2011-10-03

Storm i vattenglas skyll inte på kungen

En del politiker upprörs över att kungen varit i Saudiarabien och tilldelat kung Abdullah den Internationella scoutrörelsen högsta utmärkelse Bronsvargmedaljen. Det låter ungefär som simborgarmärket. Lena Mellin i Aftonbladet påstår att kungen riskerar en repris från 2004 då han möjligen uttalade sig lite slarvigt om sultanen av Brunei.

Men kritiken mot kungen är fullständigt obefogad. Saudiarabien är förvisso ingen demokrati men Sverige har diplomatiska förbindelser med denna stat. Det är en given del i svensk utrikespolitik att om möjligt finnas på plats. Det kan vara ett sätt att påverka. Sverige hade ambassad i Tyskland under kriget. I östländerna hade vi ambassader under kommunisttiden och visst är det bra med en ambassad i Havanna. Av hovets webbplats framgår tydligt att kungahuset alltid koordinerar utlandsresor med utrikesdepartementet.

Den medalj som kungen delat ut är inte ett svenskt förtjänsttecken. Det är en medalj som han ombetts av World Scout Foundation att överlämna. Att tjafsa om det är löjligt.

Värre var det när kungen 2004 gjorde sultanen av Brunei till Serafimerriddare. Serfimerorden är ju Sveriges förnämsta orden som bara kan tilldelas statschefer eller medlemmar i det svenska Kungahuset. Men inte heller här var det rätt att kritisera kungen. Enligt 3 § i ordenskungörelsen (1974:768) är det Kunglig Majestäts Orden som beslutar om utmärkelsen men när det gäller utländska medborgare ska det ske på förord av regeringen. Det var Göran Perssons socialdemokratiska regering som 2004 beslutade förära sultanen av Brunei serafimertrissan. Än värre var att Rumäniens diktator Nicolae Ceauşescu 1980 upphöjdes som riddare av Serafimerorden efter förord från Fälldins borgerliga trepartiregering.

Inga kommentarer: