2011-10-05

Orättfärdigt påhopp på Mats Odell

Att Kristdemokraternas framtid skulle vara den något känslokalle, om än skicklige, Mats Odell tror jag inte. Men Helle Klein förvånar då hon tar i för kung och fosterland och helt orättfärdigt skriver att "Mats Odell kommer ut som högerkristen". Det är givetvis bra att Helle Klein påpekar att det bland aktiva kristdemokrater, i likhet med de flesta andra partier, finns moralkonservativa.

Men när hon sätter epitet högerkristen på Odell och tillskriver honom egendomliga idéer på den grunden att han tillhör Vallentuna pingstförsamling går hjon för långt. Helle Klein skriver:
Till skillnad från Hägglund talar Odell öppenhjärtigt om sin tro på Gud. Han är medlem i Vallentunas pingstförsamling som inte accepterar Darwins evolutionsteori. Och han betonar att han inte känner beröringsskräck inför de värdekonservativa.
Det må vara så att det i Vallentuna pingstförsamling finns personer som är kreationister. Det vill säga att de bland annat tar avstånd från Darwins evolutionslära. Sådana som på fullt allvar hävdar att jorden är sextusen år gammal. För några år sedan kunde man förvisso på församlingens webbplats ta del av en sorts konspirationsteori där man påstod att vetenskapsmän egentligen bara stödjer evolutionen för att "det är lättare att försvara accepterade ståndpunkter än att ifrågasätta dem." Både Odell och församlingens pastor tog avstånd från detta.

Det är knappast rätt att Mats Odell ska tillskrivas idéer som han inte har bara på den grunden att han tillhör en församling där det finns någon eller några stollar. Det är faktiskt viktigt att låta människor ha egendomliga uppfattningar.

Helle Klein är en seriös skribent och få skulle väl drömma om att tillvita henne åsikter bara för att hon varit politisk chefredaktör på en tidning som i vissa sammanhang uppträtt egendomligt när det gäller nyhetsrapportering, skvaller och löpsedlar. Det var ju faktiskt inte den delen av redaktionen hon ansvarade för. Så fel att hon då plockar in Mats Odell i ett fack bara för att han känner gemenskap i en församling som han sannolikt tillhört sedan ungdomen.

2 kommentarer:

Carolina sa...

Bra skrivet.

Kaisatanten sa...

är inte kristdemokrat själv - men måste som kristen ändå känna glädje för någon som är öppenhjärtig med sin tro...