2011-04-23

Annalisa Ericson var inte saltaste bönan i stan

Om man lyssnar på texten i Saltaste bönan i stan och kan sin bibel inser man att det inte är Annalisa Ericsson som är den "Saltaste bönan i stan". Möjligen den sötaste.
Annalisa Ericson är död och låten Saltaste bönan i stan är ödödlig. Detta oavsett om det är Annalisa Ericson eller Britta Borg som sjunger. Men man måste lyssna noga på Ulf Peder Olrogs text. Den är skriven mot bakgrund av femtiotalets rättsrötekandaler, rådman Lundquist, Kejneaffären och Haijbyskandalen. Möjligen figurerar även historien med den gamla bondeförbundsledarens Gunnar Hedlunds skattefiffel i låten.

Bröder och systrar i Sodom samt Gomorra - jag är den saltaste bönan i stan..."
samt "...vi gläds åt Stockholms alla mutskandaler - var tyst, för där sker
allting i stort!"...

Självklart var inte Annlisa Ericson den saltaste bönan i stan. Olrog och Kar de Mumma kunde sin bibliska. "Saltaste bönan" handlar om Lots hustru som vände åter mot den förstörda staden och förvandlades till en saltstod. Knappast Annalisa Ericson.

Fånga upp ord kan vi men lyssna på och förstå texter är svårare.

Första Mosebok 19 kap. Herren förstör sodom och gomorra
DN
, SvD, Aftonbladet

1 kommentar:

Bengt O. sa...

Läste med nöje detta inlägg och dessutom länken till "1 Mos" som det stod på skärmen. Men om det blir känt i nutidens pk-samhälle varför Herren förstörde Sodom och Gomorra blir det kanske litet liv. Och kapitlet om Lots döttrar är ju en ren Julian Assangehistoria, låt vara med ombytta könsroller.

En tvivelaktig familj tycks det mig, Lot själv var ju beredd att både låta sina döttrar våldtas och drack sig dessutom så redlös att han inte visste vad han gjorde. Kanske frugan var den mest mänskliga i familjen även om hon var litet för nyfiken.

Färdades f.ö. för många år sedan förbi den plats där Sodom påstods ha legat varvid min följeslagare besviket utbrast: "Things ain't what they used to be!"