2006-03-23

Bottennapp för Expressen och dess läsare

Enligt pressetiken angivna i "Spelregler för press, radio och TV"gäller att journalister noga skall överväga publicitet som kan kränka privatlivets helgd. Journalister skall avstå från sådan publicitet om inte ett uppenbart allmänintresse kräver offentlig belysning.

De senaste dagarna har jakten på politiker rasat vidare. Det blir nästan ironiskt när Bo Ringholm jämförs med Laila Freivalds och man får läsa att den förstnämnda inte reser så mycket som sin företrädare. Det finns ingen utrikesminister som kan göra rätt. Allt handlande kommer att få underbetyg. Laila Freivalds kommentar att hon upplever det som en belastning, att media bara fixerar vid hennes person och inte intresserar sig för Utrikesdepartementets viktiga arbete, är värt eftertanke.

Priset tar dock Expressen som den 23 mars på sin löpsedel utropar "Moderatledaren Fredrik Reinfeldt smutskastar sin 67-årige pappa Bruno i en kommande bok". Expressen referar till en en bok skriven av TV-4 journaisten Ulf Kristoffersson. När man läser tidningen ser man att Fredrik Reinfeldt försökt avstyra en intervju med den 67-åriga pappan som är fritidspolitiker. Reinfeldt uppges ha sagt: - Det är inte så roligt att säga om sin pappa, men han är lite förvirrad. Vi märker på pappa att han tappar bort mycket och rör till saker. Men det är väldigt svårt att ta upp med honom, för han vill inte höra talas om det.

En sådan vädjan från Reinfeldt kvitterar journalisten med att gå till pappan. Pappan utbrister då: - Jag tycker det är förskräckligt att min äldste son säger så (att han är förvirrad) och det finns ingen grund för det.

Pressetik vart tog du vägen? Kanske vore det bra om politiker och ärkebiskopars familjer kunde stå utanför medias bevakning. I mitt eget arbete är det ingen som frågar efter min mor. Det tycker jag är bra.

Inga kommentarer: