan Min point är att om man läser vad kanslichefen säger är hon sur för att andra näringar använder samer i sin reklam. Det är en ganska protektionistisk hållning och att påstå att det är kränkningar känns minst sagt egendomligt. Det vore bättre om man lyfte fram verkliga kränkningar. Barn som mobbas på kyrkogårdar, äldre som inte får chans att tala samiska på äldreboendet.

Pelle sa...

Tankarna förs till andra marknadsförningskampanjer som t.ex. Jappreklamen som visade en Rastafarikille som knuffar ned en bil över en klippkant. Här används en svart rastafari för att sälja godis! PANIK!

Anonym sa...

Per, Så länge inte sverige följer FNs rekomendationer och skriver under ILO-konventionen 169 om ursprungsbefolkningars rättigheter, tycker jag att det är upp till samerna och inte dig att tala om när de blir kränkta.

Karl sa...

Jag håller helt med om det Anonym skriver här ovan. Jag är själv inte same, men jag har flera samiska vänner, och jag reagerade starkt när jag såg annonsen.

För mig var det genast självklart att den skulle väcka starka reaktioner. Skulle annonsmakarna ha haft någon som helst kunskap om samisk kultur så hade de också kunnat förutspå att de skulle få kritik. Men det hade de tydligen inte.

Vi lever i ett land där den samiska kulturen gång på gång åsidosätts för andra intressen. Samer får mer gehör i Bryssel än vad de får i Stockholm. Men det är inte bara det. Det är också att svenskar ständigt visar på just den här okunskapen om ursprungsbefolkningen. Det finns självklart många positiva undantag men i norr möts samer ändå allt för ofta av markägare och andra som lever nära dem men som ändå inte förstår deras kultur. I södra Sverige möts samer av förvåning bland människor som knappt vet att de existerar. Och sedan när då samer syns i landets största dagstidning så är det i formen av en dålig ordvits från en billighetskedja.

Däremot tror jag faktiskt att du har helt rätt i att samma annons hade fungerat utmärkt om det hade handlat om ett samiskt företag. Men orsaken är inte det som du skriver. Orsaken till det är att det i så fall hade varit samer som bjuder på sig själva. Det hade varit svenskar och samer som skrattar tillsammans och inte svenskar som sprider en nidbild av samen som något exotiskt att peka på.

För övrigt är det inte alls konstigt att det insinueras att mannen på bilden inte har ifrågasatts. Till skillnad från dig så förstår Ragnhild Svonni att Kuhmunen aldrig skulle ha ställt upp på det där om han hade känt till upplägget. Den senare har dessutom efteråt sagt att han inte hade förstått att det här skulle användas i ett reklamsammanhang.

Och du är väldigt fel ute när du säger att samisk kultur "i mångt och mycket" handlar om näringen i samebyarna.

Jag tror du skulle behöva göra en liten resa genom Sapmi.

Per Westberg sa...

Jag tror nog att jag kan säga att jag besökt Sapmi mer än de flesta. Och när jag talar om Samebyarna menar jag givetvis denna särskilda typ av juridisk person. Väldigt många rättigheter tillkommer just medlemmarna av samebyn.

Per Westberg sa...

Och att den svenska rätten erkänner sambyn tycker jag vi ska vara stolta över även om det i sig kan uppfattas diskriminerande av samer som inte tillhör någon samby.

Verddeviessu sa...

Läs mer om diskriminering och rasism mot samerna på http://verddeviessu.blogspot.com/ eller på www.verddeviessu.org

Anne-Saara sa...

Visst skojas du väl ändå när du säger att vi får tåla att det dras skämt, och visst menar du väl knappast allvar när du jämställer att vi föds in i en etnicitet med yrken??Eller tycker du att det är helt okej att man faktiskt får tåla "skämt" om man föds som same/mörkhyad/asiat/ryss osv?Får kvinnor som blir våldtagna skylla sig själva med för att dom har ett underliv??

Jag håller inte med.Inte alls.Och det ska gudarna veta att jag hört dom flesta"skämt".Det har hela min familj.Faktiskt hela släkten.Inte vet jag om jag någonsin tyckte att det kändes okej när pojkarna i klassen gjorde "roliga" små ramsor om hur vi lappflickor har den på sned.Inte heller är det okej när sonen kommer hem med arg för att barnen i skolan dragit"roliga skämt".Eller när min chef drog ett, i sina egna öron, hysterisk roligt skämt om just frasen "same same, men billigt" där poängen gick ut på att vi lappar kunde gott kosta lite mindre för staten.

Och inte är det konstigt heller att det får fortgå-människor som du, med din inställning, lär nästa generation att det är okej.Det är okej att kränka andra människor för något man föds in i, och tål dom inte det, så får dom skylla sig själva.
Din poäng kan måhända ha varit att påvisa en i dina öron illalåtande klagolåt från en organisation, men i realiteten så säger du att alla vi PERSONER som blev påhoppade får skylla oss själva.Att du sen hänvisar till att du "varit mycket i Sapmi", menar du att du vet vad du talar om för att du varit i Sapmi?
Jag har varit i Danmark-det innebär inte att jag vet hur danskarna fungerar.
Jag har varit på Island-jag vet ändå inte hur islänningarna tänker.Rätta mig gärna om jag missuppfattat dig, jag hoppas verkligen att jag gjort det.

Per Westberg sa...

Jag har sett kränkningar av samer och jag har hört förakt och fördomar. Det ska bekämpas genom att uppmärksammas och påtalas. Men om man tycker att sådan här löjliga ordlekar är att lisktälla med den allvarliga diskriminering som sker blir ordet diskriminering degnererat.