2010-02-14

Nödvärnsrätten ligger rätt

I kväll sänder TV 4 Kalla Fakta ett reportage om den så kallade Nåshjälten. En man som dömdes till ett års fängelse när han försvarade en äldre kvinna mot en våldsman. Helt rätt dom i just detta fall tycker jag.

Det ska bli intressant att se var programmet hamnar och om jag kommer att omvärdera min egen åsikt. Tidningar och bloggosfären verkade tycka att domen var ett rättsövergrepp och att "Nåshjälten" borde ha omfattats av nödvärnsrätten. Själv har jag läst domarna och uppfattat dem som klockrena. Enligt mitt förmenande är ett års fängelse inte i överkant i just detta fall. Det egentliga straffvärdet uppgick enligt tingsrätten till närmare tre års fängelse men det nedsattes til ett års fängelse med hänsyn till våldsmannens grovt kränkande beteende och den nödvärnsliknanden situationen. Både tingsrätten och hovrätten var generösa i tolkningen av vad som varit nödvärn men här handlade det om en besinningslös misshandel långt efter att faran för den kvinna som varit utsatt för ett överfallet upphört. Dessutom hade Nåshjälten och mannen som överföll kvinnan varit i delo tidigare.

Mora Tingsrätt mål B67406_20070615
Svea Hovrätt dom B5321-07_20081029

Bloggar om

2 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Vi får väl se vad som hände med mannen som överföll kvinnan?
Eller är det omöjligt av integritetskränkande beteende.
Förmodar att han blev inlåst.
Men övervåld är precis lika felaktigt och skall bestraffas.

Per Westberg sa...

Mannen som överföll kvinnan skulle ha dömts till fängelse om det varit så att han inte skadats svårtgenom angreppet. Han fick villkorlig dom och hans skador bedömdes så allvarliga att han inte fick villkorlig dom i kombination med böter. Till saken hör att han tidigare bara dömts för trafikförseelser.