2006-02-26

Svenska Fotbollförbundet har tappat s:et

Svenska Fotbollförbundet kritiseras i dagarna för sin hantering av biljetter i fotbolls-VM. Jag förstår dem som blir besvikna över att "bara" få option till biljetter om Sverige kommer till final. Men å andra sidan kommer de att få jättekul om det omöjliga inträffar.

Svenska Fotbollförbundet har valt att stava utan "s" i Fotbollförbundet. En sökning på Internet ger vid handen att vi får 38 000 träffar på det felaktiga Svenska Fotbollsförbundet och 287 000 träffar på den korrekta stavningen Svenska Fotbollförbundet. Enligt gängse skrivregler skall namn på vetenskapliga institutioner, förbund, föreningar, klubbar, högskolor, intresseorganisationer och tidningar anpassas till den stavning som de själva använder. Exempel: Arbetsgivarföreningen, Fotbollförbundet, Landsorganisationen, Publicistklubben, Operan, Folkets Hus, Tidningarnas Telegrambyrå, Svenska Dagbladet och så vidare.

Det är alltså inte helt ovanligt att man även stavar med versaler där så inte ska ske enligt språkbruket. Ett annat exempel på detta är Svenska kyrkans Församlingsförbund som är det officiella namnet på Församlingsförbundet. I kyrkoordningen väljer man dock att stava namnet "Svenska kyrkans församlingsförbund".

Språknämnden förklarar på vidstående länk varför man säger fotbollsplan med "s" samtidigt som man säger volleybollplan utan "s". Språknämndens frågelåda

Inga kommentarer: