2012-02-11

Maria Wetterstrand med sanningar för oppositionen

Den allmänna opinionen drabbades i veckan av "grekiska sjukan" när man gick i taket kring Reinfeldts pensionsutspel. Få verkade vilja förstå att den demografiska utmaningen, där fler människor lever längre, gör att kostnader för pensioner, sjukvård och omsorg kommer att stiga. Samtidigt kommer det vara relativt färre människor i det som traditionellt brukar kallas arbetsför ålder. När Reinfeldt talade om pension vid 75 år var det i en kontext där vi 2060 kan förutse att befolkningstillväxten sker i åldrar över 65 år. Men opinionen verkar ha uppfattat att dagens 60-åringar ska gneta på till 75 och att alla måste gå i pension vid 75 år.

Det är ganska klart att oppositionen inser att Reinfeldt inte är ute ock cyklar. Socialdemokraten Tomas Eneroth, vice ordförande i socialförsäkringsutskottet, är ganska hovsam i kritiken och undviker som katten kring het gröt just frågan om 75 år. Han menar att det är provocerande av statsministern att enbart tala om höjd åldergräns. Och så är det givetvis men granskar man vad Reinfeldt sagt inser man att han inte enbart talar om höjd åldergräns. Läs här. Däremot skulle man kunna hävda att Enerot undviker detta med åldersgränser och därmed bidrar till att få väljarna att tro att frågan om åldersgränser faktiskt är ofrånkomlig. Tomas Enerots kommentar finns här.

Det är mot denna bakgrund befriande att läsa Miljöpartiets tidigare språkrör, Maria Wetterstrand, i dagens Sydsvenskan. Hon skriver:
Må så vara att uttalandet (Reinfeldts uttalande) var ett misstag ur något slags moderatpolitisk regeringsstrategisk synvinkel och ett avsteg från statsministerns normala princip att aldrig egentligen säga någonting. Det här är en viktig diskussion som inte får sopas under mattan.
Oppositionen gör ett misstag om de, på vad vi i dessa dagar upplever som grekiskt manér, vinner opinion genom att undvika bittra fakta.


3 kommentarer:

Peter sa...

Som Maria Wetterstrand skriver; hon och Peter Eriksson tog upp frågan 2010 och Mona Sahlin 2009. Därtill kan läggas att Birgitta Ohlsson och Barbro Westerholm skrev på DN debatt redan 2008. Hoppas frågan håller i sig nu men också att ungdomars inträde kan tidigareläggas. Det tog redan Globaliseringsrådet upp. Inget är nytt...

Sigurd J Zetterqvist sa...

1. Maria Wetterstrands huvudbudskap är att hon, Peter E-n och Mona S-n var egentligen "först ut", redan 2009, före valet 2010 men att valtaktiska överväganden - åtminstone i hennes parti -stoppade vidare offentlig debatt.
2. Maria W erinrar inte (ej heller någon annan gör det idag) att Mona S-n's efterträdare mars 2011 tar upp ärendet, med hälsningen "Vi ses i valrörelsen 2014, Reinfeldt!"
3. När väl efterträdarens efterträdare är utsedd, kommer PR-mannens, förlåt: statsministerns åldersangivelse, som senkommet svar på linjetalet mars 2011 och Almedalsutspelet 2009 från partiordförande (S). Än har efterträdaren Löfven inte hunnit mediera som hans två företrädare. Dax för "PR-kupp" att ta över/ bibehålla privilegiet att formulera vad och hur i mediedebatten. Dax när "drev68" tillhör mediehistorien...
4. Minns ni Ludvig Rasmusson - han med "fyrtitalisterna", att han lanserat lagrätten till arbete fram till 80-årsdagen? Reinfeldts "sjuttifemma" berövar alltså ett växande antal arbetsförmögna i Sverige upp till fem produktiva år. Så blir det när åldersfixeringen tar över tankerörligheten.
5. Maria Wetterstrand noterar att nu är frågan igång. Och att det är val 2014. Visst förde S-ordföranden fram pensionsfrågan för ett år sedan. Likaså hans företrädare år 2009. Vad är nytt? Wetterstrand tackar Reinfeldt för insatsen som "torped", typ. Nu kan det bli valrörelsefråga!

Leif Ekstedt sa...

Frågan är ju aktuell. Partiernas problem är hur det skall hanteras.

Det gäller att få de arbetslösa ungdomarna i tjänst.
Facken vill inte ge upp idén att
alla arbetslösa som saknar erfarenhet skall ha hög lön.De som började som springschasar på 50-talet (dålig lön) men lysande möjligheter att förkovras och komma vidare får om facket vill inte chansen.