2012-01-24

Diskrimineringsärenden som skapar fördomar

Det är bra att Diskrimineringsombudsmannen avskriver struntärendet om den muslimske mannen som blev avvisad från ett tåg då han inte visat biljett. Han menade att han diskriminerades då han ägnade sig åt bön vid biljettviseringen och därmed stördes av konduktören.

Hur svårt kan det vara att lägga fram sitt kort eller låta någon annan visa färdbeviset om man nu ägnar sig åt bön. Sådana här struntanmälningar till DO bidrar till att fördomar sprids. Att SJ sedan överväger att helt och hållet porta karlen från sina tåg visar med all önskvärd tydlighet att han är en strulpelle. Men detta är också en sådan nyhet som insiktsfulla journalister borde överväga att inte publicera. Från början borde man ha insett att det inte handlade om diskriminering.

3 kommentarer:

Carolina sa...

Bra skrivet.

Anonym sa...

vad är en fördom? om man inte rapporterar om detta, skall man tiga ihjäl allt som handlar om en muslim???? varför? då särbehandlar man en grupp. Kanske skall vi sluta rapportera om allt som handlar om män då det riskerar att sända signaler att män står för nästan alla anmälningar om våld.

Per Westberg sa...

Anonym
Läs mitt inlägg en gång till. Du torde ha missförsått mig.
Man ska inte skriva om diskrimineringsärende som är uppenbart grundlösa. De saknar nyhetsvärde. Bättre att rapportera om sådant som verkligen är diskriminering.