Vi och dom
Jag brukar tillhöra dem som aldrig dristar mig till att påstå att kungen har fel. Men när han nu, i gott sällskap förvisso, inte säger något om de många morden i Malmö börjar jag tycka att det är konstigt. Överhuvudtaget är det egendomligt att den våldsamma utvecklingen i Malmö inte verkar vara något annat än en polisiär angelägenhet. Det finns anledning att tro att mediarapporteringen påverkas av vi- och domtänkande. Vid dödsmisshandeln på Kungsholmen i oktober 2007 dödades en 16-årig pojke av några jämnåriga. Fyra pojkar dömdes för grov misshandel och vållande till annans död. En pojke fälldes för anstiftan till misshandel. Många kunde identifiera sig med brottsoffret och engagerade sig i upprop mot våld. Kungen närmast hjälteförklarade den 16-årige Anton Abele i sitt jultal 2007. Jag hoppas att kungen kan reagera nu också även om offren i Malmö inte är skolkamrater eller vänner till de som upptagits i Hovkalendern.
Tuffare tag öppnare debatt
Flera av morden i Malmö är kopplade till organiserad brottslighet och det måste till fler poliser, snabbare lagföring, krafttag mot illegal vapenhandel. Andra myndigheter som Tullen, Skatteverket och Kronofogden måste också få stärkta resurser. Utanförskapet måste slås sönder och politikerna får inte mesa om föreningsverksamhet som i själva verket är illegala spelklubbbar kombinerat med prostitution.
Vidare måste debattklimatet bli öppnare. När Malmös kommunalråd, Ilmar Reepalu, för fram idén om temporära medborgarskap ska man lyssna på honom. Han må ha fel men man får inte utgå ifrån att han har fel. Det verkar som att de som kritiserar honom aldrig läst några förundersökningar om till exempel trafficking. Det är uppenbart att många inte är beredda att vittna och därmed ställa upp för rättvisan. Mekanismerna kring detta måste man tala öppet om.
Inspiration
Viss inspiration till detta blogginlägg har jag fått från Mikael Westerlund Pettersson som bloggade klokt i liknande anda igår. Hans blogginlägg heter: Tragedin i Malmö ger upphov till obehagliga frågor
Jag skrev i januari 2009 ett inlägg som reflekterade över proteströrelser mot våld: "Endast nazister orkar skapa folkrörelser"
1 kommentar:
Du har så rätt, Per.
Redan när mordet på Romario i Kista skedde året efter misshandeln på Kungholmen undrade jag var Anton Abele och hans engagerade kamrater höll hus när sex unga tjejer från Husby genomförde sin ickevåld-manifestation
Skicka en kommentar