2011-06-12

På gränsen till förtal

Aftonbladet publicerar idag en text som lyder "Landstingsdirektören på pr-resa hos porrkungen Berth Milton i Barcelona". På ett tendentiöst och onyanserat sätt skriver man vidare att politikerna drar ner på sjukvården samtidigt som de låter tjänstemännen resa jorden runt för miljontals skattekronor.

Man tar sig för pannan. Inte för att det går att försvara en person som super sig full och gör bort sig på porrklubb i Spanien. Men det är högst olämpligt av Aftonbladet att tala om "Landstingsdirektören" i bestämd form. Om man är något påläst vet man att landstingsdirektör är synonymt för en bestämd befattningshavare, nämligen den högste förvaltningschefen i ett landsting. När man då skriver "landstingsdirektören i Skåne" pekar man just ut en bestämd person. Nu råkar landstingsdirektören i Skåne vara regiondirektör eftersom Skåne fungerar som region. Eftersom denna historia inte handlar om regiondirektören är det näst intill förtal som Aftonbladet ägnar sig åt.

Googlar man lite kan man konstatera att historien om direktören som deltar i "lap dance" har sin koppling till "Invest in Skåne". Invest in Skåne är en del av marknadskoncernen Business Region Skåne som ägs av Region Skåne (85%) och Skånes kommuner (15%). Ganska långt från landstingsdirektören och inget tyder på att karlen betalt sitt porrklubbsbesök med skattepengar.

Att region Skåne marknadsför sig utomlands är tämligen naturligt och innebär givetvis på lång sikt att skatteintäkterna ökar. Att som Aftonbladet sätta vård mot marknadsföring är absurt. Skåningarna är nog stolta över sina framgångsrika företag, att fler företag lockas till regionen och att man är ett expansivt område.


1 kommentar:

Bengt O. sa...

När jag klickar på länken kommer jag till en sida som i vänstermarginalen har en massa reklam för scientologins grundare. Vd är det fråga om? Ger ett ytterst oseriöst och obehagligt intryck.