2011-09-19

Löjliga tysta minutrar

Dagens allsvenska fotbollsmatch inleddes med tio tysta minuter för svensk fotboll. Detta kan ju låta värdigt om man betänker hur man inför flera matcher i hockeyns elitserie i förra veckan hedrade Stefan Livs tragiska död. Men i själva verket handlade det om en högst egendomlig manifestation. Bakgrunden är att supporterklubbarna inte kan sätta ned foten och i tillräcklig utsträckning ta avstånd från de tragiska händelser som tvivelsutan kan betraktas som huliganism. Enligt ett gäng supporterklubbar är det fel på regeringen, riksdagen, Svenska Fotbollförbundet och Föreningen Svensk Elitfotboll. I sitt upprop som manifesteras i tio tysta minuter tar man avstånd från:

- Enskilda individers illdåd, allt från inkastade föremål till läktarvåld.

- Kollektiva bestraffningar på otydliga grunder.

- Oproportionerliga rubriker och allmän hetsjakt i media.

- Politiska beslut som gör det svårare att gå på fotboll och hotar rättssäkerheten.

- Den framtid vi kanske går till mötes om fotbollspubliken fortsätter att ses om ett problem istället för en tillgång.
Det är för väl att man tar avstånd från enskilda individers illdåd men de följande punkterna är ren rappakalja som snarare understödjer beteendet hos de enskilda individer (och de är ganska många) som man säger sig ta avstånd ifrån. Supporterklubbarna bekymrar sig över reducerad eller borttagen ståplats, förbud mot nidramsor, personliga biljetter, anmälningsplikt, förbud mot tifo och åldergränser på läktaren. Enligt min mening ganska rimliga effekter när fotbolllen i såg hög utsträckning är förenad med bus.

Ett exempel på hur supporterklubbarna reagerar är hur Järnkaminernas vice ordförande yvas över riksdagens beslut att uppdra till regeringen att lägga fram ett lagförslag om anmälningsplikt för de som fått besöksförbud vid matcher. Han tycker att det är "obehagligt" med lagar som stiftats mot vissa grupper.

För det första verkar ABC:s reporter tro att lagändringen är genomförd. Även om jag själv är kritisk till hur en riksdagsmajoritet talar om för en regering vad denna i detalj ska göra är ju supporterklubbens funktionärs uttalande häpnadsväckande. Det handlar inte om någon lagstiftning mot vissa grupper. Det handlar om en eventuell lagstiftning mot enskilda individer som innebär fara för andra och som visat att de inte räds ta till våld.

Det är nog tur att man inte behöver gå på fotboll och känna sig tvungen delta i en fullständigt missriktad aktion. Supporterklubbarna verkar just nu vara de vänner svensk fotboll inte vill ha. Det är bekymmersamt.


5 kommentarer:

Anonym sa...

Här skjuter du väldigt snett på bollen.

Det är självklart oroväckande att lagar införs i Sverige som endast pekar sig mot vissa målgrupper. Varför införs det inte anmälningsplikt för andra målgrupper där Sverige har ännu större problem? För ärligt talat: Huliganismen i Sverige idag är nästintill obefintlig.

Göteborgare som jag är så har vi inte haft ett enda huliganslagsmål på matchdag iår. Inte ett enda! Vad jag kan minnas har det inte delats ut några slag uppe i Stockholm heller? För man kan allvarligt talat inte kalla några tölpar som slåss i en grushåla en onsdagkväll ute på landsbygden för ett fotbollsproblem?

Däremot har det varit ett extremt stort problem under 90-talet då det slogs hej-vilt på fotbollsmatcher ibland och under matchdagar. Men under 2000-talet har fotbolls-supportrar tagit ett stort avstånd ifrån våldet och det är idag - som jag sa - nästan obefintligt. Detta har till stor del till att göra med Sveriges första dödsfall under 2002, efter det kände man verkligen att hela Fotbolls-sverige slöt upp tillsammans mot att stoppa våldet på matchdagar.

Sen tycker jag att det är hemskt och förstår ingen poäng med att smälla av bangers inne på en arena och det är bangers som varit det stora problemet iår. Men det som varit ett ännu större problem är att SvFF tacklat problemt helt fel. Avbryta matcher och att straffa kollektivt, ett riktigt plattfall.

En enstaka supporter ska aldrig någonsin ha makten att kunna avbryta en match. ALDRIG! Man kan inte lägga den makten hos någon, för det finns alltid idioter som vill hamna i centrum oavsett om det är en allsvensk match eller ett tvprogram som heter Idol. Det är helt galet att en person ska kunna förstöra för 20 000 personer! Här tycker jag man ska straffa individer stenhårt i domstol.

Jag är ingen blåögd supporter som förnekar allt ont och hävdar att allt är bra. Men i media blåser man upp allting av ickehändelser.

Men jag har en god känsla inför framtiden, det enda som oroar mig är förbundet. Verkligen en samling inkompetenta personer!

Per Westberg sa...

Nu är jag inte säker på att anmälningsskyldighet håller rent konstitutionellt. Men att det skulle vara lagstiftning mot en speciell grupp är nys. Det åtgärder mot enskilda brottslingar. Dessutom finns anmälningsskyldighet i till exempel utlänningslagstiftningen.
Att det inte händer något i samband med matcherna är nog en klar underdrift. Idag har det varit fler brott mot ordningslagen där man dragit smällare, vidare allmänfarlig vårdslöshet en masse inne på Råsunda. Vidare ett antal fall av våldsamt upplopp, skadegörelse, misshandel, förberedelse till misshandel. Brott mot knivlagen och narkotikabrott kan inte alltid rapporteras.

Andreas sa...

Jag har svårt att tro att du är särskilt bekant med supporterkulturens utveckling i Sverige. Dina påståenden visar på okunskap om vilka som begår brott i samband med fotboll och i vilken utsträckning de begås.

Den mesta av supporterklubbarnas tid går att motverka våld, genom möten med föreningar, myndigheter, fotbollsförbund och supportrar. Ditt påstående om att supporterklubbarna inte tar avstånd från huligansim är närmast att betrakta som ett hån eftersom de inte gör mycket annat.

Supportrarnas aktion, som manifisterades i dag, går i stort sett ut på att olika delar i samhället måste ta ansvar och gemensamt bidra till en attitydförändring mot en mer positiv supporterkultur. Föreningarna och supporterklubbarna kan inte göra det själva, utan de måste ha med sig förbund, myndigheter, lagstiftare och media. Utan samverkan kommer den positiva läktarkulturen dö ut, vilket symboliserades under matchens första 10 minuter.

Huliganism är ett relativt litet problem, om än dock ett problem, som minskat den senaste tiden. Tyvärr visar media en motsatt sida där vanliga supportrar framställs som ligister, vilket har lett till den allmänna uppfattningen att huliganismen har eskalerat och att det är farligt att gå på fotboll. I stället borde de lyfta fram de positiva supporterkrafterna som arbetar för positiv läktarkultur, inte svartmåla dem.

För att beskriva den sinnessjukt oproportionerliga uppmärksamheten i media vill jag jämföra med Peace and Love-festivalen i somras. Dussintals misshandlar och två våldtäkter anmäldes. I media betraktades festivalen som "lugn". Över en miljoner personer gick på fotboll i Sverige förra året - ca 30 personer greps.

Den snedvridna mediarapporteringen har också bidraget till förhastade och rättsosäkra, närmast bisarra, lagförslag som påminner om betydligt grövre brott. Till exempel anmälningsplikten. Är det fråga om mord eller våldtäkt? Nej, antändning av en bengal räcker, utan rättegång. Det är inte rimligt någonstans.

Anonym sa...

Du kommer ändå aldrig förstå för du lever inte i vår värld! Ingen förstår. Och det är Sveriges största ungdomskultur idag.

ULTRAS!

Per Westberg sa...

Jag tror att fotboll är en större ungdomskultur. Sista jag gick i en hejaklack tyckte jag nog de busigaste inte var ungdomar. Snarare hade de passerat 25.