2011-04-12

Köra tåg vill de men skilja på räls och spår kan de inte

Idag fick vi reda på att Sundsvallsflyg vill köra tåg. Jag frågar mig om detta är seriöst eller smart marknadsföring. JAg blir misstänksam när jag noterar att de redan igår gick ut med att de lade anbud. Idag ökar tvivlet genom några uttalanden som ter sig märkliga.

Bakgrunden är att Trafikverkets järnvägsnät nu i sin helhet kommer att vara konkurrensutsatt. Trafikverket berättade idag att man fått in 47 ansökningar till det som kallas Tågplan 2012. Tågplan är det dokument som visar alla tågs tidtabeller samt banarbeten på järnvägsnätet. Här samsas både person- och godstrafik.

47 ansökningar har kommit in. 26 av dessa ansöker om att få köra resandetåg och 15 ansöker om att få köra godstrafik. Det är fem nya aktörer som har ansökt om att få bedriva tågtrafik. Sju ansökningar har kommit från olika museiföreningar och två från befintliga bolag med fjärrtrafik, SJ AB och Veolia Transport AB.

En av de nya aktörerna är Sundsvallsflyg som flyger Stockholm Bromma - Sundsvall och på somrarna Sundsvall - Visby. Nu vill de köra persontåg mellan Sundsvall och Stockholm. Men frågan är om de är seriösa eller om detta är ett reklamtrick. Ingen av de andra anbudsgivarna har ju gjort något utspel idag.

Man blir minst sagt skeptisk när man hör Sundsvallsflygs koncernchef Michael Juniwik.-Vi förhandlar just nu med Näringsdepartementet om tillgång på fordon, säger han till Idégruppen Vi Resenärer. Att man skulle kunna förhandla med Näringsdepartementet om tillgång till fordon verkar egendomligt. Möjligen tänker han på Statens Järnvägar. Ett ganska okänt affärverk med ett gammalt hederligt namn som inte ska förväxlas med tågoperatören SJ AB.

Att det är rätt att utbrista: "Skomakare bliv vid din läst", blir uppenbart när man hör Sundsvallsflygs vd Johan Nikula på SR Ekot: -Vi är med på flygtrafiken idag och vi ser en stor framtid för tåget. Det finns kvalitetsproblem med rälsen för närvarande, men det kommer att ta så pass lång tid innan detta är åtgärdat och vi vill vara med och vi vill vara med så snart som möjligt, säger Johan Nikula.

Om man bortser från att uttalandet är obegripligt höjer man på ögonbrynen när karlen säger att det är problem med rälsen. Har man förklarat att man är beredd att köra tåg är det nog bra om man kan skilja på räls och spår.

Jag spår att Sundsvallsflyg inte kommer att köra tåg.


Bloggar om ,

Inga kommentarer: