2011-04-02

Försvarsmaktens öppenhet går för långt

Jag hör på Radio P4 Blekinge att de piloter som i morse lyfte från F17, som den första delen i FL01 (Flygvapnet Libyen), väljer anonymitet. -Beslutet har fattats av piloterna själva, men det har inte att göra med några direkta hot, förklarar flottiljchefen överste Johan Svetoft.

Av de tio piloterna som kommer att delta i upppdraget är det bara en som gått ut i media. De övriga har valt anonymitet för att bland annat skydda sina familjer från media.

Även om vi inte lever i det kalla kriget med ryska Spetznasförband är det rätt egendomligt att det överhuvudtaget skulle kunna vara aktuellt att nyckelpersoner i en militär aktion skulle gå ut i media. Jag blir en smula förvånad att Försvarsmakten överlåter till piloterna själva att avgöra om de ska vara anonyma eller inte.

När planen lyfte i morse hade man media på plats. Aftonbladet hade direktsändning. Det är givetvis bra att Försvarmakten är öppen och informerar. Men när man ställer upp tv-kameror på ett dimmigt flyfält blir det lite löjligt. Den seriösa insatsen får ett litet skimmer av jippo.

Aftonbladet har en intressant ledare idag. Man skriver:
Insatsen i Libyen bär fröet till en ny internationell ordning. Där folkrätten respekteras och FN:s säkerhetsråd inte är blockerat av veton från stormakterna.
Där världssamfundet griper in för att skydda människor mot massmord, folkmord och brott mot mänskligheten. Där diktatorer inte längre kan gömma sig bakom frasen ”inre angelägenheter” när de förtrycker sitt folk och förföljer oliktänkande.

Men det faktum att FN agerar i Libyen föder även stigande förväntningar på omvärldens engagemang och uppmärksamhet. Förväntningar som bör tas på allvar.
Världens skyldighet att skydda människor gäller även i Syrien, Zimbabwe, Elfenbenskusten och Sydsudan. På pappret i varje fall.
Aftonbladet, SvD, DN, GP, Sydsvenskan

Inga kommentarer: