2010-02-11

Vilken lön är rätt?

Den tendentiösa jakten mot Svenska Röda Korset går idag vidare då DN låter berätta om lönen rektorns vid Röda Korsets högskolas lön. DN skriver:
Rektorn för Röda korsets högskola får mer än en miljon kronor i lön. Skolan har cirka 600 studenter och runt 50 anställda och utbildar sjuksköterskor på olika nivåer.

Rektor Ann Gardulfs månadslön uppgår till 85.300 kronor i månaden. Det är lika mycket som rektorn på Stockholms universitet, med sina 50.000 studenter och 6.300 anställda, tjänar.
Förvisso är 85 300 kronor i månadslön väldigt mycket pengar för de flesta . Rektor Ann Gardulf är dock inte vem som helst. Och det är nog marknadsmässigt att betala en hög lön för en välmeriterad disputerad sjukssköterska som är docent i vårdvetenskap och som har det svåra uppdraget att utveckla och bibehålla en välrenommerad sjuksköterskeutbildning, Det handlar om ett uppdrag som verkligen kräver sin kvinna eller man. Dessutom missar man helt hur Röda Korsets högskola finansieras. Det är inte genom insamlade medel.

Däremot tycker jag att det är läge att ifrågasätta hur staten värderar sina universitetsrektorer när man bara betalar 85 300 kronor till rektorn för ett så stort och mångfasetterat universitet som Stockholms universitet. Nog borde man betala en botanikprofessor som arbetar som rektor för Stockholms universitet mer än 85 300 kronor i månaden?

1 kommentar:

Leif Ekstedt sa...

Man beräknar att 10% av befolkningen! har högre lön än 50.000: per månad. Men det sticker kanske i ögonen på de människor som lämnar pengar till välgörenhetsaktioner ,att så höga löner som Soffhopparen Bengt Westerberg har belönats med.
Jag tror fortfarande folk är sura eller ett starkare ord på Bengt Westerbergs uppträdande i TV för några valår sedan. Det handlar inte om Bert & Ian utan allmänt hyfs.