2010-07-04

Swedish police gives right-footed shoe thieves the boot

Jag läser i GP att polisen gripit en högerskotjuv i Nordstan i Göteborg. Av artikeln att döma har Göteborgspolisen att göra med en person som ägnar sig åt skoorienterad brottslighet. Mannen står nämligen åtalad för att tidigare i år ha urinerat mot skokartonger i en skobutiks lager.

Detta med höger- och vänsterskor var tidigare i år föremål för internationell mytbildning. I Malmö greps en vänsterskotjuv i början av året (om detta har jag bloggat) och i internationell media spreds en skröts då en polisman uttalade att det handlade om internationell liga som stal vänsterskor i Sverige och högerskor i Danmark. Polisen uppgav att svenska butiker exponerade provexemplar av vänsterskor ute i butiken och att man i Danmark skulle göra tvärtom. Nu visade det sig att även danskarna brukar ha vänsterskon framme och högerskon kvar inne på lagret. Så polismannens teori var felaktig men nyheten fick spridning i England där media excellererade i ordvitsar. The Times skrev "Police give left-footed shoe thieves the boot". I texten fortsatte man fyndigt och lät berätta att "the thieves were one step ahead of the detectives". "Perhaps it was a case for Slipper of the Yard, but eventually the clues pointed only one way — to Denmark" är väl också en ordvits som inte går av för hackor.

Om jag nu själv ska försöka mig på att vitsa alternativt skoja till det själv skulle jag vilja fråga om gärningsmannen försökte avvika i en Skoda och hur åtalet för skodegörelse ser ut. Enligt uppgift från Malmö var det där inte frågan om inhemska tjuvar med skorrande "r". Det är inte tänkbart att sådan här skotjuvar tidigt kan upptäckas bland skolbarn som skolkar.

Nu gäller det slutligen att motverka att skobutikerna kräver skottpengar.
Bloggar om

Inga kommentarer: