2010-02-13

Hur rekryterar partierna?

Idag är Göran Skytte riktigt rolig och klarsynt när han i sin kolumn i Svenskan skriver om hur han erbjudits att kandidera till riksdagen. Skytte säger att han förvisso blir ålderspensionär men att han ska fortsätta att jobba. Dock inte som riksdagsledamot. Skytte skriver:
Man varken kan eller bör segla in i riksdagen på en räkmacka. Det krävs och bör krävas hårt arbete för att bli nominerad som kandidat på valbar plats, och ännu mer för att deltaga i partiets valkampanj.
Det är en sund slutsats och det finns anledning att reflektera över hur kändisar gör entré i partipolitiken. Det vore intressant att veta vilket parti som erbjudit Skytte en kandidatur. Det vore givetvis intressant att hör hur man tänker och på vilka grunder man tycker att just Skytte vore bra. Sannolikt är det inte högst partiledningen som kallat på Skytte utan snarare några lokala politiker som imponerats av Skyttes många föreläsningar. De kan definitivt inte ha läst hans kolumner som mer präglas av hat mot socialdemokratin och gränslös hyllning till alliansen som liknar den nyförälskades uttryckssätt. Den konkreta politiska linjen i Skyttes kolumner lyser med sin frånvaro.

Rubriken till kolumnen lyder "Wiehe mot Skytte i riksdagen" och det är väl sannolikt att den inte satts av Skytte själv. Men låt oss hypotetiskt säga att Mikael Wiehe blivit lite religiös på senare år och sökt sig mot socialdemokraterna. Hur hade då Skytte reagerat? Jo sin vana trogen hade han naturligtvis gjort ett våldsamt utspel mot sossarna och anklagat dem för att inkludera kommunister. Givetvis hade han också orerat över socialdemokraternas allmänna oduglighet och bristande respekt för demokratin.

Men denna gång drog han kloka slutsatser. Han kandiderar inte och vågar givetvis inte berätta vilket parti som uppvaktat. Det är nog tur för det partiet. Alexander Bard är kanske inte den bästa reklamen för exempelvis Folkpartiet. Och om Skytte i egenskap av politiker skulle pressas till ställningstaganden är det inte säkert att partiet skulle uppskatta hans engagemang.

Bloggar om , Dagen

3 kommentarer:

Camilla Grepe sa...

Anna Anka, Abd al Haqq Kielan, ...Göran Skytte...???

lars-åke sa...

Förmodligen bibelhögern KD. Dom är inte kräsna med att ge vipkort till de som passar intressemässigt - som du Cammilla nämnde.

Åke Green som president?

Camilla Grepe sa...

Åke Green skulle ju vara en höjdarrekrytering. Om KD sen anställer Apg 29 som press- och informationschef, så har man definitivt toppat laget. Hallå KD! Vad väntar ni på?