2011-02-01

Det finns inget homosamhälle

Vid sidan av förskolebarnen är det svenska homosamhället Melodifestivalens främsta tillskyndare,skriver Svenskans Tobias Brandel idag. Artikeln som sådan är värd att reflektera över och handlar om att schlager är populärt bland många hbt-personer. Nu är det nog så att det är många andra än förskolebarn och homosexuella som gillar schlager men det är värt att fundera på schlager som ett attribut.

Samhälle är ett ord som används i tid och otid och den sociologiska definitionen är att ett samhälle är en grupp av individer som lever förenade av ett nätverk av sociala relationer, och som är mer eller mindre avskiljt från andra samhällen. Att då använda uttrycket bögsamhälle är olämpligt. Det känns lite exkluderande.

SvD, Bögarna kramar sin skräpkultur

3 kommentarer:

Christina Meltin Westerlund sa...

Håller naturligtvis med dig! Trodde nog att en morgontidning höll sig för god för sånt trams!

Anonym sa...

Schlagerkulturen är omfattande bland bögarna, oavsett om man vill klistra ordet "samhälle" eller någonting annat på det. Ingen slump att man i svenska språket är tvungen till att använda engelskans "community" för att hänvisa till en minoritetsgrupp i samhället (= society; Gesellschaft). Så, Per, om det bara är en fråga om termer, känn dig välkommen att föreslå ett bättre ord.
Christina: artikeln var relevant och intressant, till skillnad från mycket annat som Svenskan väljer att trycka. Höll du med Per utan att ha läst artikeln?

Per Westberg sa...

Ja man skulle till exempel kunna säga "bland hbt-personer" eller bland "bögar".