2006-02-27

Recensionernas språk

DN:s Martin Nyström recenserar den 27 februari 2006 Kungliga Operans nya uppsättning av Valkyrkian (Regi Staffan Valdemar Holm). Nyström verkar nöjd med föreställningen men ibland är det lite svårt att leva sig in i recensentens bilder. Jag förstår inte riktigt vad som avses med "En Wagner inkapslad i och reducerad till den borgerliga teaterns undertryckta sexualitet och finkalibrerade psykologi".

Klockrent?

Rubrikskrivarna på Dagens Nyheter verkar distansera sig något från Nyström när de skriver ingressen till recensionen: "Wagners "Val­­kyrian" har blivit ett instängt kammardrama på Kungliga Operan. DN:s Martin Nyström kippar efter luft och får slutligen lön för mödan."

Men jag anar vad Nyström menar när han beskriver Nina Stemmes sång med texten: "en sådan vidunderlig låga och kraft att det skälver från scenen som av en sprickbildning i ett bergsmassiv". Det är nog läge att fråga geologerna om människan överhuvudtaget kunnat höra en sprickbildning i ett bergmassiv. Men nog lär det ha låtit och skakat när Alperna bildades. Det förstår jag.

Jag tycker att det ligger närmare tillhands att jämföra storartad sång med en jordbävning.V

Vad tycker Du?

Inga kommentarer: