2010-07-26

Partipolitik i upplösning

En folkpartistisk kommunfullmäktigekandidat i Malmö öppnar. i strid med partilinjen, för samarbete med Sverigedmokraterna.
Att de politiska partierna har problem att hitta kandidater till sina listor är uppenbart. Man har dålig koll på sina kandidater och alltfler udda figurer slår sig fram. Exempel på detta är en på nätet känd haverist och konspirationsteoretiker som bedrev personvalskampanj på Centerpartiets riksdagslista i Stockholm. Om denna person skrev jag i blogginlägget "Partier utan koll".

Likaså är det väldigt egendomligt att den centerpartistiska riksdagsledamoten Solveig Ternström plötsligt bekände sig till Mona Sahlin efter sin högst respektabla besvikelse över Centerpartiets nya energipolitik. Att lämna partiet är en sak men att samtidigt lämna ideologin bakom sig för att stödja en ny är minst sagt dubiöst. Den något udda och excentriske Alexander Bard tillhör väl också kategorin personer som kommer att hjälpa till att stjälpa Folkpartiet snarare än hjälpa. Men uppenbart blir partierna smickrde över att någon vill ansluta sig och ställa upp under partibeteckning.

Sydsvenskan skriver idag om en folkpartist som verkligen sticker ut. Bjarne Kragh står på icke valbar plats för Folkpartiet i Malmö kommunfullmäktige men bedriver personvalskampanj. Det är uppenbart att partiet kommer att få problem med honom då han uppenbart inte valt folkpartiet som plattform för gemensam ideologi utan snarare för att nå individualistiska mål.

Att Kragh är en ulv i fårakläder blir uppenbart när han säger:

– Det här är min åsikt. Om de vill utesluta mig, kommer det att säga mer om deras förhållningssätt till demokrati och yttrandefrihet än det gör om mitt förhållningssätt till en mer ansvarsfull integrationspolitik.

Kragh kan alltså inte identifiera sig som folkpartist trots att han står på en folkpartilista. Han talar om Folkpartiet som "dem".

Lyckligtvis markerar partiet. Allan Widman, ordförande för FP i Malmö, säger enligt Sydsvenskan blankt nej till något som helst samröre med SD. Widman ska prata med Kragh och fråga om han ställer sig bakom sitt partis värdegrund.

Nån j***a ordning ska det vara i ett parti som gamle VPK-ledaren CH Hermansson uttryckte det vid partikongressen 1969 då VPK skakades av fraktionsstrider. Lyssna på det citatet här.

Bjarne Kraghs blogg

Bloggar om ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för detta blogginlägg. Det visar tydligt hur djupt DDR- Sovjet-takterna sitter i FP.
Uteslut Kragh. Han riskerar att tveksamma kan rösta på FP istället för på SD.

Görel sa...

Jag är ändå så otroligt tacksam för att det finns människor som engagerar sig politiskt - utan dem ingen demokrati. Majoriteten är ändå BRA människor, vettiga oavsett "ideologi". Dock innebär det MAKT, och den kan alltid missbrukas, och dra till sig människor som har mer sitt eget bästa istället för samhällets bästa för ögonen.

Kan tycka att just det här utspelet är ett typexepmel på detta (finns i ALLA partier). En person, dessutom inte på valbar plats, väljer att göra ett utspel som inte överensstämmer med vad partiet i övrigt har för linje.
Tycker nästan det är upp till oss väljare att vara kloka nog att lära oss bortse från dessa utspel.

Egentligen så finns ju samma fenomen inom alla organisationer - kyrkan likväl som andra frivilligorganisationer. Och det har ju med demokratitanken att göra, att man _får_ ett visst utrymme ändå att vara lite egen på, tills man går över gränsen... och det är ju trist för ett parti när det sker efter vallistorna är gjorda.

Anonym sa...

En kommentar till Per Westerberg:

Var vet du ifrån att jag inte har valt FP:s platform för gemensam ideologi? Har du något som helst bevis för detta??? Folkpartiet ville bara få problem om de själv skapar det genom att utesluta mig. För jag kommer inte att förlora på det när väljarna har sagt deras den 19 september, det gör FP.


Som tur är lever vi ju i en demokrati och där är lagom högt till taket inom FP. Även jag som kandidat har rätt att ha en personlig åsikt och ge offentlig uttrygg för den också. Sen är jag medvenet om att skall min åsikt bli till verklighet då kräver det att partiet står bakom det också.

Jag står för det jag har sagt!

Bjarne Kragh
FP kandidat i valet till Malmö kommunfullmäktige

Per Westberg sa...

Bjarne
Att Du även i denna kommentar talar om Folkpartiet som "de" talar sitt tydliga språk.

Demokrati är bra men i samband med din personvalskampanj noterar man att det är synd att vi numera inte kan stryka kandidater på listan. Låt oss hoppas att genuina liberaler kryssar goda namn som Widman, Bertz och Öwall.