2010-07-04

Haschgubbar: -Det är fel på alla andra

Radio Gotland sände i veckan en intervju med en av de inblandade i vårens stora narkotikatillslag på ön där 40 personer på Gotland dömdes för narkotikabrott. Det är ett väldigt bra inslag som talande beskriver hur haschgubbar kan vara, eller kanske snarare, hur de kan uppfatta verkligheten. -Det är fel på alla andra och inget fel på mig. Hasch är jättebra, är mantran som upprepas.

Lyssna särskilt till haschgubbens enorma naturupplevelser som han tackar haschet för. Och precis som många andra i samma situation förnekar han förekomsten av psykoser, tvångsföreställningar och benägenheten att använda andra tyngre droger. Givetvis är hans säljare hyggliga typer som aldrig skulle drömma om att sälja till ungdomar. Att tingsrättens dom mot huvudmännen, som fick fängelse i tre år respektive ett år och sex månader, talar ett annat språk har han uppenbart missat.

Karlen berättar att han rökt på under arbetstid och man behöver inte vara Einstein för att inse att han i likhet med många andra haschgubbar utan skrupler kör bil drogpåverkad. Om en sådan 46-åring kunde vi läsa igår läsa i Motala & Vadstena Tidning.

Det intressanta ämnet om förhållandet mellan haschpuffande och personlig hygien berör han givetvis inte. Annars är det värt viss forskning.

Lyssna på inslaget på denna länk
SR Gotland - Det är en trend att banka ner på haschet

DN och GP skriver om några haschgubbar

23 kommentarer:

Locutus sa...

Har du rökt cannabis själv någon gång? Läst någon info om det som inte kommer ifrån samhället? Finns det någonting som gör att du tycker att din uppfattning faktiskt grundar sig på någonting? Visst förekommer det att cannabis säljs till ungdomar. Dock är det mycket vanligare att ungdomar kommer över alkohol på ett eller annat sätt.

Nan sa...

Tack! <3

Anonym sa...

Oj! Haha! Du tror visst på allt samhället bombarderar dig med. Personlig hygien och hash?! WTF! Har du sett vilken trevlig personlig hygien man får av den trevliga substansen alkohol? Om inte kolla in, smaka och lukta på ett par a-lagare.

Anonym sa...

Haha, har verkligen inte märkt av någon förändring av den personliga hygienen på någon rökare och har faktiskt stött på en del säljare som är hyggliga typer, närmare bestämt alla riktiga säljare jag mött och inte bara de som utger sig för att sälja.

Anonym sa...

Legalisera nu! Svenska folkets favorit: Spriten, dödar 100% fler människor i Sverige än Cannabis. Du kan inte dö av direkta orsaker från Cannabis, detta visar alla stora studier. Jag vet att folk kan få psykoser av det, men det kan du inte få av alkohol? Det handlar om individer som redan har ett försvagat psyke, frågan blir bara vilket av preparaten som utlöser det. Stora läkemedels studier visar att Cannabis faktiskt har många stora fördelar, i Kalifornien kan man bland annat få det utskrivet för att MOTVERKA vissa psykiska åkommor. Att Cannabis har blivigt legaliserat i vissa delstater i ett land som USA som är så frikostigt med att skriva ut dyra mediciner är helt fantastiskt. Det visar att det verkligen är bra för många människor, det har blivigt positiva besked. När ska vi inse att det är bra att legalisera Cannabis här i vårt lilla kalla Sverige med. Statligt, med extremt strikta reglementen; 25 år, Min årskinkomt, får tas hem. Ska vara som ett systembolag, men som sagt med MYCKET strikta reglementen och lagar. Men att legalisera i medecinskt bruk är ett första steg vi måste ta snart. Tack för ordet/ Mattias

Anonym sa...

Är du på riktigt eller driver du bara? Dina kunskaper, eller snarare avsaknaden av kunskaper, när det kommer till cannabis är ju pinsamma. Kopplingen mellan cannabis och personlig hygien blir liksom grädden på moset i den maträtt som är ditt efterblivna, dogmatiska och irrationella resonemang.

Anonym sa...

Tjena Per

Tycker ditt resonemang går isär lite.
Du skriver att en så kallad "Haschgubbe" har en skev verklighetsuppfattning, samtidigt så vägrar du lyssna eller kolla upp några av hans argument, du litar blindt på det du lärde dig en gång i tiden. Att cannabis är knark, och att knark dödar!

Mjo, må så vara att droger dödar folk. Droger som Alvedon, kaffe, tobak, heroin, amfetamin och alkohol har alla rätt stora dödantal på sitt samvete.

Cannabis o andra sidan, har förmodligen skadat folks lungor(nästan alla förstår att det inte är klokt att andas in brinnade växter)genom åren, men har fortfarande inte direkt dödat en människa. Det är inte vidare giftigt, inte vidare beronendeframkallande, men hur ser den så kallade "inkörsport-teorin" ut?

Det måste väl andå vara så att en sk "Haschtomte" har lättare att ta sig över till tyngre droger?

Jo, det stämmer faktiskt, men inte riktigt på det sättet som man kan tro. Inget visar att ett cannabisbruk gör en människa mer benägen att ta tyngre droger, men det är här langaren kommer in.

Han tjänar bra pengar på "haschtomtarna", men han tjänar bättre på amfetamin-nissarna. Och vilka kommer han försöka få över till den tunga sidan? Unga cannabisrökare som inte vet bättre.

Självklart så är deras förtroende för statlig information skadad för livet. Hela deras uppväxt har dom blivit informerade om att cannabis är en dödsdrog. Självklart så vet dom inte om dom kan tro statens varningspropaganda om tyngre droger.

Inkörsport-problem försvinner vid en legalisering!

Och ja, de flesta langare skiter i åldern på köparna, pengar går före moral i vårat underbara samhälle.


På din blogspot skriver du att du är för yttrandefrihet.

Låt oss yttra oss!
Runt om på internet finns hundratals studier på cannabis upplagda, varav alla i stort sett visar att drogen i säg är harmlös.

Sluta lyssna på propaganda, börja lyssna på fakta.


Kärlek och Respekt

Osmo Vallo sa...

Nu röker jag inte särdeles mycket, kanske en gång per år i runda slängar och vissa år har jag rökt ett par gånger mer (vanligtvis på semestern).

Det som jag upplevt som negativt med drogen är att det itne är mycket till en festdrog. Jag blir lugn, avslappnad och i mitt fall lite snacksalig. Psykoser har jag ännu inte sett nån ha - men däremot att en del blir lite nojiga om dom rökt för mycket och för länge under en kväll (oftast i kombination med alkohol).

Jag vill inte legalisera ett skit vill man nu röka det kan man punga upp ett par hundra mer och jobba lite mer för det. Vill man inte det kankse man inte ska röka det. Snarare vill jag kriminalisera en mängd saker: alkohol till exempel. Jag har haft kassa erfarenheter med alkohol, precis som alla andra. Chansen att dödas, rånas, misshandlas och våldtas ökar om du har alkohol i blodet och att begå samma radda brott mot nån annan ökar också om du är full. Jag har nära släktingar som dött av alkoholen eller förstört sina och andras liv genom den.

Jag vill inte säga att hasch eller marijana är den perfekta drogen. Det är det inte, finns inget som heter "perfekt drog". Men jag ser den som lugnare, säkrare och stabilare än alkohol (som jag dricker också). Jag vill därför köra samma sak med alkohol som med hasch. Göra det olagligt och helt enkelt säga "om du inte orkar betala några hundralappar mer för ölen eller ordna med alla problem kring langare - då kanske du inte ska dricka helt enkelt?"

Anonym sa...

"Det intressanta ämnet om förhållandet mellan haschpuffande och personlig hygien berör han givetvis inte"

Denna mening beskriver en ganska så trångsynt och fördomsfull bild som du har av av cannabisbrukare (eller missbrukare).

Idag är bruket av cannabis utbrett och sträcker sig över alla samhällsklasser. Men läkare, psykologer, osv brukar ju av förklarlig anledning inte öppet uttala sig om sina drogpreferenser.

ett par frågor jag tror du skulle gagnas av att tänka över är:


Är en drog ofarlig för att den är accepterad av samhället? är det logiskt att en drog som varje år direkt eller indirekt (misshandel, bilolyckor, osv) leder till att tusentals människor får sätta livet till premieras av samhället? Detta medan bruk av en drog, som man aldrig kunnat bevisa generera ett endaste dödsfall, resulterar i fängelsestraff, stigmatisering och samhälleligt förtryck.

avsikten är inte att kräva legalisering av cannabis utifrån att en jämförelse mellan drogerna visar att alkohol genererar betydligt mer lidande och kostnader för samhället. däremot blir jag så trött på artiklar, bloggar, osv som fläker sig i okunnighet, fördomsfulla klichéer och glosor och totalt saknar en nyanserad syn på problematiken.

Du får gärna ha din åsikt om haschtomtar, men för att inte framstå som en en okunnig fördomstomte skulle jag rekommendera att du varvar dina åsikter med någonform av vetenskapligt stöd och framför allt slutar generalisera hejvilt.

Per Westberg sa...

Och så det är med hygien. Sannolikt en fördom från min sida och det är därför jag tycker det vore värt enstudie. Och jo jag vet hur a-lagare kan lukta. Dessutom vet jag att de flesta som vi kallar a-lagare gärna puffar på pipan, använder pulver och knaprar tabletter.

Anonym sa...

Jag läser till jurist. Jag har toppbetyg och kommer gå ut med dubbel examen i ett närliggande ämnesområde. Jag kommer från bra familjeförhållanden. Jag har ett stabilt förhållande sedan över fem år tillbaka. Det är absolut inget fel på min hygien.

Och tro det eller ej: jag röker ibland cannabis. Paradoxalt? Det tror jag inte. Många av mina vänner, allt från läkarstudenter till utbildade civilingenjörer, röker också cannabis.

Dags att rannsaka dina fördomar kanske? Trångsynthet är aldrig en attraktiv egenskap.

Anonym sa...

Hej Per,

vilken dålig och ointressant artikel du skrivit. Det är ju kul att du har åsikter men vad är det du vill säga? Vill du vara med och bidra till en seriös debatt i ämnet borde du kanske vässa pennan lite och göra några intressanta och relevanta inlägg. Just nu stjäl du bara min tid när jag kunde läst ngt lärorikt istället. Du framstår som oerhört outbildad på gränsen till korkad. Gör alla en tjänst, skriv ngt vettigt eller inte alls.

MVH

Gurkan

rud0lf sa...

Otroligt tråkigt att inse att du blott är ytterligare en i mängden felinformerade och hjärntvättade individer som svalt skräckpropagandan med hull och hår. Vore intressant om du kunde bifoga källor till dina påståenden om att haschgubbar luktar dåligt etc. Om du ens ägnat en minut åt att söka fakta bevisad genom vetenskapliga studier och inte påhittade hypoteser skulle du inse vilken fatal dundertabbe du just bjudit på genom att skriva det här inlägget.

Per Westberg sa...

Några citat:
"Du framstår som oerhört outbildad på gränsen till korkad."

Min kommentar: Den som skrivit detta menar nog "erhört obildad".

"Jag läser till jurist. Jag har toppbetyg och kommer gå ut med dubbel examen i ett närliggande ämnesområde."

Min kommentar: Om du läser till jurist hade det varit smartare att påpeka att du kommer att ha tre examina. Eller?

Roligt med stort intresse för detta, som man brukar säga, politiskt korrekta inlägg. Roligt också om ni tog er tid att lyssna till haschgubben från Gotland som tycker om att titta på Morkullan. Men jag har träffat dem som säkert njutit av morkullor för att senare i livet drabbas av mer otäcka fåglar. Fåglar som ingen annan kan se.

Anonym sa...

De som kör när de är påverkade av cannabis är samma personer som kör när de är påverkade av alkohol. Det handlar om spärren "köra påverkad". Den som inte är korkad nog att köra när denne är full kommer DEFINITIVT inte köra påverkad av cannabis. Varför skulle någon vara så korkad?

De flesta som brukar cannabis är inte de sönderknarkade vrak som vanligen förknippas med termen narkotikamissbruk.

Cannabisbruket är relativt utbrett. Det säger ju till och med artikeln i DN, så med stor sannolikhet träffar du flera personer varje dag i ditt dagliga liv som röker cannabis, men som ändå sitter står där på möbelvaruhuset, klipper ditt hår eller sitter i kassan på ICA.
Jag umgås med många som använder cannabis, ibland dagligen, och så gott som alla har jobb, många av dem välbetalda och många studerar. De som studerar röker såklart mer sällan, för minnet pajar definitivt om man röker för mycket.

Bengt O. sa...

Per:Jag ser att du fått hela den välorganiserade haschmaffian på dig som jag nog tänkte att det skulle bli när jag läste ditt inlägg. Paradliberalerna (Alexanderson m.fl.) verkar dock inte ha hört av sig såvida de inte döljer sig bakom någon av signaturerna.

Vill man ha många kommentarer som är skrämmande men ändå på något sätt festliga att läsa skall man skriva något mot knark, Piratpartiet eller SD. Det blir som att trycka på en knapp. Jag är emot alla dessa företeelser men slösar inte bandbredd på dem.

Stå på dig.

Per Westberg sa...

Bengt
Att skriva om sexköpslagen är också ett bra kort.

Yours Truly sa...

Har du någon aning om vad hash är ens? Dess effekter på kroppen?

Om du tar ett gäng ungdomar som är packade och ett gäng ungdomar som är höga så kan jag lova dig att de packade både är otrevligare, mer våldsbenägna och löper större risk att bli skadade.

Det är skillnad på droger och droger. Cannabis är inte samma sak som heroin som i sin tur inte är samma sak som alkohol.

Enda nackdelen med cannabis är nog att man blir rätt torr i munnen av det.

Bengt O. sa...

Till Yours Truly: Visst. Och om man tar ett gäng beväpnade al-Quaidaterrorister så är de säkert ännu otrevligare och våldsbenägna. Men varför skulle det vara ett argument för att legalisera knark?

Anonym sa...

This type of anti-cannabis blog entry reminds me SO much of anti-gay blog entries. The writer of this blog does not understand that these haschgubbar are being unfairly discriminated against by society just for having a hobby that most people in society don't understand fully. I really hope the blog writer does not think he is an open-minded, reasonable person. Discrimination and dehumanization of others is never intelligent.

Anonym sa...

This blog entry also reminds me of anti-immmigrant blogs, and of anti-Sweden blogs from other English-speaking immimgrants to Sweden. And any discriminatory blog entry in general.
Some people with knowledge and personal experience about a subject that isn't a part of the blog writer's version of "accepted culture" try to tell the news media about their knowledge and experiences, and then the blog writer makes fun of their appearance and intelligence and tries to dehumanize them and make them seem like childish people who can't grow up and "accept" society.
Well, I'm very glad that gay people in the past stood up against society's old values so that I can live as I am in freedom, and I'm glad when any of these "haschgubbar" come out of the odlingsgarderob and try to teach society something about their hobby so that hopefully people will stop overreacting against it.

Bengt O. sa...

To courageous "Anonym": I was going to write a comment congratulating you on succeeding to accuse Per of being anti-gay and suggest that you should try to give it an anti-immigrant twist also. But you were quicker than I. What other possibilities are there? Perhaps you could give it an anti-feminism twist or something about not being ecological. (The plant is green, isn't it?) Or better still: Islamophobic! Hashish originated in the Middle East, didn't it?

And don't forget: It is all EU's fault!

Good luck with your hobby!

Anonym sa...

Tack för de två engelskspråkiga inläggen. Väl sagt!

Per, författaren av blogginlägget: När du bemöter kritiken mot din artikel, hur du bemöter kritiken mot din artikel är pinsam - ordmärkeri. Kom med något vettigt motargument istället för att ge en svenskalektion. Pinsamt!