2011-06-12

Idag hade Svenska kyrkan 16 domkyrkor

I Svenska kyrkan finns 13 stift, 14 biskopar och 15 domkyrkor. Denna udda ekvation förklaras av att det i Uppsala stift finns två biskopar, en biskop och en ärkebiskop. Förutom de tretton stiftsstädernas domkyrkor finns också en domkyrka i Mariestad (superintendentia 1583-1647) och en i Kalmar (stift 1603-1915). Fast Nationalencyklopedien räknar inte Kalmar och Mariestads domkyrkor till domkyrkorna.

Blixtnedslag slog ut orgel
Idag gjorde sig Mariestads domkyrka påmind. Ett blixtnedslag i domkyrkans torn slog nämligen i onsdags ut datorn till den nyrenoverade orgeln. En orgel som invigts bara tre dagar innan. Experten Stellan Kronberg är kritisk till åskledare på kyrkorn. Men om jag förstår honom rätt är det just åskledare som tråcklas in i kyrkotorn som är problemet.

Präst- och diakonvigning i Östersund stora kyrka
Präst och diakonvigning sker i allmänhet i stiftets huvudkyrka - domkyrkan. Men Länstidningen i Östersund berättar att Stora kyrkan i Östersund idag var platsen där två präster och tre diakoner vigdes av biskop Tuulikki Koivunen Bylund. Härnösands domkyrka renoveras just nu och man kan alltså på goda grunder hävda att Östersunds stora kyrka idag fungerade som domkyrka. Svenska kyrkan hade alltså 16 domkyrkor idag.

Ska man var lite snäll kanske man kan säga att Dalby heligkorskyrka utanför Lund också är en domkyrka (1060-1066).

SR P4 Skaraborg, Åskledare bakom orgelproblem

Inga kommentarer: